Wandelen over de Stockalperweg, Simplonpas

De Stockalperweg loopt over de Simplonpas. Het belangrijkste plaatsje (en eigenlijk het enige echte dorp) in het Simplongebied is Simplon-Dorf (1460 m). Dit is het is uitgangspunt voor een aantal wandelingen en de tocht rond het Weissmiesmassief. De Stockalperweg komt ook in Simplon uit. Er is veel wandelinformatie bij het lokale toeristenbureau te krijgen. De hiervolgende routes staan nu juist niet in die folders of zijn varianten van de routes in die folders.

Tekst Robert Eckhardt

Bivaks boven de Simplonpas

Boven de Simplonpas liggen geen hutten, wel twee bivaks, het Lagginbivak (ca. 2500 m; 4.00 uur van Simplon-Dorf). Dit bivak is bedoeld als steunpunt voor klimmers – niet voor wandelaars. Op je wandeling er naar toe (vanaf Simplon-Dorf) ben je bijna gegaradeerd alleen; vanaf het bivak kun je direct via een gemarkeerde route in het Laggindal afdalen en retour Simplon-Dorf gaan.

Het Bivak Piero de Zen (3014 m) ligt onder de Fletschhorn-noordwand. Het is een voorbeeld van een totaal overbodig bivak, want in de buurt is een grot waar je schitterend kunt bivakkeren. Zonde van de ongerepte omgeving daar! Te bereiken via Rossbodenalm (ca. 2000 m), dit is een lastige wandeling.

Vierduizenders

Uitgangspunt voor bestijgingen van de twee vierduizenders in de Weissmiesgroep is Simplon Dorf. De twee vierduizenders zijn de Lagginhorn (4010 m) en de Weissmies (4023 m).

Op de grote bergen van de Weissmiesgroep is er geen groter contrast denkbaar dan dat tussen de Saaskant en de Simplonzijde. In 1993 beklom ik solo de Lagginhorn. Maar ik was niet alleen! Enkele tientallen touwgroepen bevonden zich op de normaalroute van de Lagginhorn. Heel wat van die mensen hadden geen enkele notie van zekeren en van velen was de conditie slecht. Ze waren aangetrokken door het feit dat je hier met mechanische hulp van kabelbanden vanuit het dal een vierduizender tot halve-dagtocht kunt reduceren.

Een dag later was ik aan de Simplonzijde op weg naar het Lagginbivak om de enorme, 1300 meter hoge Hosaasgraat op de Fletschhorn te beklimmen: het zou m'n mooiste solotocht worden. Inclusief een nacht in het eenzame bivak heb ik dertig uur lang geen sterveling gezien. Bovendien wist ik zeker dat er die dag niemand vanaf de Simplonkant op de Weissmies, Lagginhorn of Fletschhorn zou klimmen. Daarvoor is deze uithoek van Wallis gewoon te eenzaam en te wild.

De Stockalperweg

1e dag: Brig – Simplon Hospiz (kan ook in twee dagen).
2e dag: Simplon Hospiz – Simplon Dorf – Gondo-Schlucht – (retour met Postbus naar) Simplon Dorf.
3e dag: Dagtocht: Simplon Dorf – Lagginbivak – Laggintal – Simplon Dorf (zie hieronder).
4e dag: Simplon Dorf – Furggu – Zwischbergen – Gondo. In Zwischbergen (Bord) kan ook overnacht worden als je het Zwischbergental wilt verkennen. In Restaurant Zwischbergen in Bord kun je overnachten. De eigenaar heet Lukas Escher en hij heeft een intressante 'Käsekeller' waar hij op ambachtelijke wijze kaas maakt. Als je het aan hem vraagt kun je de Käsekeller bezichtigen.

Tocht rond het Weissmiesmassief

Deze route biedt goede paden en markeringen, ook voor beginners in het bergwandelen. Er zijn varianten mogelijk, zoals de Zwischbergenpas (3268 m) of het Sirwoldezadel (2621 m): die zijn alleen voor ervaren bergwandelaars. De tocht is – met een lichte rugzak en goed ingelopen – in drie mammoet-etappes te doen. Maar de creatieve wandelaar kan natuurlijk ook de goede bivak- en kampeerplekjes benutten. Een rondje wordt dan misschien wel vijf of zes dagen.
 

  • 1e dag: Overnachten in Simplon Hospiz – mag je niet missen.Van de Simplonpas (op de plek van de Postauto-halte vlak voor de pashoogte op 1998 m) over Bistinepas (2416 m) en Mättwe (1826 m) over Kreuzalp (2201 m) tot Gspon (1893 m; Gasthaus Mosji) of tot Heimischgarten (2 uur verder; 10 min onder Lindeboden).Variant: Van de Simplonpas (Postauto-halte bij Hotel Engliloch op ca. 1800 m) over het Sirwoldezadel  (2621 m) en Mättwe (1826 m) over Kreuzalp (2201 m) tot Gspon.

    Het traject Engliloch - Sirwoldezadel is schitterend. Je loopt langs mooie meertjes waar je in alle eenzaamheid wild kunt kamperen. Net na het Sirwoldezadel buigt een pad af naar het zuiden, richting Bösshorn (3267 m). Het is zeer de moeite waard dit te volgen (ca. 1.00 uur) tot aan het naamloze pasje op ruim 2800 meter aan de voet van de Bösshorn.

  • 2e dag: Hoogtepad Gspon - Kreuzboden (Saasdal) - Saas-Almagell (1599 m).
  • 3e dag: Saas-Almagell (1599 m) - Antronapas (2838 m) - Alpe Cingio (2042 m) of lager (= verder). Evt. overnachten in Antronapiana (908 m): albergo's.
  • 4e dag: Via Antronapiana (908 m) naar Alpe Búsin (2318 m; vlak onder de Búsinpas) of hutjes daarvoor (= eerder).Variant: Naar de Andollahut (2052 m). Eventueel overnachten in Alpe Cheggio (1497 m) in Ristoro Alpino.
  • 5e dag: Over de Búsinpas (2480 m) naar Zwischbergen (1326 m) en vervolgens via de Jordiweg naar Furgga (1872), en vandaar naar Simplon-dorp (1460 m). Variant: Over de Andollapas (2418 m) naar Zwischbergen (1326 m) en Furggu (1872 m) naar Simplon-dorp (1460 m). Hotel Grina en Hotel Fletschhorn zijn echte aanraders. Eventueel overnachten in Zwischbergen (1359 m), zie hierboven.
  • 6e dag: Zwischbergen (1359 m) of Simplon-dorp (1460 m) - Simplon Hospiz.

Route over de Zwischbergenpas (3287 m)

Van Gondo naar Zwischbergen. Vandaar naar de Zwischbergenpas (3287 m) en eventueel aan de andere kant naar de Almagellerhut (2894 m). Twee of drie dagen.
Naar de top van de Seehorn (2439 m)

Van Zwischbergen kun je in 2.00 uur naar Furggu lopen (1872 m; zie ook Stockalperweg en Tocht rond het Weissmiesmassif). Vandaar loopt een pad in nog geen 2.00 uur naar de top van de Seehorn (2439 m). Vanaf de top heb je prachtig uitzicht op de diepe Gondoschlucht.
Het oerlandschap van de Rossbodenalm (ca. 2000 m)

Als je een echt oerlandschap zoekt en de sfeer wilt opsnuiven, hoe de pioniers uit de 19e eeuw de tegen de Alpentoppen aankeken, moet je eens op de Rossbodenalm (ca. 2000 m) en hoger gaan kijken. Vanaf het dorpje Egga (1588 m) is het dik 2.00 uur lopen. Naar de Rossbodengletsjer, die in een zeer woeste omgeving ligt, nog eens 2.00 uur.

Kaarten

De hier beschreven tocht staat op maar liefst zes Landeskarten der Schweiz (LKS) 1:25.000. De LKS 1:50.000 no. 274 Visp en no. 284 Mischabel voldoen voor het wandelen echter ook uitstekend.
Als je gaat klimmen in de Weissmiesgroep zijn de LKS 1:25.000 no. 1329 Saas en no. 1309 Simplon aan te raden.

Meer weten over wandelen in Wallis
Bestel de special van Bergen Magazine over cultuurwandelen in Wallis uit Bergen Magazine 4 van 2011.

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past