Copyright „ZweiTälerLand-Tourismus - Fotograf Clemens Emmler“

Het ZweiTälerLand: schitterende wandelregio in het Zwarte Woud

Copyright „ZweiTälerLand-Tourismus, Fotograf Clemens Emmler“In het zuidelijke Zwarte Woud ligt een buitengewoon mooie wandelregio. In het zonnige zuidwesten van Duitsland, 15 kilometer ten noordoosten van Freiburg, begint de heerlijke en veelzijdige, 270 km2 grote vakantieregio het ZweiTälerLand.

Voor het hele gezin zijn er wandelingen met schitterende uitzichten over dalen en velden tot aan de Franse Vogezen en de Zwitserse Alpen. Onderweg maak je kennis met de grandioze natuur, historische molens, kristalheldere beekjes, fascinerende monumenten en natuurlijk de typische vakwerkhoven.

De Zweitälersteig

Middenin het natuurpark Südschwarzwald loopt een schitterende wandelroute dwars door het ZweiTälerLand: de Zweitälersteig. De 108 km lange Zweitälersteig brengt je langs alle zeven plaatsen van het ZweiTälerLand. De wandelroute werd in 2014 door de Duitse wandelbond uitgeroepen tot ‘’kwaliteitsroute Wandelbaar Duitsland”. Met de Zweitälersteig loop je langs de mooie en ongerepte uithoeken van het Elz- en Simonswäldertal. De eerste drie dagen zijn vrij pittig, de route brengt je langs rotsen, watervallen en smalle zigzag paadjes. De laatste twee dagen zijn vooral heel ontspannen met de mooiste uitzichten,comfortabele wandelpaden en lichte hellingen.

Copyright „ZweiTälerLand-Tourismus, Fotograf Clemens Emmler“

Tijdens het wandelen over de Zweitälersteig doorkruis je alle klimaatzones van het Zwarte Woud en bewandel je de drie hoogste bergen in het ZweiTälerLand: de Kandel (1.241 meter), de Rohrhardsberg (1.163 meter) en de Hörnleberg (905 meter).

Bewegwijzering ZweiTälerLand-routeDe Zweitälersteig kan naar wens in vijf verschillende etappen gelopen worden. Meestal bewandel je een etappe per dag. De Zweitälersteig is goed bewegwijzerd. De borden zijn te herkennen aan een rood hart op een groene achtergrond.

Etappe 1 : Waldkirch – Kandel, 10 km

De Kandel is een van de hoogste bergen in het natuurpark Südschwarzwald, en vormt een soort muur om het vlakke landschap van de regio Breisgau heen. Het eindpunt van de Zweitälersteig ligt meer dan 1000 meter hoger dan het beginpunt in het middeleeuwse stadje Waldkirch. Ook al zijn de hellingen af en toe flink steil, toch is de top sneller bereikt dan je denkt. Al na een wandeling van vier uur kun je vanaf het Kandel-plateau genieten van een prachtig uitzicht over Feldberg, de Vogezen en op heldere dagen zelfs tot aan de Alpen.

Etappe 2 : Kandel – Simonswald, 26 km

Vanaf het hoogtepunt van de Kandel loopt de klim door tot aan het ruigste gedeelte van het ZweiTälerLand. Je komt hierbij langs de Zwerigbach watervallen, die donderend langs de twee grote randen van het dal naar beneden storten. Vervolgens loopt de route naar beneden, het dal van de Wilden Gutach in, om daarna de Hintereck te beklimmen. Vooral de wandeling langs de Wilden Gutach naar het Simonswald is bijzonder mooi.

Copyright „ZweiTälerLand-Tourismus, Fotograf Clemens Emmler“

Etappe 3 : Simonswald – Oberprechtal, 26 km

Bij deze derde wandeletappe staat de Rohrhardsberg centraal, nietig en wild tegelijk. De wandeling over de kam begint hoog boven het Elztal, op de Hörnleberg, Via de bergruggen loopt de tocht naar beneden. Uiteindelijk heb je vanaf de Kapfhütte, een adembenemend uitzicht over de Elz.

Etappe 4: Oberprechtal – Höhenhäuser, 24 km

Twee dalen, twee landschappen, met links en rechts de Elz. Aan de ene kant – in het oostelijke gedeelte – de ongerepte en wilde natuur. Aan de andere kant – aan de westelijke uitlopers – een lieflijk cultuurlandschap met traditionele boerderijen. De vierde etappe loopt door de Landwasser regio, tussen de twee landschappen in. De route begint met de Huberfelsen en de Prechtaler Schanze te midden van de ruige natuur en eindigt met rustige boswegen middenin een zacht heuvellandschap.

Etappe 5: Höhenhäuser – Waldkirch, 23 km

De vijfde en laatste etappe van de Zweitälersteig brengt je naar Waldkirch, waar de wandeling ook begon. Over de lange uitlopers tussen het Elztal en het Rheintal loopt hij van het plaatsje Höhenhäuser naar Waldkirch. Vanaf hier beleef je de prachtigste uitzichten, de ene nog mooier dan de andere. De wandeling kan worden afgesloten met een bezoek aan de historische Kastelburg.

Copyright „ZweiTälerLand-Tourismus, Fotograf Clemens Emmler“Volop genieten van de Zweitälersteig

Met het arrangement „Wandern ohne Gepäck“ kun je de Zweitälersteig zonder onnodige bagage bewandelen. Je neemt alleen het belangrijkste voor onderweg mee, voor de overige bagage wordt gezorgd. Een 4, 5 of 6 daags arrangement is al te boeken vanaf € 286, alle overnachtingen zijn inclusief ontbijt en ook de bagagetransfer zit bij de prijs inbegrepen. Net als een wandelkaart en een welkomspresentje.

Voordelig op vakantie:

Al onze gasten ontvangen de KONUS-gastenkaart, waarbij je niet alleen gratis met de bus en de trein reist, maar ook gratis toegang hebt tot diverse attracties in het ZweiTälerLand.

Meer informatie en brochures zijn verkrijgbaar via het ZweiTälerLand Tourismus:www.zweitaelerland.de of www.zweitaelersteig.de

Copyright foto's: „ZweiTälerLand-Tourismus, Clemens Emmler“

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier een stukje berg geschiedenis