Home » Vakantietip
bergfilms

Haal de bergen naar huis: de beste films voor klimliefhebbers

Als klimliefhebber in Nederland kun je niet wanneer je maar wilt naar de bergen om je hobby uit te oefenen. Merk jij dat je naar de bergen verlangt? Met deze 3 gave films haal je de bergen gewoon naar huis. Zo kun je jouw honger naar een volgend avontuur weer even bevredigen of doe je wellicht zelfs wat inspiratie op voor jouw volgende klimvakantie. Wist je dat de bergfilm een van de oudste filmgenres is binnen de cinematografie?

The Dawn Wall

The Dawn Wall vertelt het verhaal van de Amerikaanse bergbeklimmers Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson. In 2015 veroverden ze de wereld met hun poging om de Dawn Wall te beklimmen, een schijnbaar onmogelijke rotswand van meer dan 900 meter hoog in Yosemite National Park, Californië. De klimmers brachten wekenlang door op de steile verticale klif en trokken veel media-aandacht met hun actie. Voor Tommy Caldwell was de Dawn Wall veel meer dan alleen een klim. Het was het hoogtepunt van zijn leven, dat werd gekenmerkt door het overwinnen van obstakels. Op 22-jarige leeftijd werd hij gegijzeld door rebellen in Kirgizië en kort daarna verloor hij zijn wijsvinger bij een ongeval. Toen zijn huwelijk op de klippen liep, ontsnapte hij aan de pijn door zich richten op zijn missie: de Dawn Wall vrij beklimmen. Tommy en Kevin besteden zes jaar aan het zorgvuldig uitzetten en oefenen van hun route. 

127 hours

127 Hours is een razendspannende film die wordt aangeraden door onze contactpersoonabij LateNightStreaming. “127 hours is extra indrukwekkend omdat de film gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van het opmerkelijke avontuur van bergbeklimmer Aron Ralston. Nadat er een rotsblok op zijn arm valt wordt hij opgesloten in een afgelegen kloof in Utah. Hoe gaat hij zichzelf uit deze benarde positie redden?” 

De vijf dagen die op het ongeval volgen overleeft Ralston de elementen en leert hij zichzelf kennen. Hij zet alle mogelijke middelen in om zichzelf te bevrijden, een muur van 20 meter te beklimmen en meer dan 13 kilometer te wandelen voordat hij kan worden gered. Tijdens zijn reis herinnert Ralston zich vrienden, geliefden, familie en de twee wandelaars die hij voor zijn ongeluk had ontmoet. Zullen zij de laatste twee mensen zijn die hij ooit heeft ontmoet? 

The Climb

The Climb is een luchtige Franse film over de smoorverliefde Samy die zonder enige klimervaring de Mount Everest beklimt. Dit doet hij vanwege een belofte die hij heeft gedaan aan zijn geliefde Nadia. De eerste helft van de film is gefilmd in Nepal, tot aan de Mount Everest Base Camp. Het is de eerste fictionele film die hier is opgenomen. De rest werd gefilmd op de Mont Blanc (4810m), de hoogste berg van Europa aan de Frans / Italiaanse grens.

 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling