Home » Reportage

Voorpret: Flirten met Italiaans graniet

Na verschillende wandelvakanties verspreid over vele jaren slaagden Matthieu en Ellen er afgelopen zomer in de Sentiero Roma te voltooien, een pittige meerdaagse trektocht langs de Italiaanse kant van de granieten Bergeller Alpen. Tijdens hun laatste bezoek, afgelopen zomer, gaan ze de moeilijkste etappe te lijf.

Tekst en foto's Matthieu Veldhuis
 

De heupband van Ellen schiet open. De overschrijding van de Passo del Camerozzo is begonnen. Ze knijpt in de ijzeren ketting. Wij zijn bij de les: de Sentiero Roma is meer dan een huttentocht. En deze pas is een van vele overgangen met vergelijkbare moeilijkheiddgraad. Ellen herpakt zich. Als we veilig en wel de pas over zijn, vragen we ons af of deze route geen berg te hoog is? Snel schuiven onze zorgen naar de achtergrond omdat het landschap al onze aandacht opzuigt. Voorbij deze pas lopen we langs een muur van steile granieten pieken die niet zouden misstaan in een diorama in de Efteling. En de stemming wordt nog beter als we aankomen bij Bivacco Molteni Valseccia. De dag is nog lang, maar de beslissing wordt vlot genomen: hier gaan we de nacht doorbrengen. De brander gaat aan voor koffie en thee. Er loopt een Brit voorbij die haast heeft, want hij wil nog verder naar de Rifugio Alievi. We bieden hem iets te eten en te drinken aan. Hij wijst naar zijn rugzak: “I got to eat my way through my rucksack.” De volgende dag komen wij aan bij de Rifugio Alievi. Onzeker over het vervolg winnen we informatie in bij de huttenbaas. Hij geeft aan dat de etappe naar de Rifugio Ponti minstens zo technisch is en sneeuw kan het nog lastiger maken. Door de taalbarrière wordt niet duidelijk hoeveel, hoe hard en hoe steil de sneeuw bij de pas is. 

Aangekomen bij de Rifugio Alievi herkennen we de huttenbaas en zijn we opgelaten. Negentien jaar na onze eerste kennismaking met de wandelpaden in Bergell voelen we ons klaar voor de tocht naar Rifugio Ponti. Een etappe met veel sneeuw, kabels en de hoogste pas van de hele route. En omdat we van bivacco’s houden, hebben we besloten om even voorbij de helft te gaan slapen in Bivacco Kima. De volgende ochtend zijn de wandelaars die even voor ons vertrekken de laatste mensen die we zullen zien totdat we aankomen bij Kima. Een aangename eenzaamheid in hoogzomer in de Alpen. 


Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het septembernummer van Bergen Magazine. Vanaf 15 september overal verkrijgbaar.

Dit nummer thuis ontvangen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 4 september 16:00 uur een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: een jaarabonnement op Bergen Magazine van € 29,50 voor slechts € 22,50 + 3 welkomstcadeaus!

Bewonder de fantastische landschappen in Lech Zürs am Arlberg. Wandelpaden voeren over bloemenweiden, naar smaragdgroene bergmeren en langs de rivier de Lech.

De Tiroler Zugspitz Arena ligt direct aan de Oostenrijkse zijde van Duitslands hoogste berg.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen!