Home » Vakantietip
de bergen in met een ebike

Handige tips voor een fietstocht door de bergen

Wanneer we het hebben over een fietstocht door de bergen, dan denken de meesten natuurlijk direct aan de steile beklimmingen die we tijdens de Tour de France zien bijvoorbeeld. Toch is dit absoluut niet het geval. Uiteraard zijn er tijdens een fietstocht door de bergen de nodige steile wegen te trotseren, maar is het overgrote deel ‘vals plat’ zoals we dat ook wel noemen. Wel is het goed te weten dat een fietstocht door de bergen niet voor iedereen is weggelegd, maar met de nodige voorbereidingen wel mogelijk is. Mede daarom hebben wij een aantal handige tips voor je, voor wanneer je voornemens bent een fietstocht te maken door het heuvelachtige landschap. 

Fietstocht maken met een e-bike

Als beginner is het verstandig je eerste tocht door de bergen te maken met een e-bike. Een fietstocht maken met een Amslod e-bike is namelijk een stuk minder zwaar en geeft je ook meteen een goed beeld van hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat. Daarbij komt ook dat je zelf kunt bepalen in hoeverre je wilt worden ondersteunt, zodat je op de wat steilere stukken de ondersteuning een tandje hoger kunt zetten, waardoor het net allemaal even wat makkelijker wordt.  Twijfel je over welke elektrische fiets hier het meest geschikt voor is, dan is het aan te raden advies in te winnen bij een fietsenwinkel. Heb je nu zelf geen elektrische fiets, dan kun je er ook altijd een huren gedurende de periode dat je op vakantie gaat. Zo hoef je er namelijk zelf geen een aan te schaffen en weet je ook zeker dat je een fiets hebt die geschikt is voor deze tocht.

Zorg voor een goede fysieke en mentale voorbereiding

Een fietstocht door de bergen is wat anders dan een tocht van enkele tientallen kilometers op de Veluwe. Zorg er daarom dus ook voor dat je fysiek goed bent voorbereid, ook wanneer je voor een elektrische fiets kiest. Zo kun je bijvoorbeeld alvast wat heuvelachtige routes trotseren, maar heb je ook in de sportschool vaak verschillende mogelijkheden om een soortgelijke tocht te simuleren. Spinning is hier een goed voorbeeld van. Naast het fysieke aspect, is het ook belangrijk om te zorgen dat je mentaal sterk bent, aangezien er geen weg meer terug is en het af en toe ontzettend zwaar kan zijn.

Neem voldoende pauze

Een fietstocht door de bergen is natuurlijk geen wedstrijd. Neem daarom dan ook voldoende pauze, zodat je allereerst rustig kunt bijkomen van een stevige klim, maar ook kunt genieten van het prachtige uitzicht. Je zou het bijna vergeten, maar de omgeving waar je je begeeft, is natuurlijk veel te mooi om niet even bij stil te staan. Neem een rugzak met wat eten en drinken mee, zodat je de tocht weer met nieuwe energie kunt vervolgen. Zorg er vooral voor dat je goed veel water drinkt, zodat je het vocht dat je uitgezweet hebt, ook weer binnenkrijgt en niet voortijdig te maken krijgt met verzuring. Het advies is daarom dus ook om een fles met drinken binnen handbereik te hebben, zodat je ook buiten de rustmomenten om even wat kunt drinken mocht je hier behoefte aan hebben.

 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?