Home » Vakantietip
Regenjas voor bergwandelaars

Welke regenjas past het beste bij de bergwandelaar?

Of je nu regelmatig in het buitenland door de bergen wandelt, of wanneer je enkel in Nederland je wandelschoenen aantrekt: feit is dat iedere wandelaar een goede regenjas moet hebben. Goed voorbereid zijn met de juiste outdoor gear is zeker nodig, wil je zonder zorgen een fijne wandeling in de buitenlucht maken. Een regenbui ligt altijd op de loer, vooral wanneer je buiten het zomerse seizoen gaat wandelen. Er zijn diverse regenjassen waar je uit kunt kiezen als bergwandelaar. In dit artikel vertellen we je meer over welke regenjas het beste past bij bergwandelaars en welke waterdichte jas je het beste kunt dragen als ‘gewone’ wandelaar.

Lichte regenjassen met dubbel membraan

Een van de punten waar je op moet letten bij het kopen van een regenjas is of de jas ademend is. Iedere regenjas heeft of een coating of beschikt over membranen, beiden kunnen ze zeer ademend zijn. Een goedkope regenjas heeft vaak alleen een coating, die kwetsbaarder is dan een membraan. Ben je van plan om echt lange wandeltochten te maken dan is het aan te raden om voor een kwalitatieve regenjas te gaan die minstens over twee, het liefst over drie, membranen beschikt. Op die manier weet je zeker dat je droog én warm blijft tijdens een fikse regenbui. Ook handig: let hierbij ook op het gewicht van de jas. Het hoeft natuurlijk niet altijd te regenen, waardoor het soms ook lekker is om de jas uit te trekken en op te bergen in je rugzak. Des te lichter het gewicht van de jas is, des te prettiger het is om de jas tijdens een bergwandeling te dragen.

Belangrijke details voor wandeljassen

In de bergen kan het behoorlijk fris zijn. Dan is een beetje isolatie naast een waterdichte functie een fijne eigenschap van een regenjas. Zorg er altijd voor dat de pasvorm van je regenjas goed is: wanneer een jas net te groot of net te klein is, gaat het geheel irriteren tijdens het wandelen. Zolang je een trui of een fleecevest onder je regenjack kunt dragen, is de grootte van een regenjas goed. Let daarna erop of de regenjas over een capuchon beschikt. Een goede regenjas heeft een capuchon met een stevige klep en die in grootte verstelbaar is. Check bij het passen van een regenjas altijd of de capuchon goed meedraait wanneer je achter je wilt kijken. Ook is een goede kraag van groot belang om warm te blijven en moet de rits van de regenjas waterdicht zijn of in ieder geval een overslag hebben. Let ook of de zakken aanwezig én afsluitbaar zijn.

Gewatteerde en stevige regenjassen

Ga je er iedere dag meerdere keren op uit om bijvoorbeeld je hond uit te laten of wandel je dagelijks naar je werk of de winkel? Dan kun je natuurlijk dezelfde regenjas dragen als de regenjas die je in de bergen draagt, maar het is wel zo fijn om die jas te bewaren voor het ‘echte werk’. Voor je dagelijkse wandelingen in een eventuele regenbui kun je daarom bijvoorbeeld kiezen voor een wat hipper exemplaar. Er zijn vandaag de dag verschillende merken die lange, stevige regenjassen verkopen die ook nog eens een beetje gewatteerd of gevoerd zijn. Het leuke van dergelijke jassen is dat ze in allerlei kleuren komen: denk aan een felgele regenjas, maar ook aan donkergroene, roze, zwarte en grijze regenjassen. Deze jassen zijn vaak te zwaar en te onhandig om aan te trekken tijdens een echte bergwandeling, maar zijn wel ideaal om op vakantie mee te nemen als gewone regenjas.

 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.