Bergwandelen in de Ötztaler Alpen Bert Vonk

Wandelen in de Ötztaler Alpen

De Ötztaler Alpen zijn een bergmassief van superlatieven, dat deels op Oostenrijks (Tirol), deels op Italiaans grondgebied ligt. Je vindt er de op één na hoogste (Wildspitze, 3770 m) en op twee na hoogste (Weisskugel, 3738 m) bergen van Oostenrijk, de grootste gletsjers van dit land en de hoogste kabelbaan (Hinterer Brunnenkogel, 3440 m). Veruit de grootste toeristenplaats is Sölden in het Ötztal. De beschreven vijfdaagse huttentocht doorkruist het massief van oost naar west, van Sölden naar Pfunds in het Inntal.

Beste periode

Half juli t/m september. Informeer naar de precieze sluitingsdata van de hutten in september!

Vervoer naar het Ötztal

Alle dorpen in Ötztal, Pitztal en Kaunertal hebben een goede busverbinding met het Inntal. Tussen Imst en de ingang van het Ötztal is een treinverbinding.

Vervoer ter plaatse

Diverse kabelbanen en de Gletscherbus in Sölden; Gletscherexpress en Wildspitzbahn (naar de top van de Brunnenkogel) in het Pitztal; Gletscherbus in het Kaunertal.

Slapen

In het Ötztal liggen diverse berghutten. Door de grote populariteit vna het gebied, kunnen die in het hoogseizoen goed vol zitten. Van te voren resereren is aan te raden. De hutten die wij tijdens deze tocht aandeden, waren:

Gelopen tocht

Hoogalpiene trektocht, die deels over ongebaand terrein, sneeuwvelden en gletsjers verloopt. Naast bergwandeluitrusting pickel en stijgijzers meenemen. Voor de afdaling van de Taschachferner (dag 2) is een touw noodzakelijk. De eerste twee dagen kunnen de etappes ingekort worden door gebruik te maken van gletsjerbus en/of kabelbaan; de laatste drie dagen wandel je door een ruig, onbedorven berglandschap.

 • Dag 1: Gletscherbushalte Rettenbachferner – Pitztaler Jöchl (2996 m) – Braunschweiger Hütte (2758 m). Duur en hoogteverschil: 2 uur, h300 m, i240 m. Wie een langere tocht wil maken start vanaf het middelstation van de Gaislachkogelbahn of het bergstation van de fonkelnieuwe Giggijochbahn. Bikkels kunnen natuurlijk ook starten in Sölden.

Dag 2: Braunschweiger Hütte – Mittelbergferner – Mittelbergjoch (3166 m) – Taschachferner – Taschachhaus (2432 m). Duur en hoogteverschil: 6 uur, h550 m, i870 m. Een mooiere route loopt via de top van de Hintere Brunnenkogel (bereikbaar met Wildspitzbahn) over de Pitztaler Gletschersteig. Tip 1: Wie de hoogalpiene overgang naar het Taschachhaus wil vermijden, kan ook afdalen naar Mittelberg in het Pitztal, vandaaruit met de gondelbaan naar de Rifflsee en over de Fuldaer Höhenweg naar het Taschachhaus lopen. Een lonend alternatief! Tip 2: Ervaren alpinisten met een goede conditie kunnen de Wildspitze beklimmen (9 à 10 uur van Braunschweiger Hütte naar Taschachhaus).

Dag 3: Taschachhaus – Ölgrubenjoch (3044 m) – Gepatschhaus (1925 m). Duur en hoogteverschil: 5 uur, h600 m, i1120 m.

Dag 4: Gepatschhaus – Riffljoch (3144 m) – Hohenzollernhaus (2261 m). Duur en hoogteverschil: 7 à 8 uur, h1220 m, i880 m. Kan 1½ uur korter door de gletsjerbus naar ingang van het Riffler Tal te nemen.

Dag 5: Hohenzollernhaus – Pfunds. Duur en hoogteverschil: 3 uur, i1300 m.

Berggidsen

Bergredding

Noodnummer Oostenrijk: 140; eventueel Europees noodnummer: 112

Kaarten

  • Kompass Wanderkarte 43, Ötztaler Alpen, 1:50.000, ISBN 9783854910497
  • Kompass Wanderkarte 42, Landeck-Nauders- Samnaungruppe, 1:50.000, ISBN 9783850265423

Meer lezen?

Met kabelbanen en benenwagen dwars door de Ötztaler Alpen van Bert Vonk in Bergen Magazine 3 van 2017. Hier vind je alvast een voorproefje! 

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.