Besseggen in de Jotunheimen

Vakantietip: Besseggen in Jotunheimen

Jotunheimen is een prachtig berggebied in het oosten van Noorwegen. Hier liggen de hoogste bergen van het land, maar er is nog veel meer natuurschoon zoals watervallen en gletsjers. Op de berg Besseggen loopt een smalle bergrug, die goed te bewandelen is. Onderweg geniet je van bijzondere vergezichten en ongerepte natuur. 

Besseggen is toproute

Besseggen-kam is voor wandelaars wat de Trollstigen is voor auto- en motorrijders: het is met stip de mooiste wandelroute van Noorwegen; de wandeltocht staat op de bucketlist van bijna iedere bergwandelaar. Het pad loopt van Gjendesheim via Veslfjell naar Memurubu, of omgekeerd.

Uitzichten vanaf de Besseggenkam

Als je de Besseggenroute loopt vanaf Memurubu, ga je eerst een stuk per boot over het Gjende meer. Tijdens de beklimming is de beloning prachtige vergezichten over het ruwe berglandschap. Onderweg zie je onder meer twee betoverende bergmeren met verschillende kleuren: groen en blauw. 

Besseggen is een uitdaging

Om deze wandeling te lopen moet je fit zijn en geen moeite hebben met hoogte. De meeste lopen de route in zes tot zeven uur, zonder rust! Het pad is goed maar rotsachtig, je zult ook je handen moeten gebruiken tijdens deze tocht. Het gedeelte op de kam zelf is een relatief kort gedeelte dat in het midden van de route van 13 tot 14 kilometer ligt.

Plan de Besseggentocht goed

Bedenk van tevoren goed hoe je de route loopt, elke startplaats heeft zo z’n voor- en nadelen. Bovendien zijn er alternatieve routes, die je kunt gebruiken om eens te variëren, of om uit te wijken als het weer bijvoorbeeld tegenvalt.

Zorg dat je niet alleen fysiek in goede conditie bent, maar ook met goede uitrusting op pad gaat, hier lees je wat er in ieder geval in je rugzak moet zitten en waar je onderweg rekening mee moet houden. 

Meer over Jotunheimen en de Besseggen

 

foto: E. Kristiansen

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling