Bergans Eidfjord Jacket. Niet van suiker

Afgelopen zomer mocht ik het Eidfjord jack van Bergans of Norway uitgebreid testen, een lichtgewicht water- en winddichte buitensportjas in drie lagen. In de Ecodearbuitenlaag zit 30 procent plantaardig polyester op basis van melasse verwerkt, een bijproduct van suikerverwerking. Hoe bijzonder is dat?

Het eerste wat ik dacht toen ik de Eidfjord binnenkreeg was: Mooi kleurtje! Het frisgroen oogt eigentijds en de blauwe ritslusjes steken er mooi bij af. Je mag hier dus gezien in worden. Belangrijker is echter: voldoet de jas aan mijn wensen? Wat die ritsen betreft, helemaal. Stevige brede ritsen die je kunt ‘vastpakken’. Voor velen een bijkomstigheid, maar voor mij, onhandig als het op het fijnere vingerwerk aankomt, een belangrijk criterium. Ze zitten natuurlijk ook onder de oksels voor ventilatie. De capuchon heeft drie klassiek uitgevoerde aantrekkoordjes, die ook met handschoenen makkelijk aan te trekken zijn. En hij is opvallend groot: bergsporters met een helm op zullen dit zeker waarderen. In mijn geval had de klep daardoor de neiging om voor mijn ogen te zakken, ook al snoerde ik de capuchon achter nog zo strak aan. Gelukkig had ik ook een petje bij. De Eidfjord heeft niet minder dan vier zakken (twee op de borst en twee voor je handen) die zo ontworpen zijn dat je ook met een rugzak op overal makkelijk bij kunt. De borstzakken zijn niet erg ruim, de onderste zijn voldoende groot.

Behaaglijk

De pasvorm is uitstekend, de jas zit echt heerlijk en voelt bij kil weer behaaglijk aan, ook als ik hem langere tijd tijdens de inspanning aan heb in gierende wind, zoals in april toen ik Mount Snowdon op liep. En zelfs na een halve dag wandelen in miezerend, klam zomerweer afgelopen maand kon ik geen transpiratievocht laat staan -geurtjes in de binnenvoering bekennen. Helemaal top dus. Wat de waterdichtheid betreft is de afwerking met de nieuwe, deels plantaardige buitenlaag nog voor verbetering vatbaar. Al parelt de regen prima van de geïmpregneerde stof af, water dringt al snel bij de manchetten en langs de stiknaden naar de tweede laag waardoor spulletjes in de borstzakken wat nat werden. Maar de Noren kennende is dat iets waar ze snel een oplossing voor zullen vinden.

Meer inspiratie

Uitrusting: 

Merk: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen