Home » Vakantietip
vakantiehuis schoon

Een zakloze stofzuiger als stap naar een milieuvriendelijker bestaan?

Uiteraard wil iedereen ‘s avonds na een stevige bergwandeling lekker thuiskomen in een nette en comfortabele vakantiewoning waar alles, in de mate van het mogelijke, spik en span ligt. En gelukkig bestaan er verschillende manieren om je vakantiehuisje netjes in orde te brengen en te houden. Alleen zullen sommige van deze middeltjes dan weer net iets milieuvriendelijker zijn dan andere. En in tijden waar de opwarming van de aarde niet langer te ontkennen valt, is het best wel een meerwaarde dat we allemaal ons steentje bijdragen.

De verschillende soorten stofzuigers

Om je vakantiewoning netjes en helemaal op orde te houden, kun je een beroep doen op het gebruik van een stofzuiger. Uiteraard ligt de keuze, vanwege het huidige uitgebreide assortiment, niet altijd voor de hand waardoor het belangrijk wordt om te focussen op enkele nevenfactoren. Zo kun je de zoektocht baseren op de potentie en het vermogen, de extra toebehoren en opzetstukken die al dan niet worden meegeleverd of de milieuvriendelijke factor ervan. En vooral deze laatste lijkt voor velen steeds belangrijker te worden, wat niet geheel onlogisch is met de opwarming van de aarde die zich steeds vaker laat opmerken.

Algemeen kunnen we dan ook diverse soorten stofzuigers waarnemen gaande van de klassieke standaard stofzuiger met bijbehorende stofzak tot de sledestofzuigers, de steelstofzuigers, de ketelstofzuiger en de steeds populairder wordende robotstofzuigers. Elk met hun eigen voor- en nadelen. Zo blijkt de traditionele sledestofzuiger, gekenmerkt door de 2 flexibele wielen en de krachtige motor, bijzonder geschikt voor gebruik thuis of in diverse vakantiewoningen en B&B’s. Steelstofzuigers zijn dan weer meer geschikt voor kleine compacte ruimtes vanwege hun compacte formaat en dito lichte gewicht.

Ben je op zoek naar een krachtige stofzuiger voor professioneel gebruik, eventueel voor het onderhoud van vakantiewoningen, hotels en bungalows, dan gaat je voorkeur eerder uit naar de zogenaamde ketelstofzuigers. Fysiek lijken ze op de sledestofzuigers maar in tegenstelling tot de eerder vernoemde, kunnen dergelijke apparaten ook vloeistoffen opzuigen.

Een stofzuiger met stofzak of zonder?

Aangezien er steeds meer zakloze stofzuigers op de markt gebracht worden, dient zich een nieuw dilemma aan: “Kiezen we voor een stofzuiger met stofzak of toch liever zonder?”. Het spreekt voor zich dat elke optie voor- en nadelen met zich zal meebrengen. Juist daarom is het belangrijk om bij het maken van je keuze, ook rekening te houden met bepaalde andere facetten. Denk bijvoorbeeld maar aan het onderhoud, het energieverbruik en de bijbehorende energiekosten. Sommige exemplaren zullen een lager energieverbruik leveren waardoor ze op termijn beter zijn voor het milieu én de portemonnee.

Kies je voor de traditionele stofzuiger met bijbehorende stofzak dan kies je voor een model dat vrij makkelijk te onderhouden is én comfortabeler aanvoelt voor mensen die te kampen hebben met eventuele allergieën. Bovendien zullen dergelijke stofzuigers de kans op rommel en vuildeeltjes, op het moment dat de zak verwijderd wordt, verminderen. Echter worden stofzuigers mét stofzak vaak gekenmerkt door een hoger energieverbruik en dus bijbehorende hoge energiekost waardoor ze allesbehalve milieuvriendelijk te noemen zijn. De vervanging van de stofzakken, die je uiteindelijk toch weer letterlijk weggooit, kost behoorlijk veel en is dus weggesmeten geld.

Maar hoe zit het dan met de zakloze stofzuigers die, naar analogie met bovenstaande redenering, wel degelijk een milieuvriendelijk oplossing zouden kunnen zijn? Dergelijke apparaten zijn nu voorzien van filters die je meerdere malen na elkaar kunt hergebruiken waardoor de maandelijkse kosten bijzonder goed meevallen of zelfs vermeden kunnen worden. Daarnaast zijn de meeste zakloze stofzuigers bijzonder energiezuinig of beschikken ze toch minstens over een eco-stand. Extra handig dus indien je rekening wilt houden met het milieu, en al zeker wanneer je heel wat kamers te onderhouden hebt. Ideaal dus voor mensen die een B&B, vakantiewoningen of hotel uitbaten.

Dé milieuvriendelijke oplossing

Uiteraard zul je enkel en alleen met een zakloze stofzuiger de opwarming van de aarde niet kunnen tegenhouden, maar het is alvast een stap in de goede richting als we allemaal op onze manier ons steentje proberen bijdragen. Zo is een zakloze stofzuiger één van de vele manier om op een ecologische manier met het milieu bezig te zijn. Je kunt de filters hergebruiken en je hoeft geen stofzakken aan te kopen wat de kosten op termijn aanzienlijk kan drukken.

 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?