Home » Vakantietip
bergfilms

5 prachtige bergfilms die je nu kunt zien

Vanwege de maatregelen om corona te stoppen, zal men de komende tijd naar alle waarschijnlijkheid geen berg kunnen beklimmen. Gelukkig valt er op andere manieren alsnog te genieten van bergbeklimmen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan films. Er zijn natuurlijk veel mooie bergfilms uitgebracht. Wellicht zijn de films te zien op de televisie, maar als dit niet het geval is dan kun je ze opzoeken op internet. Dan heb je wel een abonnement internet en tv nodig, dus vergeet het internet tv vergelijken niet. Goedkoop internet en televisie is logischerwijs van belang, ook als je films over bergen wilt zien.

Cliffhanger 

Cliffhanger is een film vol actie en avontuur dat werd uitgebracht op 28 mei 1993. De film is gebaseerd op een concept van John Long. Long is een fervent bergbeklimmer, maar ook de schrijver van circa 20 boeken over bergbeklimmen. Ook schreef hij een screenplay, hier werd Cliffhanger later op gebaseerd. De hoofdpersoon heet Gabe en wordt gespeeld door Sylvester Stallone. Het gaat over een bergbeklimmer die verwikkeld raakt in een overval. Ze willen namelijk een U.S. Treasury vliegtuig overvallen dat vliegt door de Rocky Mountains. De overval loopt niet helemaal voorspoedig. Zo valt de vriendin van Gabe maar liefst 1200 meter naar beneden tijdens een beklimming. 

Meru

Meru is een documentaire die in 2015 werd uitgebracht. Het is geschreven, geproduceerd en geregisseerd door Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi. Chin is een professionele klimmer uit Amerika, terwijl Chai Vasarhelyi een documentairemaker is. Meru gaat over de eerste beklimming van de ‘Shark’s Fin’ route op de Meru, een berg in de Indische Himalaya. De film volgt klimmers Jimmy Chin, Conrad Anker en Renan Ozturk. Het toont de twee pogingen van de drie om de berg te beklimmen, waarvan de tweede succesvol was. Ondertussen hebben alle drie grote problemen. 

The Summit

The Summit is net als Meru een documentaire. De film is geregisseerd door Nick Ryan uit Ierland. The Summit gaat over de K2 ramp van 2008, wat  augustus. Tijdens een klim op de K2 stierven maar liefst 11 klimmers, terwijl drie anderen ernstig gewond raakten. The Summit combineert documentaire beeldmateriaal met reconstructie van de ramp. Voor de reconstructies werden overigens wel klimmers ingezet die ook daadwerkelijk betrokken waren bij de ramp. In The Summit wordt ook beeldmateriaal van Wilco van Rooijen gebruikt. Van Rooijen is een bekende Nederlandse bergbeklimmer die de Seven Summits heeft beklommen. 

North Face

North Face is een Duitse film die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. De film komt uit 2008, maar het verhaal dat het toont is afkomstig uit 1936. In dat jaar werd namelijk een bekende poging om de Eigernoordwand te beklimmen. In totaal deden vier klimmers mee aan deze poging: twee Duitsers en twee Oostenrijkers. Voorspoedig liep het niet voor de klimmers. Alle vier overleefden ze de poging namelijk niet. Niemand van hen wist dus de wedstrijd om de eerste te zijn die de North Face beklimt te winnen.

Everest

Everest is ook een bekende film over bergbeklimmen. De film is uitgebracht in 2015 maar gaat over twee expedities in 1996. Bij deze beklimmingen werd geprobeerd om de top van de Mount Everest te bereiken. Helaas overleefden acht mensen deze tocht niet. Zij kwamen om tijdens een sneeuwstorm toen ze probeerden af te dalen. In Everest worden twee expeditie groepen gevolgd. Bij de ene speelt Jason Clarke de leider, bij de andere Jake Gyllenhaal. De regisseur van de film is Baltasar Kormakur, die de film ook produceerde.

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.