Zenet Bergbaan

Wandelen en fietsen in TirolWest

Foto www.tirolwest.atHet gebied rond de plaatsen Landeck, Zams, Fliess, Tobadill, Grins en
Stanz presenteert zich als Ferienregion TirolWest. Het plaatselijk nauwe
Inndal is aantrekkelijk gelegen tussen de bizar gevormde kalkmassieven
Van de Lechtaler Alpen en het oergesteente van de Ötztaler Alpen.

Beste periodeAls de bergen er in het voorjaar nog met een ongenaakbare
sneeuwmantel zijn bedekt, zijn er in de dalen en op de lager gelegen
berghellingen volop prachtige wandelingen te maken.

Wandelen en fietsenFoto www.tirolwest.atIn TirolWest kruisen drie bekende Fernradwege elkaar: de Innradweg, de Via Claudia Augusta en de Etschradweg. De mountainbike kan ook met de Venetbahn mee omhoog naar de Krahberg.

TirolWest ligt op een oeroud kruispunt van transalpine wegen. Meerdere delen daarvan zijn nog in gebruik als wandelpaden, nieuwe routes zijn speciaal voor het toerisme aangelegd.

De Fernwanderweg E5 van het Bodenmeer naar de Adriatische Zee loopt over de Venet. De eeuwenoude Romeinse Via Claudia Augusta en de Jacobsweg naar Santiago de Compostella lopen door TirolWest, net als de Via Alpina van recente oorsprong, die alle acht Alpenstaten verbindt.

Bezienswaardigheden en natuurVanuit het romantische bergdorp Grins leidt de Genussroute Stanzer Zwetschke over alpenweides naar Stanz, waar 64 van de 150 huishoudens actief  het distilleerderijrecht uitoefenen. 

Het plaatsje Stanz (1035 m) is dankzij de zonnige ligging aan de voet van de Rauher Kopf (2811 m) het hoogstgelegen fruitteeltgebied van Oostenrijk. Naast ander fruit wordt de pruimensoort Stanzer Zwetschke gebruikt om edele brandewijnen van te distilleren. Verschillende families maken op ambachtelijke wijze het vuurwater, dat bij de producenten zelf te proeven is, en natuurlijk gekocht kan worden. www.brennereidorf.at

Foto www.tirolwest.atBuiten natuur heeft TirolWest ook een ruim aanbod op het gebied van cultuur. Als het weer eens een dag tegenzit nodigt de Bezirkshauptstadt Landeck uit voor een bezoek aan de winkels of aan het Schloss Landeck. Het gerenoveerde slot is nu museum met een aantal interessante exposities, waaronder de tentoonstelling Bleiben oder Gehen, die de tragiek van door economische noodzaak gedwongen emigratie uit de streek verbeeldt. www.schlosslandeck.at

Het Archeologisch Museum in Fliess herbergt de schatten die bij de offerplaats op Piller Höhe werden aangetroffen, waaronder de op één na oudste helm die ooit in Europa werd opgegraven. In hetzelfde gebouw is een expositie ondergebracht over de Romeinse Claudia Augusta. Over het tracé daarvan lopen anno 2011 delen van interessante wandelroutes, waaronder een wandeltocht met gids, door het museum georganiseerd. www.museum.fliess.at

Op slechts een steenworpafstand van de bebouwde kom van Zams ligt een stuk wildromantische natuur, die nauwelijks getemd is. Zammer Lochputz heet de kloof waarin de waterval bruist en de rivier gorgelt. De Fernwanderweg E5 loopt door de canyon, het wandelpad langs de steile rotswand voert naar boven en via het binnenste van de berg weer naar de kleine elektriciteitcentrale aan de ingang. In hetzelfde steile gesteente vinden kletteraars een stuk verderop de hemel op aarde. De Klettergarten Burschl Bödele, bijgenaamd Affenhimmel heeft 230 routes op de tot 80 meter hoge wand.

Zenet BergbaanVenet BergbahnenWebsite van de kabelbaaninderneming: www.venet.at

TirolWestCardGratis verkrijgbaar bij je accommodatie. Gratis voordeel: openluchtzwembaden in Landeck, Grins en Fliess, Zammer Lochputz, cultuur in Schlo Landeck en de musesa in Fliess, Naturparkhaus Kaunergrat, 5 regionale buslijnen, dagelijkse wandelingen met een thema.

KaartenKompass nr. 42 Landeck Nauders Samnaungruppe, 1:50.000

PublicatieRother Wanderführer – Kaunertal-Oberinntal, Herbert Mayr, Rother Verlag, ISBN 9783763340279

Vervoer

  • Het internationale snelwegnet brengt je via de Oostenrijkse A12 naar afslag Zams. 
  • Transavia heeft vluchten op Innsbruck, van daaruit is Zams makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. 
  • Zams/Landeck is ook per trein te bereiken.
  • In Zams kun je op meerdere plaatsen fietsen huren, die staan ook ter beschikking van gasten van hotel Jägerhof.
  • Het openbaar vervoer is ter plaatse prima geregeld. De TirolWestCard krijg je gratis bij je accommodatie, daarmee kun je kostenloos gebruik maken van vijf regionale buslijnen.

Toeristische informatieTourismusverband TirolWestMalserstraße 10A-6500 Landeck

[t] +43.(0)5442.65600[f] +43.(0)5442.65600-15

www.tirolwest.at is de website van de regionale dienst voor toerisme in Landeck. Meer info: info@tirolwest.at

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier een stukje berg geschiedenis