Zwarte Woud. © Bichler-Schluchtensteig Schwarzwald

Wandelen in het gevarieerde landschap van het Zwarte Woud

Zwarte Woud. © Bichler-Schluchtensteig SchwarzwaldHet gevarieerde landschap van het Zwarte Woud is ideaal voor alle soort van sportactiviteiten. Met name wandelaars en liefhebbers van Nordic Walking voelen zich op de verschillende niveaus van Duitslands hoogste middelgebergte heerlijk. Van de wijngaarden tegen de westelijke hellingen en in de Boven-Rijnse laagvlakte tot aan het oostelijke deel met z'n talloze bergkloven, van het dicht beboste noorden tot de panoramarijke hoogvlakten en zonnige bergkammen in het zuiden en in het hoge Zwarte Woud. Zwarte Woud. © Ulrike Klumpp, Baiersbronn

Of je nu de alpiene toppentocht doet of liever op je gemak rondom de Mummelsee wandelt, of een meerdaagse trektocht maakt op de West- of de Oostweg of de begeleide wandeling in het spoor van de orkaan Lothar op de Ruhestein: in het meest afwisselende middelgebergte van Duitsland wordt bijna elke wandelwens vervuld.

 

Avontuurlijke wandelingenZwarte Woud. © Bichler-Schluchtensteig SchwarzwaldWie bij een trektocht door het Zwarte Woud lange dagetappes wil afleggen, kan z'n bagage ook door de gastheren naar de volgende overnachtingsplaats laten vervoeren. Doe je het liever rustig aan? Dan zou je de 'langzaamste wandelroute van Duitsland' moeten uitproberen. De bewoners van Schonach verzoeken hun gasten, mobieltjes en horloges thuis te laten en alleen naar hun innerlijke klok te luisteren. Hun tip: onderweg eekhoorntjes voeren, je aan de waterval verfrissen en uitrusten aan meren of beekjes. Langs de wandelroute lokken authentieke eethuisjes met typische gerechten van het Zwarte Woud. Geen wonder dat deze tocht landelijk winnaar is geworden bij de wedstrijd 'avonturenwandelingen in Duitsland'.

Culinaire wandelingenHet 'Dinner-Jumping' in Sasbachwalden is eerder iets voor culinaire genieters. Daarbij worden in het bloemen- en wijndorp de vier gangen van een diner in verschillende restaurants geserveerd. Dat er bij iedere gang voortreffelijke wijnen als de 'Alde Gott' worden geschonken, is bijna vanzelfsprekend. Voor prestatiegerichte wandelaars zijn de panoramarijke steile bergpaden en hoogteroutes de eigenlijke attractie. Tussen de 60 en 285 kilometer lang zijn de acht grote, van noord naar zuid lopende routes over de bergen van het Zwarte Woud, door de wijnbergen aan de rand van het woud naar het zacht glooiende oostelijk deel. De zeven 'dwarsroutes' van west naar oost voeren over afstanden van 45 tot 178 kilometer naar het Bodenmeer.

Zwarte Woud. © Baden-Baden Kur&Tourismus GmbHBewegwijzerde wandelpadenHet beschrijven van de overige, bijna 30.000 kilometer bewegwijzerde wandelpaden zou de voorstellingskracht ver te boven gaan. Dit enorme cijfer bewijst echter ook dat de bewoners van het Zwarte Woud zelf graag wandelen. In toenemende mate zie je vrolijke jonge mensen in groepjes over de dun begroeide hoogvlaktes en door de weidse dalen trekken. Vooral prestatiegerichte Nordic Walkers weten het reusachtige net van bewegwijzerde wandelpaden van de vereniging Schwarzwaldverein bijzonder te waarderen.

Meer informatie: www.zwartewoud.info

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling