Home » Vakantietip
Uitzicht vanuit Canmore, een van de routes van de 5 Peaks-serie in centraal Alberta

De 5 beste trail running wedstrijden door de bergen van Canada

Trail running is een steeds populairder wordende sport. Dankzij de groeiende populariteit vinden er steeds meer evenementen plaats. Trailrunning is geen onbekende sport voor de Canadezen en rukken dan ook massaal uit naar wedstrijden in het hele land. Trailraces kunnen van korte (5 kilometer) of lange afstand (ultramarathons of etappekoersen) zijn, en kunnen worden gelopen op gladde, modderige en heuvelachtige oppervlakten. Er zijn tegenwoordig veel unieke trailraces in Canada, maar wij hebben ze teruggebracht tot deze 5 must-do evenementen voor elke trailrunning-liefhebber.

5 Peaks

De Salomon 5 Peaks Trail Running Series, opgericht in 1998, is een reeks van vijf trailrunningwedstrijden met evenementen in British Columbia, Alberta (met twee evenementen), Ontario en Quebec. Hoewel de serie oorspronkelijk in de omgeving van Vancouver werd opgezet, heeft hij zich over heel Canada uitgebreid en biedt nu een aantal van de beste trailrunning routes in het land voor zowel beginners als gevorderden. De 5 Peaks kent vier parcourslengtes en vindt jaarlijks plaats tussen mei en september. Met tussen de 400 en 800 deelnemers per race over enkele van de meest spectaculaire terreinen van het land kunnen de deelnemers de schoonheid van het omringende landschap bewonderen.

Run for the Toad, Cambridge (Ontario)

Deze combinatie tussen een grote stadsmarathon en een wandelwedstrijd is de grootste trailwedstrijd van Canada. Door de uitstekende organisatie is het een begrip geworden en, gezien het opmerkelijke aantal lopers dat er elk jaar met plezier terugkeert, is het ongetwijfeld een van de populairste van het land. De “Toad Race” staat bekend om zijn levendige, gezinsvriendelijke sfeer, en het cirkelvormige parcours bestaat uit 12,5 kilometer over oneffen terrein. Naast de legendarische wedstrijd zelf, is ook het diner achteraf een niet te missen evenement.

Golden Ultra, Golden (British Columbia)

De Golden Ultra is een van de belangrijkste trailrunningwedstrijden in West-Canada, en vindt plaats over drie dagen in de gelijknamige stad in British Columbia. Een van de belangrijkste attracties is de verscheidenheid aan parcoursen en etappeafstanden, die verdeeld zijn tussen de Full Pint (700 meter verticale klim, 60 kilometer ultramarathon en 22 kilometer halve marathon) en de Half Pint (3 kilometer verticale klim, 30 kilometer hardlopen en 10 kilometer evenement). Deelnemers kunnen zelf kiezen of ze willen deelnemen aan alle races, twee ervan of slechts één race.

Canadian Death Race, Grande Cache (Alberta)

De North Face Canadian Death Race is een must op de lijst van grote trail races in Canada. In de afgelopen tien jaar heeft deze race lopers uit de hele wereld aangetrokken en is het een test gebleken voor zowel het fysieke als het mentale uithoudingsvermogen. De 125 kilometer lange tocht begint op 1280 meter hoogte en de meer dan 5000 hoogtemeters en de extreme weersomstandigheden maken van deze tocht een ware uitdaging. Bovendien zijn de afstanden tussen de controleposten en de bevoorradingsposten lang, waardoor deze race niet geschikt is voor beginners.

Brookvale Trail Ultra Marathon, Brookvale (Prince Edward Island)

Prince Edward Island is een prachtige plek om te bezoeken in de zomer. De Brookvale Trail Ultra, een lusparcours van 25 kilometer, vindt plaats in het beboste terrein van Brookvale, het meest bergachtige deel van het eiland. De helft van het parcours loopt over een single track trail, terwijl de rest over skipistes en historische wegen gaat. Howel het misschien niet het prestige heeft van grotere wedstrijden, is het zeker een uitdagend parcours met een amicale sfeer.

Een eTA aanvragen voor Canada

Om naar Canada te reizen en deel te nemen aan een van deze wedstrijden, is het niet alleen belangrijk dat u zich ruim op tijd inschrijft, maar ook dat u een visum of een eTA voor Canada aanvraagt. Deze elektronische reistoestemming kan gemakkelijk online worden aangevraagd met behulp van een digitaal formulier. Na voltooiing van de betaling wordt het eTA gemiddeld binnen drie dagen toegekend en per e-mail toegestuurd. Het eTA Canada is vijf jaar geldig en kan in die periode voor meerdere reizen van maximaal 6 opeenvolgende maanden worden gebruikt, zodat u tijdens één en dezelfde reis aan meerdere wedstrijden kunt deelnemen. Houd er wel rekening mee dat de geldigheid van het eTA voortijdig afloopt als het paspoort waarmee het is aangevraagd tijdens de geldigheidsperiode van het eTA verloopt; in dat geval moet een nieuw eTA worden aangevraagd.

 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past