VALLE D'AOSTA TrekkingPartenzaCervino foto g.neyroz

Valle d’Aosta: een waar wandelparadijs

De Noord-Italiaanse regio Valle d’Aosta is een fascinerende regio met de Mont Blanc, het Monte Rosa massief- , de Gran Paradiso-  en Matterhorn toppen, van meer dan 4000 meter hoogte, binnen handbereik. Het enorme aanbod aan trektochten maakt deze regio een paradijs voor elk type wandelaar.

Wandelen in Valle d'Aosta

De regio is ideaal om te wandelen omdat je hier honderden kilometers aan bewegwijzerde paden vindt. Maar ook berg- en rotsklimmen kan hier beoefend worden. Bijzonder aan de regio is het enorme aanbod van authentieke berghutten, die het mogelijk maken om meerdaagse huttentochten te doen. Slapen in een berghut is de perfecte manier om het echte bergleven te ervaren.

Valle d’Aosta - een waar wandelparadijs

Speciaal aan deze regio is de rust die je hier vindt. Het kan namelijk voorkomen dat je tijdens een trektocht overdag niemand tegenkomt. Dit gecombineerd met de rust en het ‘alleen op de wereld gevoel’ zijn de redenen waarom bergliefhebbers verliefd zijn op Valle d’Aosta. De diversiteit aan trektochten is enorm, voor elke type wandelaar. Het is echter voor zowel de ervaren als onervaren wandelaar aan te raden om de hulp van een berggids in te roepen. Een gids beschikt namelijk over alle noodzakelijke kennis van de bergen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast zal de gids je onder het genot van een ‘Coppa dell’ Amicizia’ (vriendschapsdrankje) over de mooiste routes en lokale tradities vertellen en wordt er geproost op een goede trektocht.

Het uitzicht tijdens een trektocht is op elke bergpas weer een verassing, door de afwisseling in landschappen lijkt het alsof je door meerdere landen loopt. De meest bekende, maar tevens meest bijzondere trektocht van de regio is zonder twijfel de Alta Via.

De Alta Via wandelroutes van Valle d'Aosta

De trots en vreugde van Valle d’Aosta zijn zonder twijfel de twee Alta Via routes, die bekend staan als de mooiste trektochten van het dal. Deze routes lopen door het hooggebergte en doorkruisen Valle d’Aosta. Alta Via 1, ook wel bekend als ‘Het Pad der Giganten’, is een route die langs de voet van de Monte Rosa, de Matterhorn en de Mont Blanc loopt.

Valle d’Aosta - foto S Torreone
De Alta Via 2, ‘Alta Via Naturalistica’, loopt door het Nationaal Park Gran Paradiso en het Regionaal Park Mont Avic. Voor beide routes geldt dat bij bijna alle etappes de mogelijkheid bestaat om af te dalen naar het dal zodat wandelaars gebruik kunnen maken van de faciliteiten in dorpen, of de route kunnen afbreken.

Trektocht in het hooggebergte

De Alta Via 1 loopt door het hooggebergte van Gressoney-Saint-Jean naar Courmayeur. Deze route loopt langs de voet van de drie Alpenreuzen, de Mont Blanc, de Monte Rosa en de Matterhorn. van de ene kant van het dal naar de andere kant. De Alta Via nummer 1 biedt de prachtige silhouetten van de hoogste bergtoppen van de Alpen. Deze hooggelegen wandelroute kan men vanaf juli tot en met september trotseren en is opgedeeld in dertien etappes die elk 3 tot 5 uur duren.

Wandelen langs steenbokken

De Alta Via nummer 2 is een route die dwars door het Gran Paradiso Nationaal Park loopt, waarbij er optimaal van de imposante bergnatuur genoten kan worden. Deze route is uitgestippeld van Champorcher naar Courmayeur en is begaanbaar van juli tot september. De gemiddelde hoogte is 2.000 meter met een hoogste punt van 3.300 meter op de Lauson Pass. Onderweg is de kans groot om gemzen, steenbokken, marmotten en steenarenden tegen te komen. In het totaal bestaat deze route uit twaalf etappes die ieder ongeveer 4 tot 5 uur duren.

VALLE D'AOSTA - Trekking in quota (foto S.Venturini)

Bijzondere trektochten door Valle d'Aosta

Een trektocht die je meeneemt langs de mooiste meren van Valle d’Aosta… Deze tocht heeft een zogenaamde “ster” trekking optie, waarbij iedere dag verschillende routes vanuit het zelfde vertrekpunt starten. Bezoekers ontdekken de mooiste alpenmeren van Valle d’Aosta in de valleien van Cogne, Champorcher, Ollomont en Champdepraz.

Valle d’Aosta - een waar wandelparadijs

Verover de Gran Paradiso

Een echte klassieker, van 2 dagen en 1 nacht, voor degenen die een van de mooiste 4000-ers van Valle d’Aosta willen beklimmen in het weergaloze landschap van het Nationaal Park Gran Paradiso.

Grande Giro dei Giganti

Dit is een trektocht voor de echte doorzetters. Deze trektocht loopt rondom de vier hoogste bergen van de Alpen, die het schitterende decor van Valle d’Aosta vormen. De tocht is een unieke en uitdagende ervaring, een carrousel van spanning en buitengewone landschappen.

Voor meer informatie over Valle d’Aosta kijk op www.lovevda.nl

 

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?