huttentocht lagorai

Alta Via del Granito, driedaagse huttentocht in Trentino

De Alta Via del Granito voert in drie dagen door het massief van de Cima d’Asta en Cimon Rava. Tesamen met de bergketen van de Lagorai ligt Cima d’Asta in het Valsugana, een gebied in het oosten van de Italiaanse provincie Trentino en ten zuiden van de Dolomieten. En hoewel de Lagorai en de Cima d’Asta vaak in één adem worden genoemd, bestaan zij uit verschillende gesteenten. De Lagorai-hoofdkam bestaat uit porfier en de Cima d’Asta uit onvervalste graniet. De beschreven Alta Via del Granito is dan ook puur genieten van dit wrijvingsvaste gesteente. Bovendien heeft elke dag van deze huttentocht z’n eigen karakter, van steenpret tot bloemenpracht en telkens is daar dat adembenemende uitzicht.

Tekst Marcia van Bijnen

Dit deel van Trentino is Italiaanser dan het noordelijk ervan gelegen Zuid-Tirol, ook al behoorde het tot na de Eerste Wereldoorlog ook tot het Habsburgse Rijk. Er zijn nog talloze sporen van de Eerste Wereldoorlog te vinden. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Beste periode

Medio juni t/m medio oktober: juni vanwege de bloemenpracht en het najaar vanwege de verkleurende lariksen en de heerlijke bessen die de hellingen dan bedekken. Houd in de maand augustus rekening met meer drukte en het risico op onweer. Informeer vooraf bij de huttenwaard. Voor de beklimming van de Cima d’Asta zelf is juni te vroeg (sneeuw).

Vervoer

Er gaan treinen en bussen vanaf Trento het Valsugana in. Je kunt ook een app downloaden: iBUS Orari Trentino. Voor de zijdalen is een auto echter onmisbaar.

Slapen

Er zijn veel slaapmogelijkheden in het gebied. Hier vind je een algemene site met hutten in Trentino.

Malga Sorgazza, beginpunt van de huttentocht, biedt geen slaapmogelijkheden (meer).

huttentocht Alta Via del Granito

En verder:

In het Valsugana zijn tal van overnachtingsmogelijkheden in hotels, malga's (almboerderijen) en B&B’s. Informatie bij het toeristenbureau van Valsugana in Levico Terme.

Kamperen kan in Val Malene en rond de meren van Levico en Caldonazzo.

Tochten

Alta Via del Granito 

Dag 1: Malga Sorgazza (1450 m) – Rifugio O. Brentari (2476 m)

Duur en hoogteverschil: 3½ uur, 1061 meter omhoog.

Route: Jeepspoor (pad 327) tot aan de materiaallift Bualon di Cima d’Asta. Dan in heerlijke stijging door de waterrijke dalkom. Bij de splitsing op ca. 2130 m blijven liefhebbers op pad 327B, dat steil over mooie granietplaten naar de hut loopt. Je kunt ook kiezen voor 327, die in minder steile slingers naar de hut voert.

Huttentocht door Lagorai in Italië

Dag 2: Rifugio Brentari – Passo Socede (2516 m) – Forcella Magna (2117 m) – Forcella delle Buse Todesche (2309 m) – Rifugio Malga Caldenave (1792 m)

Duur en hoogteverschil: 6 uur, 645 meter omhoog, 1318 meter dalen.

Route: Langs het meer via pad 380B naar Passo Socede afdalen, later 380 naar de Magnapas. Hier verder omhoog over nummer 373 voor het mooie panoramapad onder de Cima dei Lasteati en de Monte Cengello langs. Afdalen via de Forcella delle Buse Todesche (pad 360) en langs 2 schuilhutjes naar Rifugio Caldenave.

Variant: Er is vanaf de pas ook een lagere, iets langere variant: 326. Pak bij de kleine militaire begraafplaats route L35 op (Rifugio Conseria is dichtbij). Je passeert een (charmante) schuilhut: Baito Cengello (lokaal Baito Buse Todesche genoemd). Uiteindelijk komen de hoofdroute en deze variant samen bij de Buse Todesche. Kies deze variant bij (dreigend) onweer (je wil dan niet op de graat zijn). Of omdat je graag een romantisch pad kiest langs de bloemenrijke Lastèati-meertjes (lastèi is granietplaat in het lokale dialect).

Huttentocht door Lagorai in Italië

Dag 3: Rifugio Caldenave – Forcella Ravetta (2219 m) – Forzelonde Rava (2397 m) – Forcella Quarazza (2309 m) – Lago di Costa Brunella – Malga Sorgazza

Duur en hoogteverschil: 4 uur, 718 meter klimmen, 1064 meter dalen.

Route: Via pad 332 comfortabel omhoog tot de Ravettapas, dan deels op hoogte over 332B onder de getande Cresta Ravetta langs naar de Ravapas met uitzicht op de markante Cimon (Zimon) Rava. Aan de horizon voor je zicht op de Palagroep met Cima Immink; als je achterom kijkt, zie je bij helder weer de Brenta, de Adamello en de Ortlergroep.  Over de 328 naar de Quarazzapas en vandaar langs het stuwmeer Lago di Costa Brunella afdalen naar Malga Sorgazza, het laatste stuk steil door bos.

• Sentiero Gabrielli is de via ferrata over de Cresta di Socede (route 375) naar de Brentarihut. Kan het beste vanaf de Forcella Magna gedaan worden. Je start dan dus vanuit Rifugio Conseria of Malga Sorgazza. Vanaf Forcella Magna: 2½ uur, h500 m. Moeilijkheid EEA, dus via ferrata-uitrusting mee.

Huttentocht door Lagorai in Italië

Cima d’Asta

• Normaalroute Cima d’Asta: Vanaf Brentari via nr. 364 naar het Forzeletazadel (2680 m), dan ong. 80 m afdalen naar de Conca Lastè dei Fiori en dan over de oostgraat naar de top (niet naar de Passo dei Diavoli): 1½ à 2 uur, 545 meter omhoog, 80 meter dalen. Voor ervaren bergwandelaars die niet terugschrikken voor licht klauterwerk (moeilijkheid EE) in de zomer en de herfst, in het voorjaar voorbehouden aan ervaren alpinisten en skiërs. Rifugio Brentari heeft een winterruimte; op de top staat Bivacco Cima d'Asta-Gianni Cavinato.

Huttentocht door Lagorai in Italië

Berggids

www.mountime.com – berggids Alessandro Beber (mob. +39 339 4852008). Hij spreekt goed Engels.

Bergredding

Noodnummer: 118

Onze tips

Elke berggeit kan aan zijn of haar trekken kan komen in het Valsugana. Behalve bergwandelen kun je:

 • Rotsklimmen, via ferrata’s doen, canyoning. Ook ligt klimmersparadijs Arco ten noorden van Riva del Garda op slechts 60 kilometer afstand van Levico Therme.
 • Mountainbiken. Er is 300 kilometer aan mountainbikepaden uitgezet.
 •  Wintersporten: Het Valsugana is niet zo overlopen en aangetast door het wintertoerisme en daardoor aantrekkelijk voor zowel gezinnen als off-piste-avonturen (zie Leestips).

Voor als de spieren protesteren of het weer niet mee zit:

 • Ontspannen aan het Lago di Caldonazzo en het Lago di Levico. In Levico Terme kun je je bijvoorbeeld laten verwennen met een totaal spa-pakket. Verder kun je er natuurlijk ook watersporten in het lekkere water, zoals zwemmen, surfen, suppen en kanovaren.
 • Arte Sella – verbluffende landschapskunst in de Sellavallei bij Borgo Valsugana.
 • Castel Pergine – middeleeuws kasteel in Pergine. Delen ervan zijn opengesteld voor het publiek. Ook is er een hotel en een restaurant in ondergebracht.
 • Museo della Grande Guerra – gewijd aan WOI in de Lagoraibergketen, de Altoplano dei Sette Comuni en het Valsugana. In Borgo Valsugana.

Kaarten

 • 4Land mappa 113 Lagorai - Cima d`Asta, 1:25.000, ISBN 9788889823422. Twee fraaie, watervaste kaartbladen van het bekroonde 4Land Cartography uit Trento. Verkrijgbaar via Amazone of in de regio. Downloadversie voor smartphone via avenza.com.
 • Kompass Blatt 626 Catena Lagorai, Cima d’Asta, 1:25.000, ISBN 9783850267397. Watervaste wandel- en fietskaart van de bekende Duitse kaartenmaker.

Leestips

 • Erlebnistouren im Lagorai – Die schönsten Rundtouren und Überschreitungen für Skitouren, Alessandro Beber, Athesia Tappeiner Verlag, ISBN 9788870735628. Met 60 skitouren. Ook in het Italiaans: Lagorai – Scialpinismo d'Avventura.
 • Lagorai cima d'Asta, Klettereien im Dolomiten-Granit, Alessio Conz & Gianfranco Tomio, Versante Sud, ISBN 9788896634400. Klimgids.
 • Drie dagen over de Alta Via del Granito, door Marcia van Bijnen in Bergen Magazine 2017-1

Meer weten?

 • www.visitvalsugana.it – meertalige site, ook NL, van de toeristische dienst van Valsugana met uitgebreide informatie.
 • www.altaviadelgranito.com­ – meertalige site over de Alta Via del Granito.
 • www.sat.tn.it – Italiaanstalige site van de SAT, een sectie van de Club Alpino Italiano (CAI).

 

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden