Wintersport: wat is het verschil tussen fleece en soft shell jassen
Zowel fleece als softshell zijn een uitstekende optie om te dragen tijdens de wintersport, waarbij beide materialen gebruikt worden als een redelijk goed beschermende laag. De verschillende ontwerpen maken het mogelijk de fleece- of softshelljas ook in het vroege voorjaar of najaar te dragen, waardoor de jas niet alleen voor de wintersport geschikt is. Afhankelijk van de eigen voorkeur, de weersomstandigheden en de gelegenheid waarvoor de jas nodig is kan gekozen worden voor fleece of softshell.
Wat is een fleecejas
Het woord fleece is afkomstig uit het Engels en betekent letterlijk vertaald niets anders dan vacht. Deze naam is echter misleidend omdat fleece niet gemaakt wordt van wol, maar volledig bestaat uit kunstvezels (polyester). Het zachte materiaal doet echter wel degelijk denken aan wol. Dertig jaar geleden werd fleece, bestaande uit een geweven basislaag met daaromheen polyestervezels aan beide kanten, geïntroduceerd en sindsdien is de populariteit van fleece alleen maar toegenomen. De populariteit is niet in de laatste plaats te danken aan de veelzijdigheid van het materiaal. Het zachte materiaal absorbeert weinig water, is bijzonder licht en houdt warmte optimaal vast, terwijl transpiratievocht afgevoerd kan worden. Al deze voordelen wegen bijzonder zwaar in de keuze voor een fleecejas, vooral als men op zoek gaat naar een geschikte jas voor outdooractivititeiten waaronder wintersport, waarbij een lichte jas een must is om optimaal te kunnen presteren.
Wat is een softshelljas
De softshelljas is de laatste jaren steeds populairder geworden en dat heeft een reden: het gebruikte materiaal is zeer licht, comfortabel en waterafstotend. Softshell bestaat uit verschillende, strak op elkaar geweven lagen waardoor de jas volledig waterdicht wordt, zonder daarbij voor meer transpiratie te zorgen, aangezien de stof ook ademt. Hierin verschilt de jas van een regenjas die veelal niet ademend zijn en naast bescherming tegen regen, vooral voor veel transpiratie zorgen. Daarnaast is het materiaal flexibel en dat komt vooral wintersporters ten goede. Dat betekent dat de jas vooral gemaakt is voor mensen die buiten actief bezig zijn en op zoek zijn naar een jas die zowel beschermt als voldoende verkoelt, door zweet af te voeren. Het lichte gewicht maakt het mogelijk altijd en overal een jas bij je te hebben, die dus makkelijk en snel opgeborgen kan worden, zonder daarbij voor extra gewicht te zorgen. Dankzij al deze eigenschappen zijn softshells multifunctionele jassen die geschikt zijn voor elke gelegenheid, het hele jaar door, niet alleen tijdens de wintersport.
Het verschil tussen een fleece en een softshelljas
Alhoewel er veel overeenkomsten te vinden zijn tussen fleece en softshell (lichte gewicht, ademend), zijn er ook voldoende verschillen die bepalend kunnen zijn bij het kiezen van een jas gemaakt van fleece of softshell voor de wintersport. Terwijl fleece vooral als een tweede laag gedragen wordt, bijvoorbeeld onder een waterafstotende jas, kan de softshell jas gewoon dienen als een echte overjas. Dit komt vooral vanwege het feit dat softshell jassen in tegenstelling tot fleece redelijk waterdicht zijn. Ten slotte is fleece een stug materiaal, terwijl softshell flexibel is en daardoor niet alleen mooier aansluit op de vorm van het lichaam, maar vooral tijdens de wintersport optimale bewegingsvrijheid garandeert.