©Giampaolo Calza

Wandelingen rond het Gardameer met een gouden randje

Terwijl ik over het water kijk, waar de boten met volle zeilen door het water glijden, loop ik richting de Monte Brione aan het Gardameer. Het is inmiddels herfst maar het mediterrane klimaat zorgt voor een aangename temperatuur om hier wandelingen, met het hele gezin, te maken. De natuur krijgt letterlijk haar gouden randje en de zonnestralen lijken goudgeel gefilterd.

Tekst Sytske Maaijen 
 

Gardameer aan je voeten

met hond ©Roberto Vuilleumier – Monte Brione

De Monte Brione ligt tussen Riva del Garda en Torbole sul Garda. Bij de haven van San Nicolo start de uitgepijlde wandelroute, onderdeel van het pad van de vrede met de herkenbare witte duif. Boven tref je een fort uit de WOI aan op een overduidelijk strategische positie en hier geniet ik van het adembenemende uitzicht. Naast deze overblijfselen is de Monte Brione een biotoop met talrijke plantensoorten waaronder 26 soorten orchideeën. De gehele route is ruim 6 km met circa 350 meter hoogteverschil.

Bekijk de Monte Brione route 

 

Trappen lopen boven het Gardameer

Busatte Tempesta ©Giampaolo Calza

Een andere tip is de route Busatte –Tempesta die boven Torbole sul Garda bij het park delle Busatte start. Circa 400 traptredes vormen hier de uitdaging langs de rotswand boven het Gardameer. Veel boom- en plantensoorten plus de unieke ligging van het pad zorgen ervoor dat ik regelmatig stop om het spectaculaire panorama in me op te nemen. Na circa anderhalf uur ben je beneden in Tempesta waar ik de bus terugneem. De route terug wandelen kan ook.

Bekijk de route Busatte Tempesta

 

Wandelen door de ijstijd

Biotopo delle Marocche

Ondertussen rijden in deze tijd van het jaar tusen Riva en Arco de traktoren af en aan met karren vol druiven. Een wandeling combineren met een bezoek aan een wijnboerderij ten noorden van Arco is dan ook het volgende plan. De biotoop delle Marocche brengt mij ver terug in de tijd met overblijfselen uit de ijstijd en zelfs voetafdrukken van dinosaurussen langs de route. Het is een werkelijk bizar landschap en tussen de rotsen kun je bovendien kleine oude bonsai boompjes aantreffen die deze ruige omstandigheden goed lijken te doorstaan. Ruim 5 kilometer waan ik mij in een geheel andere wereld. Ter afsluiting ga ik een bezoek brengen aan één van de wijnhuizen van Toblino, Gino Pedrotti of Pisoni. De ‘vino santo’ moet geproefd worden.  

Bekijk de Marocche route

 

Wandeling vol kleur

Lago di Tenno ©Jennifer Doohan

Een parel iets hoger gelegen die ik niet wilde missen, is de wandeling rond het Tennomeer en door het Middeleeuwse dorpje Canale di Tenno. Schitterend is de kleur van het water dat varieert tussen turkoois en smaragdgroen afhankelijk van het seizoen. Aangezien het een warme nazomer dag is, neem ik een verfrissende duik voordat we doorlopen naar Canale di Tenno. Ook deze route (in totaal circa 5 km) is, net als de anderen, prima met kinderen te doen. 

Bekijk de route naar Canale di Tenno

 

De kroon op het Gardameer....

De beschreven wandelingen duren allemaal circa 2 tot 3 uur en maken de combinatie met andere activiteiten als bv. fietsen, klimmen of watersporten goed mogelijk. Wil je graag een meerdaagse wandeltocht lopen dan zijn de Low Loop (2 dagen) en Medium Loop (4 dagen) van de Garda Trek in de herfst een aanrader. 

Tips voor een verblijf dat precies aan de wensen voldoet voor wie graag een actieve vakantie doorbrengt?
Kijk hier voor alle accommodaties

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!