Allgäuer Alpen. Door Leon Receveur

Wandeltrilogie in de Allgäuer Alpen

Wandelen in de Zuid-Beierse Alpen was onder Laaglanders ooit populair, maar daar zit al sinds geruime tijd behoorlijk de klad in. Waarom zou je hier stoppen als je een paar uur later in Noord-Italië zit? Het gevolg is een volkomen misplaatste onderwaardering van deze prachtige wandelregio. Tijd voor een herwaardering.

Beste periode

We liepen de route begin oktober, normaliter een prima tijd. Dat geldt voor de hele periode vanaf mei. Vóór mei en ná oktober is de kans op sneeuw te groot.

Openbaar Vervoer

Alle gewenste info vind je op www.fahrplan-bus-bahn.de. Binnen de regio rijd je praktisch gratis met de Gästecard.

Slapen

In het gebied zijn vele berghutten, hotels en een aantal campings. Wij overnachtten o.m. in het luxueuze ‘Familotel Bavaria’ te Pfronten, geheel gericht op jonge gezinnen , maar bergwandelaars op doortocht zijn er ook welkom. Met een bovengemiddelde cuisine! En de mooie, prachtig gelegen Kenzenhütte. Voor meer berghutten zie o.m. www.alpenverein.de/DAV-Services/Huettensuche. Campings vind je op www.camping.info/deutschland/bayern/campingplaetze, of in het campinggidsje Campingplätze in Deutschland 2016 (uitgeverij Heel).

Gelopen tochten

Wij liepen een paar trajecten van de Himmelsstürmer Route tussen Pfronten en Halblech, maar de drie hoofdroutes (de ‘Wandertrilogie’) vormen een tezamen een netwerk van 870 wandelkilometers, verdeeld over 49 etappes, waarbij je naar believen kunt switchen van de ene route op de andere. De moeilijkheidsgraad varieert van de heel eenvoudige Wiesengänger Route, via de iets pittigere Wasserläufer Route, tot de nog wat zwaardere en bij slecht weer niet aan te raden Himmelsstürmer Route (333 km), die alleen voor geoefende wandelaars goed te doen is.

Wandelkaarten

Voor de Himmelsstürmer Route gebruikten wij de recent verschenen handige wandelkaart van uitgeverij PublicPress, ISBN 9783899207651 (schaal 1:35.000, geplastificeerd).
Prima wandelkaarten op schaal 1:25.000 van dit gebied zijn verder de Alpenvereinskaarten nummer BY-05 Tannheimer Berge en BY-06 Ammergebirge.

Wandelgidsen

Uitgeverij Conrad Stein publiceerde recentelijk het handzame wandelgidsje Wandertrilogie Allgäu – Himmelsstürmer Route. Het gidsje geeft behalve de routebeschrijving ook nog veel praktische informatie voor onderweg en wat achtergronden. Het bevat summiere kaartjes.

Meer weten?

Veel informatie over de ‘Wandertrilogie’ is verder te vinden op www.allgaeu.de/infrastruktur?referralTopic=wandern. Lees ook 'Wandeltrilogie in de Alläu' door Leon Receveur in Bergen Magazine 2016-4.

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen