Rondane. foto CH

Veelzijdig Oost-Noorwegen

Als wandel- of hikefan, moet je hier geweest zijn. Daarbij maakt het niet uit of je al een doorgewinterde wandelaar bent of niet. Oost-Noorwegen biedt zoveel variëteit, dat er altijd wat een passende wandelroute te vinden is. Glooiende heuvels en vlak landschap, de hoogste bergen van Noorwegen, pure wildernis in de oude bossen en maar liefst  zeven nationale parken! Een paradijs voor natuurliefhebbers, van jong tot oud.

Waar gaat de reis naartoe?

In Oost-Noorwegen vind je meer dan 300 toppen van boven de 2000 meter. Als je je reis start in Oost-Noorwegen, dan zul je ontdekken dat dit gebied meer te bieden heeft dan zelf tochten ondernemen door de prachtig, gevarieerde natuur. Voor wie wil, staan er gidsen klaar om je tour te begeleiden, zijn meerdaagse hut tot hut tochten mogelijk en reist je bagage met de route mee, tot je volgende stop. Jij hoeft je alleen nog maar te concentreren op al het moois dat je ziet. Ga je liever alleen op pad? Natuurlijk kan dat ook. Skeikampen, Venabu, Gålå, Høvringen en Beitostølen zijn allemaal geschikte startpunten om een tocht te starten. Met of zonder gids.

foto T. Rakke

Groot, groter, grootst! Nationale parken

De grootste nationale parken zijn Jotunheimen, Rondane en Dovrefjell. Elk met een eigen charme en bijzonderheid. Jotunheimen is verkozen tot leukste bergsportbestemming van 2012. Hier kun je de Galdhøpiggen beklimmen. Met 2.469 meter is dit de hoogste berg van Noord-Europa. De bekende Besseggen Trail vind je hier ook. Deze berg is minder hoog, maar zeker niet minder spectaculair. De tocht voert je namelijk over de bergrug, die ligt ingeklemd tussen twee verschillend gekleurde meren.

Jotunheimen. foto CH

Het eerste, en daarmee het oudste nationale park van Noorwegen is Rondane. Hier loopt een mooie en makkelijke wandelroute van Spranget naar Rondvassbu. Zo vanaf de parkeerplaats, start je de tocht op 1080 meter hoogte. Deze heeft een lichte stijging van 175 meter. Dit maakt de route geschikt voor de hele familie. Toch word je omgeven door de machtigste bergtoppen van Rondane.

Voor mooie, lange tochten kun je door naar Dovrefjell. Vanwege de lange afstanden tussen de hutten, de uitgestrekte gebieden en het onvoorspelbare weer, is dit park vooral geschikt voor ervaren en goeduitgeruste natuurvrienden. Er leven hier veel dieren en vogels, dus wees niet verbaasd als je steenarend of giervalk spot! De muskusos is hier ook aan te treffen. En je zult het misschien niet verwachten, maar dit grote en imposante dier is erg snel. Om er zeker van de zijn dat je er een ziet, en voor de veiligheid, kun je op muskusos safari gaan met een gids.

Sportief Lillehammer

Wandelen of hiken in Oost-Noorwegen kan makkelijk worden gecombineerd met andere activiteiten. De stad Lillehammer ligt aan de uitgestrekte oevers van Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen. Lillehammer organiseert gedurende het hele jaar vele nationale en internationale evenementen. Je kunt de plaats ook kennen van de Olympische winterspelen die hier in 1994 hebben plaatsgevonden.

Lillehammer Nord Tretten -  foto J. Skaug.

Buiten de vele activiteiten die je in en rondom de stad kunt ondernemen zoals paardrijden, fietsen, golfen, tennissen of vissen, kun je in de Lillehammer regio ook de Peer Gynt Route afleggen. Peer Gynt is een personage van de toneelschrijver Hendrik Ibsen en heeft ooit echt in dit berggebied geleefd. Met deze 70-kilometer lange route, passeer je de westkant van het gebied wat in ‘De wereld van Peer Gynt’ beschreven wordt. Onderweg zijn er diverse hotels en berghutten voor overnachtingen en maaltijden.

Je ogen (en buik) de kost geven

In Oost-Noorwegen zijn er niet alleen veel mooie plekken waar je kunt vissen, maar ook waar je kunt genieten van vers bereide vis! Want verser dan vers wordt het hier niet. Er wordt met veel locale streekproducten gewerkt. Dineer in een van de vele restaurants, verspreid door Oost- Noorwegen. Of je nu in een hut overnacht en dineert, of in een van de andere bijzondere restaurants. Typische locale en verse gerechten zijn gegarandeerd.

Restaurant Jotunheimen - foto CH

oNTDEK HET HELE VERHAAL OP  VisitNorway.COM
 

foto boven artikel Rondane - foto CH

Beitostølen. foto T. Rakke

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?