Home » Vakantietip
Sintra

Een mooie wandelbestemming: Sintra, Portugal

Wanneer je aan een trip naar Portugal denkt, schieten je waarschijnlijk steden als Porto, Lissabon of de zuidelijke regio de Algarve te binnen. Maar naast deze zeer bekende en populaire bestemmingen, is er in Portugal natuurlijk nog veel meer te ontdekken. Een stad die zeker de moeite waard is om te bezichtigen, is Sintra. De stad ligt in een bergachtig gebied ten westen van Lissabon, op ongeveer een half uurtje rijden, en heeft ontzettend veel te bieden voor zowel de beginnende als de fervente wandelaar.

De prachtige natuur

Sintra wordt ook wel het sprookje van Portugal genoemd, en met goede reden: de stad ligt midden in de bergen en maakt onderdeel uit van een groot natuurgebied. Dit gebied staat sinds 1995 op de UNESCO werelderfgoedlijst. De prachtige omgeving biedt genoeg mogelijkheden voor wandelaars om rond te lopen. Je kan bijvoorbeeld naar Cabo da Roca gaan, het meest westelijke puntje van het Europese vasteland. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan en de steile rotskliffen. Maar ook in de bergen rondom Sintra kun je veel wandelplezier beleven, zo zijn er verschillende wandelroutes door de vele natuurparken en langs interessante bezienswaardigheden. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op de wandelingen, gezien deze vrij pittig en lang kunnen zijn. De juiste wandelschoenen brengen je daarmee een heel eind, in dit artikel vind je 8 tips om de beste wandelschoenen te vinden.

Paleizen en kastelen

Naast de prachtige natuur die Sintra te bieden heeft, zijn er ook veel bezienswaardigheden te vinden. De stad staat namelijk bekend om de vele paleizen en kastelen die er omheen liggen. De volgende gebouwen zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen:

  1. Castelo dos Mouros: Castelo dos Mouros (het Morenkasteel) werd in de 9e en 10e eeuw gebouwd als machtscentrum van de Moren, nadat zij het Iberisch schiereiland hadden veroverd. Vanaf de 15e eeuw raakte het kasteel echter in verval en werd een eeuw later verlaten. Tegenwoordig kun je over de buitenmuren van het kasteel lopen en vanaf daar genieten van het fenomenale uitzicht over de omgeving van Sintra.
  2. Palácio Nacional de Sintra: Het Paleis van Sintra ligt in het historisch centrum van de stad. Toen de Moren in het gebied heersten, diende het paleis als onderdak voor de heersers van het Moorse rijk. Na de verwoesting tijdens de Reconquista (herovering van het Iberisch schiereiland door verschillende christelijke koninkrijken) werd op de plaats een nieuw paleis gebouwd. Door de jaren heen is het paleis langzaam uitgebreid.
  3. Palácio Nacional da Pena: Het Paleis van Pena staat, in tegenstelling tot het Paleis van Sintra, hoog op een berg. Het paleis is in de 19e eeuw gebouwd en in de architectuur van het gebouw zijn verschillende bouwstijlen te ontdekken. Vanaf het paleis heb je uitzicht over Castelo de Mouros, wat op een andere heuveltop ligt.

Een mooie route die je langs deze paleizen en het kasteel leidt, kun je hier vinden.

Met alle natuur en bezienswaardigheden is Sintra dus zeker een geschikte bestemming voor je volgende wandelvakantie. Ben je van plan om in het najaar die kant op te reizen, dan hebben we in dit artikel nog vijf tips voor bergwandelingen in de herfst voor je.

Afbeelding:

Door Susanne Nilsson (Scenery in the Sintra Mountains) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!