Regio Meer van Genève (Vaud)
Vaud is een franssprekend kanton in het westen van Zwitserland. Het ligt grofweg tussen het Meer van Genève (Frans: Lac Léman) in het zuiden en het Meer van Neuchâtel in het noorden, aan de westkant grenst het aan Frankrijk. De hoofdstad is Lausanne.
Vaud beslaat alle drie de geografische regio's van Zwitsersland: de Jura, het Centraal Plateau en de Alpen. De Jura is een middelgebergte in de Frans-Zwitserse grensstreek. Hier liggen honderden kilometers gemarkeerde wandelpaden. De hoogste pieken, de Mont Tendre (1679 m) en La Drôle (1677 m) zijn beide na een stevige wandeling te bereiken. Bovenop wordt je vervolgens getrakteerd op een uniek panorama met bij goed weer zicht op het meer van Genève, de Berner Alpen en zelfs de Mont Blanc. In de Jura ligt ook de Vallée de Joux, een rustiek dal dat zich naar het zuidenwesten uitstrekt tot in Frankrijk. Hier zijn veel beroemde Zwitserse horlogefabrieken gevestigd.
Tussen de Jura en de Alpen ligt het Centraal Plateau, met een gemiddelde hoogte van 580 meter. Het grootste deel van Vaud ligt op het Centraal Plateau. In deze glooiende streek met veel weiden en akkers woont tweederde van de Zwitserse bevolking, met name de regio rond het meer van Genève is relatief dichtbevolkt. Ook kent deze regio veel meren, zoals het grote Meer van Neuchâtel, dat tegen de Jura aanligt. De zuidelijke punt van het meer ligt in Vaud, met aan de oevers de plaats Yverdon-les-Bains. De warmwaterbronnen van deze kleine stad zijn al eeuwen beroemd, en in de omgeving liggen belangrijke overblijfselen uit de steentijd en de Romeinse tijd.
Ten westen van het Meer van Genève gaat het Centraal Plateau over in de Alpen. De rivier de Rhône mondt hier uit in het meer, en vormt een deel van de grens tussen de kantons Vaud en Wallis. Hier liggen de westelijke uitlopers van de Berner Alpen, die hier ook wel Alpes Vaudoises worden genoemd. Les Diablerets is het hoogste massief in de regio (3210 m), een andere belangrijke piek is de Grand Muveran (3051 m) met zijn 800 meter hoge muur van graniet. Deze bergen zijn zichtbaar vanuit groot deel van Vaud. De Alpes Vaudoises zijn zowel in de zomer als in de winter een populaire toeristische bestemming. Er ligt 500 kilometer skipiste.
In Vaud wordt een kwart van alle Zwitserse wijn geproduceerd. Er zijn vier wijnstreken, die voornamelijk witte wijn (Chasselas) voortbrengen. Vooral aan de oevers van het Meer van Genève liggen veel wijngaarden. De beroemdste wijnstreek is Lavaux, ten oosten van Lausanne. Deze regio staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wordt beschermd tegen stedelijke ontwikkeling. Men zegt dat de zon hier drie keer op de druiven schijnt: een keer rechtstreeks, een keer via spiegeling in het meer, en een keer via de rotswanden die overdag opwarmen en 's nachts de warmte afgeven. De traditionele wijndorpen van Lavaux zijn ook een bezoek waard.
Hoofdstad Lausanne aan het Meer van Genève is met 130.000 inwoners beperkt van omvang maar toch populair bij toeristen. De stad van het Internationaal Olympisch Comité heeft een historisch centrum met onder meer een indrukwekkende kathedraal. De ligging aan het Meer van Genève maakt de stad extra aantrekkelijk. Aan het meer ligt ook Montreux, een culturele hotspot die al veel muzikale beroemdheden aantrok, zoals Igor Stravinsky en Freddie Mercury. In juli vind hier een groot jazzfestival plaats met een kwart miljoen bezoekers. Ook de grote kerstmarkt van Montreux trekt jaarlijks veel publiek. Het nabijgelegen kasteel Chillon, op een rots in het meer, is één van Zwitserland's bekendste monumenten.
Vaud is net als Wallis en Ticino een vrij zonnige regio. De streek rond het meer van Genève heeft de meeste zonuren, en een verder mediterraan klimaat met zachte winters. In de Vallée de Joux kan het door de hoogte van 1000 meter en de noordoost-zuidwest-oriëntatie juist erg koud worden 's winters, zeker als de noordoostelijke Bise-wind door het dal blaast. De meren oefenen een sterke invloed uit op het klimaat. 's Zomers zorgen ze voor verkoeling, 's winters zorgen ze ervoor dat de omgeving niet bevriest. Ook de zuidelijke föhnwind kan 's winters vorst tegengaan. In de voor- en nazomer zorgt de wind soms juist voor een verkoelend effect. Vaud krijgt gemiddeld iets meer neerslag dan de rest van Zwitserland.