Mont Blanc vanuit de lucht. Foto Robert Verheij

Verhaal achter de video: Mont Blanc vanuit de lucht

Op 31 juli 2012 's ochtends vroeg vloog Robert Verheij van Rome naar Amsterdam met zijn broer mee in de cockpit. "Onderweg zagen we vanaf 12 km hoogte de Mont Blanc (4808m) heerlijk van het ochtendgloren genieten. Enkele uren later zat ik weer achter mijn bureau op het werk."

Video: Robert Verheij
Tekst: Robert Verheij en Edward Bekker

Wat zien we op de video? Edward Bekker vertelt:

Het openingsbeeld: nog wat ver weg, in het midden de Mont Blanc vanaf de zuidzijde (we vliegen richting noorden) en links (west) daarvan Tré la Tête (3850 m) en de Dômes de Miages (3670 m). Rechts van de Mont Blanc zie je het grote gletsjerplateau, dat is het Vallee Blanche met de Aiguille du Midi aan de noordkant. Rechts (oost) de brede, steile rotsgraat van links naar rechts is de Grandes Jorasses met het hoogste punt Pointe Walker op 4208 m.

Dan vanaf 0.14 komt een ander vergletsjerd massief in close up. Dat is de Gran Paradiso (4061 m) vanaf de oostkant. Het toestel vliegt boven Cogne, dan kort iets onbeduidends en dan verderaf, dat is de Punta Tsanteleynaz Grande Sassiere, Grande Traversiere etc in het Gran Paradiso gebied boven de Benevolo hut, bekend van toerskiën in Italië op de grens met Frankrijk/Tarentaise. Direct daaronder onzichtbaar ligt Val d'Isère. Op het beeld van verderaf is duidelijk een wittig stadje rechts te zien, dat is Bourg St Maurice in de Tarentaise (0.23).

Daarna vanaf 0.30 volgt weer de Mont Blanc van dichterbij. Vanaf 0.36 is de grote gletsjer die vanaf de top van de Mont Blanc naar het zuiden loopt mooi te zien. Dat is de Glacier de la Brenva.

Rechts van de Mont Blanc top, twee grote rotsbergen met sneeuw erop. Namelijk Mont Maudit en Mont Blanc du Tacul. Op de Mont Maudit (4465 m) gebeurde het grote ongeluk in juli, de flank is vooral zichtbaar bij 0.44 en 0.50. Na De Mont Blanc du Tacul (4248 m) zie je het het gletsjerplateau van de Midi (Aig du Midi met lift net niet zichtbaar). Vanaf 0.44 zie je ook mooi bovenin rechts de Bosses graat, de normaalroute, met de Dome de Gouter en de Aig du Gouter, het bovenste scherpe puntje rechts is de Aig de Bionassey (4053m).


Verhaal achter de video - september 2012

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier een stukje berg geschiedenis