wandelroute montafon

Wandelen over bijzondere paden in Montafon

Dit wandelseizoen wordt er in Montafon een nieuw concept voor wandelroutes gelanceerd. Het ‘Alpenmoziek Montafon’ neemt jou als bergliefhebber mee op een gevarieerde reis door de bijzondere en gevarieerde landschappen in vier unieke gebieden.

Veel toeristen – en bewoners ook- zijn zich er niet altijd van bewust dat je in Montafon op een klein gebied een groot deel van de hele Europese biodiversiteit tegenkomt. Die unieke status dankt het dal, dat in het zuiden van het Oostenrijkse Vorarlberg ligt, aan haar bijzondere ligging. In het dal komen veel verschillende landschappen bij elkaar en dat maakt het dal een van de meest interessante gebieden in de Alpen. 

Door de Montafon loopt namelijk niet alleen de grens tussen de Oost- en de Westalpen, maar komen ook drie berggebieden die alle drie een hele andere ontstaansgeschiedenis hebben samen: de Verwall, de Silvretta en de Rätikon. En dat zie je niet alleen aan de geologie van het dal, maar ook in de manier waarop de mensen er leven. Zowel het landschap als de cultuur zijn dus ontzettend gevarieerd.

Natuurlijk, duurzaam en authentiek

Al die variaties zijn in het hele dal zichtbaar gemaakt met een nieuw innovatief wandelroute-concept dat ‘Alpenmozaïek Montafon’. Al bestaande wandelpaden, bij elkaar meer dan vijfhonderd kilometer, zijn aangevuld met informatie over de geschiedenis, cultuur en het leven in Montafon. 150 informatiezuilen die langs dertig verschillende themaroutes staan, zorgen ervoor dat je als wandelaar een avontuurlijke en boeiende wandeltocht maakt. 
Vanaf zestien startplaatsen, die verspreid over heel Montafon liggen, kunnen wandelliefhebbers zich onderdompelen in het Alpenmozaïek Montafon en kennismaken met al die verschillende ‘steentjes’ waaruit het mozaïek is opgebouwd. Al aan de start van de wandelroute geven kaarten en informatiepanelen je een eerste indruk van het hele wandelroutenetwerk, met QR-codes kun je meer gedetailleerde informatie over jouw route opvragen. 

Vier avonturengebieden

De hoofdrol in het Alpenmozaïek is weggelegd voor de vier verschillende landschappen die Montafon domineren: de drie berggebieden Verwall, Silvretta en Rätikon en natuurlijk het dal zelf. Het wegennet omvat meerdaagse tochten, dagtochten en korte ommetjes. Alles op verschillende hoogtes, zodat er voor iedereen een wandelroute is. 

wandelroute montafon

Verwall: stil en ongerept

De stille en ongerepte Verwall doet, dankzij de mysterieuze hoogveengebieden, een beetje aan de Scandinavische toendra’s denken. Een goed voorbeeld daarvan is de mooie Langsee, die achterin het Silbertal op een hoogte van 1950 meter ligt, in het Natura 2000 gebied Verwall. Of het oudste natuurlijke stuwmeer, in het Europese natuurgebied Wiegensee. 

Wandeltip in Verwall: de Sagenwanderweg

Sages en legendes zijn onlosmakelijk met de cultuur in Montafon verbonden. Al eeuwenlang vertellen de bewoners van Montafon elkaar verhalen waardoor veel van die sagen al sinds mensenheugenis rondgaan. 

Het Silbertal is een zijdal van Montafon dat omgeven is met geheimzinnige sagen. Een themaroute van de Kistberg naar het Silbertal, voert je door de omgeving waar zulke legendes zich afspelen. Zowel de Kistberg als het Silbertal zijn ook historisch en cultureel gezien belangrijke plekken, vooral vanwege de mijnbouw die hier vroeger plaatsvond. De wandelroute loopt langs tien spannende plekken in het mijnbouwgebied, maar ook door schaduwrijke bossen. Onderweg heb je prachtige uitzichten op de Verwall en natuurlijk de het Silbertal. 

De wandeling begint bij het bergstation van de Kristbergbahn. Op de Kristbergsattel wordt onder meer uitgelegd waarom de pauselijke sleutel in het wapenschild van Montafon staat. Verderop wandel je door een waar natuurjuweel: de Wildried, een van de mooiste en hoogstgelegen hoogveengebieden van de Alpen.

wandelroute montafon

De drieduizenders van de Silvretta

De wilde en ruige Silvretta met haar gletsjers is, met de majestueuze drieduizenders, een bijzondere uitdaging voor bergliefhebbers. De hoogste van die bergen, de 3.312 meter hoge Piz Buin, speelt in het landschap de hoofdrol. 

Wandeltip: rondom de Hohe Rad

Alleen al de tocht naar het begin van deze bergtocht is spectaculair. Vanuit Partenen (1.051 meter) voert de Silvrettta Hochalpenstraße je in iets meer dan 22 kilometer en in 34 haarspeldbochten over de hoge Silvretta-Bielerhöhe. Bij de Silvrettasee aangekomen, ligt de indrukwekkende bergwereld van de Silvretta voor je. De hoogste top, de Piz Buin, torent in de verte hoog boven alle toppen uit. 

De middelzware panoramatocht rondom de Hohe Rad loopt van de Silvrettasee over groene alpenweiden tot aan de gletsjers. Met elke meter die je omhoog gaat, wordt de vegetatie schaarser. Kenners die goed om zich heen kijken, kunnen alle verschillende geologische eigenschappen van het landschap herkennen. Bijvoorbeeld de oude morenen, puinvlaktes waaraan je kan zien hoe groot de gletsjers ooit waren. En met een beetje geluk kun je ook marmotten, steenbokken of gemzen tegenkomen! Tot slot, achterin het Bieltal, kom je bij de prachtig gelegen Radsee, waar de vermoeide wandelaars hun voeten even kunnen opfrissen. 

wandelroute montafon

De schilderachtige Rätikon

De schilderachtige Rätikon met de Drei Türmen, het symbool van de Montafon, neemt je mee in de bergwereld van de Zuidelijke Alpen. De kalkformaties en de karakteristieke krijtwitte rotsen laten een onuitwisbare indruk achter. 

Wandeltip: de Gauertaler AlpkulTour 

In het Gauertal, een van de mooiste dalen van de Alpen, voert de themawandelroute ‘Gauetaler AlpkulTour’ je door het cultuurlandschap dat typisch is voor dit deel van Montafon. Dit gebied is een prachtig voorbeeld van de Maisäß-cultuur, de landbouwcultuur op meer dan 1600 meter boven de zeespiegel die je vooral in Montafon tegenkomt. Langs de wandelroute kom je alles te weten over deze bijzondere landbouwgebieden en de eeuwenoude traditie van de driefasen-landbouw die zo typerend is voor de Montafon. 

Op de grens met Zwitserland torenen de imposante toppen van de Drie Türme hoog boven je uit. Daardoor kun je je ogen uitkijken; elke keer dat je een hoek om gaat, is het uitzicht anders.  En alsof dat nog niet genoeg reden is om de tijd te nemen voor deze tocht, zijn er ook nog de sculpturen van kunstenaar Roland Haas. Zijn bijzondere kunstwerken geven onderweg inspiratie en stof tot nadenken, dromen, filosoferen en fantaseren. 

wandelroute Montafon

Het hart van Montafon

Dwars door het hart van Montafon stroomt de rivier de Ill, de levensader van het dal. De rivier verbindt de verschillende bergwerelden en de verschillende plaatsen in het dal met elkaar. Dat biedt een prachtige mogelijkheid om kennis te maken met de geschiedenis en de diverse cultuur van alle verschillende plaatsen in Montafon. 

Wandeltip: de Montafonnerhausweg

De inwoners van Montafon zijn trots op het unieke dal dat zij hun thuis kunnen noemen. Een van de dingen die het dal zo uniek maakt, zijn de Montafonerhäuser, de huizen die zijn gebouwd op een wijze die karakteristiek is voor het dal. De bouwstijl is al eeuwenoud, waardoor de huizen ademt nog altijd historie uitstralen.

In Gortipohl staan veel van zulke monumentale Montafonerhäuser op loopafstand van elkaar. Zo is wandelroute ontstaan, die je een goede indruk geeft van het cultuurlandschap van Montafon. Deze wandelroute, de Montafonerhausweg, laat je alle bijzonderheden van deze typische gebouwen, waar onder één dak gewoond en gewerkt werd, zien. De meeste Montafonerhäuser zijn gebouwd vanaf de vijftiende tot in de twintigste eeuw gebouwd. 
En wat maakt een Montafonerhaus nou zo uniek? Dat ontdek je op vijf plaatsen langs de route. Op elk van die vijf plaatsen, kun je een specifiek deel van het Montafonerhaus goed bekijken, en krijg je uitleg over de unieke kenmerken van de bouwstijl. 

 

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen