Hotel Clarezia - Waltensburg Graubunden Zwitserland

Voel je thuis, een week het Clarezia-gevoel

Denk aan een hotel in een schitterende omgeving – familiehotel Clarezia in het dorp Waltensburg in westelijk Graubünden (Zwitserland) – enthousiaste hoteleigenaren en een bijzondere sfeer en je hebt het Clarezia-gevoel te pakken!

Tekst & foto's Klaartje Grol

Hotel Clarezia - Waltensburg Graubunden Zwitserland
Een week op vakantie naar het familiehotel Clarezia begint om negen uur ’s morgens in Den Bosch, waar we op een luxe touringcar stappen die ons naar het hotel in Waltensburg in Graubünden brengt. Het dorp heeft slechts 350 inwoners, Reto-Romaans is de officiële voertaal. De omgeving is nog niet ontdekt door het massatoerisme, maar toch kun je er eindeloos wandelen en skiën.

Hotel Clarezia ligt op 1100 meter hoogte op de zuidhelling van het brede Rijndal, bekend als de Surselva. Broer en zus Tim en Erika Zoetmulder hebben het hotel overgenomen van hun ouders, die hier meer dan twintig jaar geleden neerstreken. Berni Bömer en Marieke Smedema versterken sinds juni het team.

 

Wandelen tussen de Alpenbloemen

Het belangrijkste voor hotel Clarezia is dat iedere gast zich thuis voelt, of je nu alleen komt of met vrienden of gezin. Zo eten alle gasten ’s avonds gezamenlijk een heerlijke maaltijd en helpt iedereen mee met tafeldekken en de vaat. Veel gasten komen jaarlijks terug, het hotel omschrijven ze als ‘mijn tweede huis’.

Door het jaar zijn er speciale themaweken, van fotograferen en speksteensnijden tot periodes waarin kinderen of senioren centraal staan. Onze vakantie valt samen met de bloemenweek. Twee bloemenkenners uit Nederland wandelen met de liefhebbers elke dag door de bergen en vertellen over de Alpenbloemen. Ik zal de alpenvrouwenmantel, het leverbloempje en de voorjaarsgentiaan niet snel vergeten!

Hotel Clarezia - Waltensburg Graubunden Zwitserland
Vanuit het hotel kun je – maar hoeft je niet – elke dag mee met een georganiseerde wandeltocht in de schitterende omgeving. Speciale wandelbussen halen en brengen je. Je hebt de keus tussen een gemakkelijke of een meer uitdagende wandeling hoger in de bergen. Soms neemt Tim de geoefende gasten mee op een zwaardere bergtocht.

En je hoeft zeker niet in een groep te lopen, je kunt ook zelf je route kiezen. De wandeltochten die we deze week ondernemen zijn zeer divers en we zien veel van dit deel van Graubünden. Wat te denken van een rondgang rond het Panixer stuwmeer? Of een sneeuwschoenwandeling over de Oberalppas tussen de kantons Graubünden en Uri? Je kunt ook kiezen voor een uitstap naar Ticino over de Lukmanierpas, op zoek naar de alpenden, de arve, of een wandeling met mooie uitzichten in de vallei van het licht aan de andere kant van het Rijndal. Of een tocht door de Rheinschlucht, ook wel de Grand Canyon van Zwitserland genoemd.

Elke avond, na een dag heerlijk stappen, schuiven we tevreden aan tafel voor weer een heerlijke maaltijd, en sluiten de dag af op het terras terwijl we genieten van het uitzicht op de vallei. In de bus terug naar huis weet ik zeker: ik kom hier nog een keer terug!

Alles over het hotel, de omgeving en de themaweken: www.uit.ch
Meer weten over de streek: www.waltensburg-vuorz.ch

Hotel Clarezia - Waltensburg Graubunden Zwitserland

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.