Columbia Columbia OutDry Extreme ECO

Columbia produceert duurzame winterjassen

Wat te doen met fluorkoolstoffen in outdoorkleding? Ze houden je droog, maar de chemicaliën zijn ook slecht voor het milieu. Columbia wil als toonaangevend merk van outdoorkleding voorop lopen in de ontwikkeling van milieuvriendelijke alternatieven voor fluorkoolstoffen.

Nieuw milieuvriendelijk productieproces

In de herfst van 2017 brengt Columbia daarom een nieuwe lijn duurzame winterjassen op de markt. De jacks zijn beschikbaar in een dames- en herenmodel. Het OutDry EX ECO Down Jacket en het OutDry EX ECO Insulated Jacket beloven je dezelfde warmte en comfort als altijd. Tegelijk zijn deze jacks de meest milieuvriendelijk geproduceerde jacks die Columbia ooit gemaakt heeft.

Om dat voor elkaar te krijgen, heeft Columbia alle aspecten uit het leven van een jas opnieuw bestudeerd, en voor elk van die aspecten onderzocht hoe die jas milieuvriendelijker gemaakt kon worden.

Gerecycled materiaal

Alle toegevoegde PFC’s zijn uit de materialen verwijderd. Daarbij zijn de belangrijkste delen van de jassen gemaakt van 100% gerecycled polyester. Dat wil zeggen: het OutDry EX ECO Down Jacket is gemaakt van ongeveer 23 gerecyclede plastic flessen, en het OutDry EX ECO Insulated Jacket van niet minder dan 27. Daardoor belanden er minder flessen op de vuilnisbelt en is er minder olie nodig om polyester te produceren.

Bluesign®-label en verantwoord dons

Ook het isolatiemateriaal van het OutDry EX ECO Insulated Jacket is van gerecycled polyester. De dons in het OutDry EX ECO Down Jacket is gecertificeerd met het Responsible Down Standard certificaat. Dat betekent dat de dons van dieren komt die op een verantwoordelijke manier gehouden zijn.

Ook in het productieproces zijn stappen gemaakt om alles milieuvriendelijker te maken. De jassen zijn niet geverfd, wat weer scheelt in de chemicaliën die voor de verf gebruikt worden. Maar daar zit niet de enige winst. De keuze om de stoffen niet te verven, levert een flinke waterbesparing op. Voor beide jassen heeft Columbia zo’n 80% minder water nodig. Dat betekent dat er bij de productie van het OutDry EX ECO Down Jacket 90 liter water bespaard wordt.

Door al deze maatregelen voldoet het productieproces van de twee jassen aan de eisen het Bluesign®-label.

Recyclen na gebruik

Maar niet alleen het productieproces is milieuvriendelijker, ook de drager van de jas kan makkelijk bijdragen aan minder milieubelasting. De buitenkant van de jassen pakt namelijk weinig vuil. Het meeste vuil kun je er dus zo afvegen. Daardoor hoef je de jas minder vaak te wassen, waardoor jij zelf ook minder water en chemische reinigingsmiddelen gebruikt. En is de jas helemaal aan het einde van z’n leven? Dan kun je je jas inleveren bij een inleverpunt van Columbia’s ReThread-programma. Dan kan de jas weer verwerkt worden om aan een tweede leven te beginnen.

Adviesprijzen:

OutDry EX ECO Down Jacket: € 299.95

OutDry EX ECO Insulated Jacket € 249.95

Meer inspiratie

Uitrusting: 

Merk: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling