Wat is Agriturismo?

Wat is Agriturismo?

Ben je weleens in Italië of Zuid-Tirol geweest, dan ben jij misschien wel bekend met Agriturismo. Het zou ook kunnen dat je hier nog helemaal niks van weet, kom hier dan te weten wat dit is!

De betekenis van Agriturismo

Agriturismo is ook wel een Italiaanse benaminge voor een boerenbedrijf  waar niet alleen aan landbouw of veeteelt wordt gedaan, maar je als toerist ook terecht kan. Het woord agriturismo is samengesteld uit twee Italiaanse woorden; agriculture (agricultuur) en turismo (toerisme). Dat is ontstaan in de jaren 80 van de vorige eeuw. In die periode kregen steeds meer Italiaanse boeren het financieel moeilijk waardoor veel boeren werden gedwongen om ander werk te zoeken. Maar dit ging ten koste van de Italiaanse cultuur, er werd namelijk veel waarde gehecht aan de kleinschalige productie van voedsel, vaak in familiebedrijfjes dus. In 1985 werd als oplossing agriturismo bedacht, waardoor die kleine bedrijfjes meerdere inkomstenbronnen hadden en zo konden blijven bestaan.

Kenmerken van Agriturismo

Agriturismo bestaat in vele vormen. Zo bestaat het bijvoorbeeld in een kleine eenvoudige vorm, waar er alleen een enkele slaapkamer voor de toeristen beschikbaar is, en waar en ze ’s avonds kunnen mee-eten met de boer en zijn familie. Maar er zijn ook grote en luxe vormen van agriturismo. Hierbij hebben toeristen een eigen huis tot hun beschikking gekregen, soms zit hier ook nog zwembaden airconditioning bij. Daarnaast kan er in avonden à la carte worden gedineerd. Maar in tegenstelling tot deze luxe boerenbedrijven, kan je ook bij sommige kleine agriturismi weer zelf helpen met de productie op het boerenbedrijf.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Bestemmingen

Ook tijdens je wintersport in Zuid-Tirol kan je gebruik maken van zulke boerderijen. Zo verblijf je vaak middenin de skigebieden. Oftewel, je zit vlakbij de pistes, op de eerste rang, waardoor je als een van de eerste op de pistes kan staan. Veel boerderijen maken hier zelfs gebruik van als ze vlakbij de pistes, loipe of rodelhellingen liggen. Op een oppervlak van 7.400 km² liggen er wel meer dan 1600 vakantieboerderijen in Zuid-Tirol. Zo liggen de boerderijen van organisatie Roter Hahn ook dichtbij het skigebied en geniet je dus optimaal!

Agriturismo vind je inmiddels in veel meer landen, maar het begon allemaal in Italië, daarom zijn er hier ook heel wat van deze boerderijen te vinden. Zo zijn de boerderijen in Toscane, Florence en in de Dolomieten erg populair onder de toeristen.

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen