Wandelen in Zuid-Tirol

Wandelen door de bergen van Meran, Zuid-Tirol

De stad Meran ligt in de regio Zuid-Tirol in het noorden van Italië en is bekend vanwege de kuuroorden in de stad. Meran wordt omgegeven door bergen van ruim 3000 meter hoogte, een ideale uitvalsbasis dus voor schitterende bergwandelingen. Een van de mooiste meerdaagse bergtochten van de Alpen loopt hier: de Meraner Höhenweg. En een culturele wandeltocht in de voetsporen van Oostenrijkse keizerin Sissi is ook zeker een aanrader.

Mooi uitzicht in MeranIn de voetsporen van Sissi; een culturele wandeltocht in Merano

Duur: 45 minuten (3 km)
Startplaats: Meran
Omschrijving: Treedt in de voetsporen van de Oostenrijkse keizerin Sissi en bewandel de Sissi Route in Meran. De route in de Noord-Italiaanse Alpen komt langs rustige plekjes, majestueuze villa’s, betoverende huizen en oude parken waar alle herinneringen liggen van keizerin Sissi. Ook de tuinen van het kasteel Trauttmansdorff, het Rubein kasteel waar in 1870 een deel van Sissi’s koninklijke huishouding verbleef en het Rottenstein kasteel liggen aan deze route. Het pad is geschikt voor mensen met kinderwagens of rolstoelen.

Meraner Höhenweg

Duur: meerdaagse tocht (80 km)
Startplaats: kan overal op de route
Omschrijving: De Meraner Höhenweg is een van de mooiste wandelroutes van het hele Alpengebied. Op relatief gelijkblijvende hoogte loopt de weg tussen het hooggebergteklimaat van het Texelmassief en het submediterrane klimaat van het Val d’Adige/Etschtal. Op talloze plaatsen kan de wandeling over de Meraner Höhenweg beginnen en eindigen, kunnen we een rondwandeling onderbreken of afslaan naar het dal. Enkele boerderijen aan of in de buurt van de Meraner Höhenweg zijn bereikbaar per auto of taxi via toegangswegen of met kleine kabelbanen. De Meraner Höhenweg  zelf is aangeduid met nr. 24. Daar waar de weg wat gevaarlijker is, zijn er kettingen, touwen of balustrades voor de veiligheid. Bovendien vergemakkelijken natuurlijke treden, kunsttrappen of ladders het klimmen en dalen.

Meraner Höhenweg. Foto Dorena-wmDe Meraner Höhenweg is verdeeld in een noord- en een zuidroute. Daardoor is het mogelijk de Meraner Höhenweg in verschillende jaargetijden te belopen. Het totale traject van 80 km, dat tussen 4 en 6 dagen wandelen is, is begaanbaar van eind juni tot oktober (afhankelijk van de sneeuwval). De Meraner Höhenweg maakt een puur sportieve performance mogelijk en biedt daarnaast natuurbelevenissen (bijzondere flora en fauna). Als op een uitzichtterras zie je de Vinschgau, het Meraner bekken, het Val Passiria/Passeiertal, de Sarntaler-, Stubaier- en Ötztaler Alpen. Bij mooi weer zijn ook de Dolomieten, het Brenta massief en het Ortlermassief heel dichtbij. Bij elke stap doe je nieuwe indrukken op, krijg je inzicht in de wereld van de Zuid-Tiroler bergboeren, die door eeuwenlange arbeid dit berg- en cultuurlandschap hebben gemaakt en bewaard.

Meer informatie over Meran en haar omgeving: klik hier.

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.