Home » Vakantietip
De Todtnauer Wasserfall

Het Zwarte Woud: de perfecte klim- en wandelbestemming

Voor een klim- of wandelliefhebber mag een tripje naar het Zwarte Woud niet ontbreken. Het grootste bosgebied en middelgebergte in Duitsland staat vol met prachtige dennen- en sparrenbomen en is een van de meest populaire toeristenbestemmingen in Duitsland. In iets meer dan 5 uur met de auto vanaf Maastricht ben je al in dit adembenemende gebied.

Een meerdaagse wandeltrip door prachtige natuur

Het Zwarte Woud beschikt over 24.000 km aan gemarkeerde wandelpaden door bossen en over heuvels. Langs de weg vind je vele kastelen, ruïnes, kloosters, mijnen en natuurlijk wijngaarden. Het vertrekpunt voor veel wandelaars is de Feldberg: met een hoogte van 1493 meter is dit de hoogste berg van het Zwarte Woud. Vanuit hier zijn er tal van wandelroutes te vinden door de natuur. 

Ook vanuit het plaatsje Pforzheim zijn er veel wandelroutes te vinden, zoals de Ostweg, Mittelweg en Westweg. De laatstgenoemde is de meest bekende hikingroute. Deze route loopt van het noorden (Pforzheim) naar het zuiden (Basel) van het Zwarte Woud en is niet af te leggen in één dag: hij is namelijk 285 km lang. Gelukkig zijn er onderweg veel accommodaties te vinden waar je goed kunt overnachten. Op de rood-wit gemarkeerde route vind je donkere dennenbossen, stille meren en ruige landschappen. Aan het einde kun je kiezen tussen een pad via grotten of langs wijnranken. 

Ook de routes Schluchtensteig en Zweitälersteig zijn erg de moeite waard. De routes zijn respectievelijk 119 en 108 km lang en leiden je door prachtige natuur. 

Eendaagse wandeltochten die de moeite waard zijn

Wil je liever een korte wandeltocht maken? Ook dit kan goed in het Zwarte Woud. Bijvoorbeeld in het Glottertal bij Denzlingen beginnen verschillende korte wandelroutes die goed zijn af te leggen. Zo leidt het 4 km lange Waldlehrpfad je door prachtige bossen. De Kandal is een 10 km lange route door bossen en langs rotsen. In het dorpje Todtnau kun je parkeren vlakbij de Todtnauer Wasserfall, een prachtige waterval. Vanuit hier kun je ook goed verder wandelen. 

Beklim de steile rotswanden van het Zwarte Woud

Als je opzoek bent naar iets meer uitdaging, dan is rotsklimmen zeker wat voor jou. Ervaren klimmers maar ook beginners kunnen hiervoor goed terecht in het Zwarte Woud. Het beklimmen van een rots is niet makkelijk, wanneer je dit nog nooit hebt gedaan is het daarom belangrijk dat je het doet onder leiding van een gids. Bijvoorbeeld in het dorpje Todtnau kun je een gids inhuren om te klimmen. Je leert dan eerst basisvaardigheden, zoals het zekeren en abseilen. 

Bij het zien van de steile rots voel je mogelijk veel spanning. Maar eenmaal boven aangekomen is het prachtige uitzicht zeker de moeite waard! 

In het Zwarte Woud kun je dus alle kanten op. Wil je ook een minder actieve dag inplannen? Bezoek dan een van de mooie steden of dorpjes in het Zwarte Woud, zoals Gengenbach, Freudenstadt, Freiburg of Triberg. Allemaal hebben ze een prachtig centrum waar je je goed een dag kunt vermaken. Op zoek naar ontspanning? Bezoek dan Baden-Baden: een prachtig kuuroord.

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?