Yosemite National Park - Jonathan Vandevoorde

Yosemite, Sequoia & Kings Canyon National Parks: Voorpret!

Op een halve dag rijden van San Francisco liggen ze: de granieten toppen van de Sierra Nevada. De bergketen telt drie indrukwekkende en erg van elkaar verschillende nationale parken: Yosemite, Sequoia en Kings Canyon. Onze hoofdredacteur trok zijn bergschoenen aan en ondervond dat bergwandelen ook in Californië puur genieten is, maar wel anders.

Het hele verhaal lees je in het komende nummer van Bergen Magazine, hier lees je vast een preview!

Tekst & foto’s Jonathan Vandevoorde

Aan de heiige horizon verschijnen langzaam de foothills van de Sierra. Het is zomers warm. Op de rand van de beschaving stoppen we bij een kleine supermarkt om voorraad in te slaan. Onze kikkergroene camper krijgt veel aandacht. Drie medewerksters lopen zelfs tot op de parkeerplaats mee en bekijken ’m van alle kanten. Pas voorbij Jamestown, een prachtig gerestaureerd stadje uit de tijd van de Gold Rush, de goudkoorts uit 1849, begint de weg echt te klimmen. In een half uur tijd verandert het landschap van mediterraan naar subalpien.

Met alle fotostops die we onderweg maken is het ongemerkt laat in de middag geworden als we Yosemite Valley langs de kronkelende bergweg binnenrijden. De bijna verticale granietwanden van het door een gletsjer uitgeslepen dal verbazen door hun ‘enormheid’. Het is, zoals altijd, druk op de Valley Loop road. Op het kampeerterrein helemaal achter in de vallei had ik nog het laatste plekje kunnen reserveren, en het hoogseizoen moet nog beginnen.

Eerst lopen we over een afgebrokkeld asfaltpaadje, de Four Mile Trail, bijna duizend meter omhoog naar Glacier Point. Het pad dateert uit de tijd dat Amerikanen er nog van overtuigd waren dat je bergpaden uit veiligheidsoverwegingen maar beter kon asfalteren (gelukkig zijn de tijden veranderd). Daarna gaat de welgenoemde Panorama Trail in een wijde boog gestaag naar beneden en volgt dan het laatste deeltje van de beroemde John Muir Trail terug naar de bodem van de vallei. In totaal meer dan 22 kilometer, alsjeblieft.

Tijdens de lange klim zien we muildierherten sabbelen aan frisse twijgen. Twee blauwe gaaien vechten luid kwetterend om een trofee. Maar geen beren. In het bezoekerscentrum hing een lijst waar wandelaars hadden opgeschreven welk wild ze tegengekomen waren, en elke dag was er wel ergens een berenfamilie gespot! Hoewel ik stilletjes hoop deze week eindelijk eens een zwarte beer te fotograferen, mag ik er niet aan denken hoe ik zou reageren als zo’n beest plotseling mijn pad kruist.  Als honderden meters hogerop de begroeiing wat opener wordt, vangt aan de overkant Yosemite Falls het eerste zonlicht op. De hoogste waterval van Noord-Amerika stort meer dan 730 meter naar beneden, maar hij is dunner dan ik mij kan herinneren.


Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het in het komende nummer van Bergen Magazine.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 3 september 16:00 uur een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Bergen Magazine van €29,50 voor slechts €17,95

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.