Home » Vakantietip
Herfstvakantietips Zwitserland

De mooiste wandelvakanties in de herfst

Of je er nu een dagje opuit wilt of je hebt je voorbereid op een pittige, meerdaagse trektocht, in Zwitserland kun je altijd uit de voeten. Van gemakkelijke routes die geschikt zijn voor het hele gezin tot avontuurlijke en uitdagende trails voor de sportieve bergwandelaar, je vindt zeker een tocht die bij je past. We doen je wat tips aan de hand voor een actief en mooi najaar.

Noordelijke Alpen

Een dagje bergwandelen in de Zwitserse Alpen is leuk, een meerdaagse trektocht is nog leuker. En als je de tijd hebt: in precies twintig dagen kun je het Zwitserse deel van de Via Alpina afl open, van Vaduz in Liechtenstein tot aan Montreux aan het Meer van Genève. Een deel lopen kan natuurlijk ook. Maar pas op: het is er zo mooi, dat je dan vrijwel direct terug wilt om het restant van de trail af te lopen! Het Zwitserse deel van de Via Alpina is ruim 300 km lang en loopt van oost naar west. Onderweg passeer je veertien Alpenpassen en geniet je volop van de typische Alpen cultuur, fl ora en fauna en de fantastische vergezichten over het dak van Europa. De etappes zijn zo uitgestippeld dat je steeds na ruim 20 km weer uitkomt in de bewoonde wereld, in de buurt van een of meerdere overnachtingsadressen. Een kwestie van goed voorbereiden en plannen en je kunt op stap voor een onvergetelijke wandelervaring.

Zuidelijke Alpen

Ben je meer geïnteresseerd in het zwaardere werk? Dan is Alpenpassenroute wellicht iets voor jou. Daar moet je dan wel 34 dagen voor uittrekken om vanuit Chur door de zuidelijke Alpen tot aan het Meer van Genève te wandelen. Met 32 passen en bergen van 4.000 m en hoger kun je hier snuffelen aan het echte werk. Overnacht in berghutten en waan je regelmatig alleen op de wereld als je smalle bergpaden en eenzame valleien te voet ontdekt.

Dagje eropuit

Niet iedereen is een getrainde berggeit of wil zijn vakantie wijden aan het bedwingen van een of meerdere bergtoppen. Gewoon een dagje wandelen kan ook heerlijk zijn, om ’s avonds weer genoegelijk aan te schuiven bij een fijn restaurant. Aan het eind van de zomer is het extra leuk om op verkenning te gaan in een van de wijngebieden. Zo loopt er bijvoorbeeld een route van 14 km tussen Coppet en Nyon, vlakbij het Meer van Genève. Het stadje Coppet alleen is al een bezoekje waard. De wandeling komt langs de kasteeltuin waarna je naar de kerk van Commugny klimt, om vervolgens de wijngaarden in te duiken, richting het kasteel van Bossey. Volgende hoogtepunten zijn de fraaie dorpjes Céligny en Crans, met mooie huizen, kerken en een kasteel. Na zo’n 3,5 uur bereik je de oude stad en het kasteel van Nyon.

Zwitserse wijn?

Ja, die bestaat dus, ook al ligt die niet vaak bij ons in de supermarkt of slijterij. Er zijn meerdere gebieden waar druiven worden geteeld en waar wijn van hoge kwaliteit wordt geproduceerd. Bijvoorbeeld in Wallis, waar de vele zonuren garant staan voor goed afgerijpte druiven en dito heerlijke wijnen. En het leuke is dat je het van dichtbij kunt bekijken. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Salgesch, midden in het natuurpark Pfyn-Finges. In de regio zijn zo’n tachtig wijnboeren actief, zoals de familie Mounir. Op hun wijngoed Cave du Rhodan maken ze wijnen van topklasse. Ze werken voornamelijk met traditionele druivenrassen op een zo duurzaam mogelijke manier, rekening houdend met de natuur. Dat is wel zo handig in een natuurpark en komt de smaak ook nog eens ten goede. Wat jij wilt! De mogelijkheden voor een fijne wandelvakantie in de Zwitserse bergen zijn groot en het aantal routes enorm. Sportieve inspanning en ontspanning liggen in Zwitserland voor het oprapen. Aan jou de keus hoe je de vakantie invult.

Zwitserland-wandelland als app

Met de app SwitzerlandMobility heb je een heel netwerk van goed gemarkeerde routes in je telefoon. De routes zijn verspreid over het hele land en sluiten aan op het openbaar vervoer. De routes maken gebruik van kaarten in Swisstopo-kwaliteit. De app is beschikbaar voor iOS en Android en is gratis. Zoek in de App-store of Google Play naar SwitzerlandMobility.

Duurzaam onderweg

Wandelen is duurzaam, maar ook onderweg naar je wandelbestemming (of na afloop) kun je gemakkelijk verantwoord bezig zijn. Met het Swiss Travel System kun je gebruik maken van vrijwel alle openbaar vervoer in Zwitserland. Er zijn verschillende varianten, met onbeperkt reizen tot een variant die 50% korting geeft op de meeste trajecten. Kies zelf de pas die het beste past bij jouw reisbehoefte in je vakantie. Meer informatie vind je hier.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!