Lagoraigebergte Trentino bergwandelen

Valsugana, Trentino: Huttentochten tussen diepblauwe meren en hoge toppen

Wandelschoenen aan, rugzak gevuld, neus met zonnebrand ingesmeerd en zonnebril erop wandelen wij het Lagoraigebergte in. Dit is zo’n parel in het oostelijk deel van Trentino, in Noord-Italië in de vallei Valsugana. Een ongerepte natuur met kabbelende beekjes, metershoge lariksen en prachtige wandelpaden boven het Levico- en Caldonazzomeer.  

Tekst Sytske Maaijen  

Lagorai Panorama

De Lagorai is uitermate geschikt voor mooie dagtochten, die op verschillende plaatsen gestart kunnen worden. Maar er zijn ook meerdaagse wandeltochten mogelijk. Ik geef je graag de tip voor de 3-daagse trekking Lagorai Panorama – de naam zegt het al… een verwennerij voor je ogen. 

Het startpunt is Passo Manghen (2047 m) waarna je op hoogte blijft lopen en zult genieten van prachtige vergezichten. Na een paar uur kun je uitrusten bij het fraaie bergmeertje Montalon. De eerste dag eindigt via Val Campelle bij de gezellige berghut Caldenave. ’s Avonds komen er vaak paardjes rond de hut grazen. Deze route loopt langs de vroegere frontlinie tijdens WOI en wie goed kijkt ziet er nog sporen van temidden van de prachtige natuur. 

De tweede dag heb je veelal zicht op de imposante Cima d’Asta, met 2848 meter de hoogste berg van de Lagoraiketen, en ook nu weer zal je talloze bergmeertjes zien. Deze dag eindigt bij Malga Conseria waar een smakelijke lokaal gerecht de hongerige magen tevreden stelt. 

Huttentocht meer Trentino Lagorai Panorama

De laatste dag wandel je direct omhoog richting Passo 5 Croci waar daadwerkelijk vijf kruizen te bewonderen zijn. Op de weides onderaan de pas is het genieten van het geluid van koeienbellen van de vele koeien die ’s zomers smikkelen van het welige groene gras op deze hoogte. Vrij snel na het meertje Lago delle Buse komt er een einde aan deze 3-daagse wandeling van circa 40 kilometer en 2800 hoogtemeters. De rugzak van je rug laten glijden en een heerlijk koud biertje wegklokken, vormen de ultieme beloning. 

Lagorai Panorama is een route zonder al te veel technische moeilijkheden maar waar wel een goede conditie voor nodig is.  

Hoogteweg van Graniet

Een andere tip voor een meerdaagse route is de Alta via del Granito (Hoogteweg van graniet), waarbij je wederom in 3 dagen door het hart van de Lagorai wandelt, maar nu met de Cima d’Asta in de hoofdrol. Overnachten doe je in de hutten Rifugio Cima d’Asta O’Brentari en Malga Caldenave. Vertrek- en eindpunt is bij Malga Sorgazza. Een wandeling die ook wat uithoudingsvermogen vraagt, maar wederom schitterend is wat betreft afwisseling en panorama.

> Voor een beschrijving zie: bergwijzer.nl/reportage/alta-via-del-granito-driedaagse-huttentocht-in-trentino.  

En verblijf je in Valsugana, dan is er één dagtocht die niet mag ontbreken: naar de Pizzo di Levico. Vanuit het dal is de top bij helder weer duidelijk te zien met de contouren van het oude fort uit WOI. Startpunt voor de wandeling is de hoogvlakte Vezzena. Je kunt kiezen voor een breed bospad of een steile variant. In circa 2 uur wandelen, sta je op de top. Daar is de beloning groot met een vrijhangend terras direct voor het fort waar je kunt genieten van het schitterende uitzicht over de gehele vallei van Valsugana met het Levico- en Caldonazzomeer, het Lagoraigebergte, de Brenta Dolomieten en hoogvlakte van Vezzena. Op de terugweg is het de moeite waard om bij een van de bergboerderijen op de hoogvlakte te stoppen en lokale producten te proeven zoals de pittige Vezzenakaas. Bovendien is deze wandeling goed te doen met kinderen en is zo’n bezoek aan een boerderij met de vele dieren een leuke beloning. 

> www.visitvalsugana.it/trekkinglagorai  

meren Levico Caldonazzo

Verfrissende duik en meer… 

Vanaf mei tot in september is het heerlijk zwemmen in de meren van Levico en Caldonazzo die bovendien al jaren worden beloond met de Blauwe Vlag vanwege het schone water en de aandacht voor het milieu en natuurbehoud. Je kunt hier ook zeilen, surfen, suppen en natuurlijk heerlijk luieren aan de waterkant. Tot slot de tip om het programma van Valsugana Experience te bekijken waarin diverse gegidste wandeltochten worden aangeboden, fiets- en mountainbike tochten als ook excursies naar de grotten van Tesino, kunst- en natuurpark Arte Sella en meer. 

> Beleef Valsugana (Valsugana Experience): www.visitvalsugana.it/eventi/  

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling