niet mee autorijden

Verkeer in Europa - Frankrijk: rijden met teenslippers niet toegestaan

De zomervakantie is begonnen. In Europa zijn verkeersregels nog landelijk vastgesteld. Veel komt overeen met de Nederlandse wetgeving, maar soms wijken regels af. Om je vakantiepret niet te laten bederven door vermijdbare verkeersboetes, hebben we hieronder enkele opvallende zaken verzameld. Onnodig te zeggen dat we hier absoluut onvolledig zijn. Voor uitgebreide informatie over regels per land kun je terecht bij de ANWB of de Europese zusterverenigingen.

Actuel! Bestuurders van personenauto's en motoren in Frankrijk zijn sinds 1 januari verplicht om in het gebied binnen de Boulevard Péripherique van Parijs (en verschillende andere steden) een milieuvignet te hebben. Dit geldt ook voor buitenlanders. De milieuvignetten zijn alleen online te bestellen bij de Franse overheid en de levertijd is ongeveer vier weken. Bestel hem dus zo snel mogelijk als je met de auto naar een van de Franse steden gaat waar een milieuvignet verplicht is!

  • Een bestuurder van een voertuig moet altijd direct in staat zijn om die handelingen uit te voeren die nodig zijn om veilig te kunnen rijden. Op basis hiervan kunnen bestuurders dus een boete krijgen als ze tijdens het rijden iets eten of drinken, een sigaret roken, make-up aanbrengen, iets uit het dashboardkastje pakken of onveilig schoeisel zoals teenslippers dragen.
  • Het is verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden, dat geldt ook voor fietsers. Let op: ook als het voertuig stilstaat in de file of voor een rood verkeerslicht, mag de bestuurder geen mobiele telefoon vasthouden.
  • Het gebruik van een hoofdtelefoon of oortjes (zelfs die van de carkit) voor bijvoorbeeld bellen of luisteren naar muziek, is verboden. Dit geldt voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers. Ook het gebruik van slechts één oortje of een hoofdtelefoon die maar één oor bedekt, is verboden.
  • Het rijden op banden met te weinig profieldiepte wordt in Frankrijk vrij zwaar bestraft met een hoge boete of zelfs gevangenisstraf. Als een automobilist op versleten of beschadigde banden rijdt waardoor het voertuig een gevaar vormt voor de verkeersveiligheid, mag deze bovendien niet verder rijden.
  • Radarverklikkers of navigatietoestellen die de locatie doorgeven van vaste of mobiele snelheidsmeters zijn verboden.  Wel nog toegelaten zijn toestellen die ongeveer aangeven waar zich gevarenzones bevinden. Binnen die zones kunnen snelheidsradars zijn opgesteld, maar de precieze locatie ervan mag niet aangegeven worden. Schakel de optie helemaal uit in je gps of ander navigatiesysteem. Het kan echt serieuze boetes opleveren.
  • Doorlopende strepen mogen absoluut niet worden overschreden. Je mag ze zelfs niet met de wielen raken!
  • Voor het los vervoeren van een huisdier kan een boete worden gegeven. Geadviseerd wordt om je huisdier achter in de auto in een kooi, reiskennel of speciale gordel of in de kofferbak achter een rek of net te vervoeren.
  • Over de alcoholtesters is veel onduidelijkheid. De regeling is nu zo dat je geen boete meer krijgt als je er geen bij je hebt, maar dat je de testers dan wel meteen ter plaatse moet aanschaffen. Dat is altijd duurder dan wanneer je ze vanuit Nederland meeneemt. Gewoon in je dashboardkastje leggen dus.
  • Zit je 's avonds eens op de fiets? Draag dan een veiligheidshesje. Dat is in Frankrijk verplicht. En fietsen kinderen jonger dan twaalf jaar mee? Die moeten altijd een helm op! 

Meer Franse verkeersregels vind je op de ANWB-site.

Bron: ANWBhttp://moneytalk.knack.be,

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?