Bergwandelen in de herfst

Bergwandelen in de herfst: 5 tips

De herfst is een prachtig seizoen om de bergen in te trekken. De lager staande zon zorgt voor een bijzonder licht, terwijl de bossen prachtige herfstkleuren krijgen. Tegelijk is de herfst de tijd van veel mooie herfsttradities in de berglanden. En in de herfst is het vaak een stuk rustiger dan in de drukke zomer en winter. Genoeg redenen om op herfstvakantie te gaan naar de bergen. Maar dan moet je wel met een paar zaken rekening houden.

Vertrek vroeg

Het wordt weer eerder donker. Dat weet iedereen, maar voor je tochtplanning zijn de kortere dagen wel een factor om rekening mee te houden. In de zomer is het niet zo erg als je wandeltocht wat uitloopt. De zon is nog wel een tijdje op. Maar in de herfst betekent dat, dat je wel eens in het donker thuis kan komen. En zodra de zon weg is, wordt het ook snel koud. Plan je tocht dus zo, dat je voor het donker weer thuis bent, zodat je warm van de zonsondergang kan genieten. Voor de zekerheid een hoofdlamp meenemen tijdens een lange tocht is geen slecht idee. Dan heb je altijd extra licht bij je. Zorg er voor dat de batterijen vol zijn.

Neem warme kleding mee

Deze komt altijd terug, maar wordt in de herfst extra belangrijk: neem voldoende warme kleding mee. In het dal is het nog zomer en wandel je soms nog in je T-shirt, terwijl het hoger al volop winter is. Zo kan je genieten van de zon en van prachtige winterse landschappen. Maar dan moet je je kleding dus op allebei die weertypen aanpassen. Kleed je aan in laagjes, én vergeet een warme muts en handschoenen niet. Ohja, zorg ervoor dat je kleding niet alleen warm is, maar ook waterdicht. De kans op een flinke regenbui is in de herfst nou eenmaal wat groter en dan is het wel zaak dat jij en je spullen zo droog mogelijk blijven


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Let op het pad

In de herfst kan de toestand van de paden anders zijn dan in de zomer. Wat in de zomer een mooi pad is, kan onder invloed van het herfstweer veranderen in een glad en glibberige strook. Zeker als je aan de schaduwzijde van de bergen loopt. Neem dus stevige en waterdichte schoenen mee, en stop voor de zekerheid ook gamaschen in je rugzak. Ga je de hoogte in, dan moet je ook rekening houden met een grotere kans op sneeuw. Kijk dus van te voren naar de actuele weersomstandigheden én die van de afgelopen tijd en neem indien nodig stijgijzers mee.

Check het weerbericht

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: check kort voordat je vertrekt nog een keer het weerbericht. Het herfstweer in de bergen kan grillig zijn, de temperatuurverschillen zijn groot. Kijk niet alleen naar de weerberichten voor de periode dat je op stap bent, maar kijk ook naar wat voor weer het de afgelopen tijd is geweest. Als het de voorbije dagen flink geregend heeft, kan dat nog steeds van invloed zijn op de omstandigheden die je tegen gaat komen tijdens je bergtocht.

Controleer de bergbanen en –hutten

Hoe mooi het weer soms nog is in de herfst, veel kabelbanen en berghutten gaan al in winterslaap. Daardoor kan het al heerlijk rustig zijn in de bergen, maar het kan er ook voor zorgen dat je bergwandeling wat langer wordt. Zorg ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan en controleer kort van te voren of de banen nog wel draaien en of de hutten langs je route nog open zijn, zodat je niet aan het eind van de dag voor een gesloten deur staat. Soms sluit een hut of baan eerder, als de weersomstandigheden al slechter worden. Bij sommige hutten is het wel mogelijk van te voren een sleutel voor een winterruimte aan te vragen.

Wandeltips voor in de herfst

Ben je er klaar voor? Hier hebben we nog een paar mooie wandelbestemmingen voor in de herfst. 

  • In Zuid Tirol kun je vaak nog lang genieten van een heerlijke nazomer en herfst. 
  • In Catalonië is de (vroege)herfst de tijd van de wijnoogst. En met deze wijnwandelroutes kun je daar van genieten!
  • De Ligurische Alpen in Frankrijk zijn in de herfst een waar eldorado voor paddestoelenliefhebbers. 
  • Het Peak District in Groot Britannië krijgt in de nazomer en in de herfst een bijzonder kleurenpalet. 
  • Ook de bossen in de Amerikaanse Adirondack Mountains krijgen in de herfst prachtige kleuren.

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer