Valle d'Aosta

Gran Paradiso. Foto: Snappa2006 (Flickr)

Valle d'Aosta

 Cristiano Cani (Flickr)Valle d'Aosta grenst in het westen aan Frankrijk, in het noorden aan Zwitserland (Valais/Wallis) en in het zuiden en oosten aan de Italiaanse regio Piemonte. De regio beslaat 3263 km² en de hoofdstad van de regio is Aosta.

De bergprovincie Valle d'Aosta ligt in de uiterste noordwesthoek van Italië. Op het relatief kleine oppervlak komen enorme tegenstellingen voor: waar het Aostadal overgaat in de Povlakte ligt de bodem slechts honderd meter boven zeeniveau; veertig kilometer verderop verheft de Mont Blanc zich tot bijna vijfduizend meter. Dat alles heeft grote consequenties voor de natuur, het klimaat en de mensen die er wonen.

In het noorden wordt Valle d'Aosta van het Zwitserse Wallis (de vallei van de Rhône) gescheiden door de Walliser Alpen. In het noordwesten wordt Valle d'Aosta begrensd door het massief van de Mont Blanc, waarachter in Frankrijk de vallei van Chamonix ligt. Aosta is met Chamonix verbonden door de Mont Blanctunnel, die de E25 onder de Mont Blanc door leidt.
Ten zuiden en zuidwesten van Valle d'Aosta liggen de Grajische Alpen. De zuidkant van Valle d'Aosta wordt gevormd door het massief van de Gran Paradiso. In het oosten grenst de regio aan de dalen Val Sesia en Val d'Ossola (in Piemonte).

Gran Paradiso
 Snappa2006 (Flickr)Het Nationaal Park Gran Paradiso, het eerste nationale park van Italië, ligt ten zuiden van de stad Aosta en niet ver van de Mont Blanc.

De hoogste top van het gebied is de gelijknamige 4061meter hoge Gran Paradiso. De berg is sterk vergletsjerd, de vier grote gletsjers zijn de Ghiacciaio del Gran Paradiso, Ghiacciaio di Moncorvè, Ghiacciaio di Noaschetta en de Ghiacciaio della Tribolazione. De Gran Paradiso is vanuit de Valdostaanse zijde bereikbaar via het Valsavarenche en het kleine Valnontey en vanuit Piemonte via het Valle di Ceresole.

Voor de bergsporter levert de diversiteit van de natuur ongekende mogelijkheden op. Zowel de wandelaar, de liefhebber van trektochten als de alpinist kan kiezen uit een groot aantal zeer gevarieerde tochten. Ook gezinnen met kinderen komen hier aan hun trekken. Naast de bekende, drukke centra als Courmayeur, Cervinia, Cogne en Gressoney zijn er ook vele, ongekend stille bergdalen waar je de bergen voor jezelf hebt. Die bergwereld, de zuidelijke sfeer en de gastvrijheid van de bewoners maken op iedere bezoeker een diepe indruk.

Er leven verschillende dieren, zoals alpensteenbokken en gemzen. Gran Paradiso was zelfs het laatste gebied waar de alpensteenbok in het wild voorkwam, totdat het dier weer in andere natuurgebieden in de Alpen werd uitgezet.
In 1922 werd het Nationaal Park Gran Paradiso opgericht waarmee het gebied rondom de berg beschermd werd.
 

Grenscorrectie Rifugio Guide del Cervino
Nieuws - 1 aug 2022

De smeltende gletsjers in de Alpen, hebben soms onverwachte gevolgen. Misschien verschuift de Zwitsers-Italiaanse grens zelfs door de smeltende gletsjers!

Planpincieux gletsjer
Nieuws - 10 aug 2020

De populaire wandelgebieden rondom Val Ferret in de regio Val d’Aosta (Italië) zijn weer volledig open. Een deel van regio was een aantal dagen afgesloten.

Paolo Cognetti, de acht bergen
Nieuws - 1 sep 2017

De acht bergen is het nieuwe boek van de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti en is een verhaal over de bergen, vriendschap en familie.

Bivacco Gervasutti
Reportage - 24 aug 2016

Bivakken zijn vaak kleine schuilplaatsen op afgelegen plekken, waar je als bergbeklimmer kan overnachten. Bivacco Gervasutti is een moderne versie daarvan.

Valle d'aosta_Foto christiano cani
Nieuws - 11 feb 2013

In het noorden van Italië, grenzend aan Frankrijk en Zwitserland, ligt een prachtige regio: Valle d’Aosta.

Heliskiën in Valle d'Aosta,
Vakantietip - 4 jan 2013

Heliskiën, voor sommigen de ultieme ski-ervaring.

De Mont Blanc van de 'achterkant'. Foto Frank Peters
Reportage - 31 aug 2012

Elke zichzelf respecterende bergliefhebber zal 'm uit het blote hoofd kunnen tekenen. Hij is dan ook de hoogste van alle Alpentoppen en één van de meest beklommen bergen ter wereld. Maar het beeld dat we hebben van de Mont Blanc is vooral bepaald door foto's, schilderijen en tekeningen vanuit de omgeving van Chamonix.

Reisverhaal - 16 aug 2012

We zijn de afgelopen weken van 20 juli tot 11 augustus in Zwitserland Wilderswil geweest, Italië St George de Rhemes (Aostadal) en Frankrijk Pralognan le vanoise geweest.

VALLE D'AOSTA TrekkingPartenzaCervino foto g.neyroz
Reportage - 21 jun 2012

De Noord-Italiaanse regio Valle d’Aosta is een fascinerende regio en dankzij het enorme aanbod aan wandelroutes is het een paradijs voor elke wandelaar!

Wandelroute - 30 apr 2012

In de Italiaanse regio Valle d’Aosta vind je een wijngebied waar de bijzondere bergwijnen van Valle d’Aosta geproduceerd worden. De Route des Vins voert je door de hele regio.

Wandelroute - 28 apr 2012

Deze route is uitgestippeld van Champorcher naar Courmayeur en is begaanbaar van juli tot september. De gemiddelde hoogte is 2000 meter en een hoogste punt op 3300 meter, boven op de Lauson Pass.

Alta Via
Wandelroute - 28 apr 2012

Alta Via nummer 1, ook wel bekend als ‘ Het Pad der Giganten’, is een route die langs de voet van de hoogste bergen van Europa loopt

Pagina's

Abonneren op Valle d'Aosta