Home » Vakantietip
wandelen bij Neuchatel

Heerlijk ontspannen in het Pays de Neuchâtel

Dat we fan zijn van Zwitserland staat natuurlijk buiten kijf. Onlangs schreven we nog over wandelen langs de Jura Höhenweg. We blijven in de buurt, in dit artikel ontdekken we een klein stukje paradijs in Franstalig Zwitserland namelijk het kanton Neuchâtel, vlakbij het Jura-gebergte. Deze prachtige regio biedt liefhebbers van rust, natuur en cultuur alles wat ze verlangen; van historische musea over idyllische landschappen tot wijnroutes en prestigieuze horloges.

Praktische informatie

Het kanton, dat officieel de Republiek Neuchâtel heet, ligt in het uiterste westen van Zwitserland, over de grens bij Besançon in Frankrijk. Hoe kom je er? De gelijknamige hoofdstad ligt op ongeveer 9 uur rijden van Utrecht. Vlieg je liever? Binnen anderhalf uur ben je op de dichtstbijzijnde luchthaven, namelijk die van Genève. Vanaf Schiphol zijn er met easyJet meerdere rechtstreekse vluchten per dag. Daarna kun je vanaf de luchthaven met de rechtstreekse - vrij korte - treinverbinding naar Neuchâtel. Het moet gezegd worden, zelfs een treinreis is een prima optie. Vanuit Amsterdam reis je met de Thalys naar Parijs, waarna Neuchâtel makkelijk te bereiken is dankzij de TGV Lyria lijn, die drie dagelijkse verbindingen tussen Parijs en Neuchâtel biedt. De volledige treinreis neemt negen uur in beslag, even lang als met de auto, maar natuurlijk een stuk relaxter. Meer algemene informatie, met name ook over accommodaties in het land van Neuchâtel, vind je op de website van het VVV-kantoor van de regio Jura-Trois-Lacs.

Van wijn tot horloges

Misschien verwacht je het niet, maar ook Zwitserland heeft prima wijnen. In het gebied tussen het meer van Neuchâtel en de voet van de Jura teelt onder meer de gekende Porret familie niet enkel prijswinnende witte wijn maar ook Pinot Noir. Langs de Milvignes wijngaarden loopt een mooie en toegankelijke wandelroute, perfect voor een fijne namiddag in de zon.

Ben je fan van luxe horloges? Dan ben je hier ook op de juiste plek. Le Locle, gelegen in het Neuchâtelgebergte, is een van de beroemde horlogesteden van Zwitserland. De grensstad staat, net als het naburige Chaux-de-Fonds, sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De stadsplanning van Le Locle is al eeuwenlang aangepast aan de productie van horloges en dat is wat deze stad zo bijzonder maakt. Een leerzaam bezoek aan het Musée d'Horlogerie du Locle is dan ook een must. De stad is de thuisbasis van het populaire horlogemerk Tissot. Bovendien gaat het merk mee met zijn tijd. Zo brengt het sinds 2014 de T-Touch Expert Solar op de markt. Dit vernuftig speeltje is perfect voor outdoorsporters en bergliefhebbers, het klokje functioneert immers op zonne-energie en heeft onder meer een barometer en een hoogteverschilmeter. Mocht je willen weten wat Tissot zoal te bieden heeft, dan vind je op deze pagina een groot aantal Tissot horloges, waaronder de T-Touch Expert Solar.

Wandelingen voor iedereen

Daarnaast is de natuur in het kanton gewoonweg verbluffend mooi. De regio biedt meer dan 100 wandel- en fietsroutes. Als je de streek wilt verkennen, raden wij je aan een bezoek te brengen aan het meer van Moron of aan de indrukwekkende top van het Juramassief, de Crêt du Cervelet. Het beklimmen van deze top kan echter moeilijk zijn voor beginners. Gelukkig biedt het kanton ook gemakkelijke wandelingen, zoals in de prachtige botanische tuin van Neuchâtel. Je kunt meer wandelingen en hun moeilijkheidsgraad ontdekken online.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.