Gran Canaria. Foto Bert Vonk

Wandelen op Gran Canaria

Gran Canaria is een van de grotere Canarische eilanden, een paar honderd kilometer ten westen van de zuid-Marokkaanse kust. Gran Canaria is – net als de buureilanden Tenerife, La Gomera en La Palma – een prachtige wandelbestemming. De bergen bereiken net niet de 2000 meter grens (Pico de las Nieves, 1949 m). Naast de vele topbeklimmingen en kamwandelingen zijn wandelochten door de kloven, de barranco’s, door het ruige landschap en de uitbundige vegetatie zeer de moeite waard.

Vervoer op Gran Canaria

Autoverhuur op het vliegveld van Las Palmas. Er is een redelijk net van busverbindingen.

Beste periode

Wandelen kan het hele jaar door. De temperaturen op zeeniveau variëren van 20 (december) tot 29 graden (augustus). November/maart kan het in de bergen behoorlijk fris zijn. Eind januari/medio februari bloeien de amandelbomen; maart/april is het eiland een bloemenzee.

Slapen

Wij sliepen in het centraal gelegen bergdorp Tejeda in het uitstekende B&B hotel Fonda de la Tea. Een ander goed uitgangspunt is hotel Las Tirajanas in San Bartolomé de Tirajana. Overnachten in een van de badplaatsen is niet aan te raden. Je zit dan elke dag een paar uur in de auto.

Gelopen wandelingen

• Rotherwandeling 1: Cruz de Tejeda – Artenara. 2½ uur; 330 m stijgen, 600 m dalen. Retour met bus of taxi.

• Rotherwandeling 22: Rondwandeling natuurreservaat Pajonales, 3½ uur, 300 meter stijgen en dalen. Start- en eindpunt: El Juncal.

• Rambling Rogertocht 3: Kloofwandeling Cazadores. 4 uur, 550 meter stijgen en dalen. Start- en eindpunt: Cazadores

• Rambling Rogertocht 5: Rondtocht Cruz Grande. 6 uur, 700 meter stijgen en dalen. Start- en eindpunt Cruz Grande.

• Rond de Roque Nublo loopt een dicht net van wandelpaden. De kortste wandeling is Rotherwandeling 16 vanaf La Goleta (2 uur). Wij liepen van Aserrador (taxi vanuit Tejeda) naar De Roque Nublo en via La Culata terug naar Tejeda. 4½ uur, 300 meter stijgen, 750 meter dalen.

Wandeltips

Wie wandelen wil combineren met een bad in de Atlantische Oceaan maakt een excursie naar toeristenmetropool Maspalomas en wandelt langs het strand en door de duinen van het Reserva Natural Especial de Maspalomas (Rotherwandeling 32). Eenzamer en ruiger is de westkust. Rotherwandeling 40 leidt vanuit het dorp Tasártico naar het strand van Güi Güi v.v. (5¼ uur, 950 meter stijgen en dalen). Je kunt ook doorlopen naar San Nicolas (21 km vanaf Tasártico, 8 uur, 1300 meter stijgen en dalen).

Kaart

Kompass Wanderkarte 237, Gran Canaria, 1:50.000. ISBN 9783854911142

Leestips

• Rother Wanderführer Gran Canaria, Izabella Gawin, Rother Wanderführer, ISBN 9783763340002. Bron van praktische informatie.

• Rambling Roger Walking Guide ‘Don’t leave Gran Canaria without seeing it!’ Volume 2, The longer options. Te bestellen via www.ramblingroger.com

• Gran Canaria, Ine Börjes (Duitstalig), ISBN 9783899535778. Uitgebreide algemene informatie.

• Gran Canaria, Bert Vonk, Bert Vonk, Bergen Magazine 2016-2

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)