Home » Vakantietip
vakantie in het zwarte woud

Het Zwarte Woud, een veelzijdig vakantiegebied

Het dichtbeboste Zwarte Woud is al jaren een populaire wandelbestemming. Al in de negentiende eeuw trokken de het gebergte in om de natuur te verkennen en te ontspannen op mooie wandelroutes.

Dat het Zwarte Woud een mooie wandelomgeving is, is al eeuwen bekend. Niet voor niets is de oudste wandelvereniging van Duitsland, de Schwarzwaldverein, in 1864 ontstaan in het Zwarte Woud. De vereniging zette de eerste routes uit en tekende de eerste wandelkaarten van het Zwarte Woud. In de meer dan 150 jaar die de vereniging bestaat, is er meer dan 20.000 kilometer aan wandelroutes uitgezet, gemarkeerd met de bekende ruitvormige routemarkering.

Bergsporten in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een middelgebergte, hier vind je dus geen bergreuzen zoals een Eiger of een Matterhorn, maar dat betekent niet dat je geen uitdagingen kan vinden. In het Zwarte Woud liggen meerdere rotsklimgebieden waar je de wanden van graniet en kalksteen kan bedwingen. En de wandelroutes lopen soms langs diepe dalen, waardoor je alsnog dat berggevoel kan krijgen. De top van de 1493 meter hoge Feldberg is een gewild doel voor bergwandelaars in de zomer, en in de winter kom je op de hellingen veel skiërs tegen. Al in 1900 was de Feldberg het decor van het eerste Duitse kampioenschap skiën en acht jaar later stond er al een heuse skilift op de berg.

Fietsen door het Zwarte Woud

Ga je graag met de fiets op pad? Ook dat kan. De Schwarzwaldverein heeft ook fiets- en mountainbikeroutes uitgezet. Het Zwarte Woud is zelfs uitgeroepen tot beste Mountainbikeregio. Op de mountainbike kun je het Zwarte woud doorkruisen van Karlsruhe naar Lörrach. Een route van 350 kilometer door het ruige landschap van het Zwarte Woud met hoogvlaktes, diepe en beboste dalen en steden en dorpjes waar je je tegoed kan doen aan de nodige cultuur.

Overnachten in het Zwarte Woud

Om van al die verschillende activiteiten te kunnen genieten, heb je natuurlijk ook een plekje nodig war je kan slapen. Met zo veel dorpjes en stadjes in het gebied is dat geen enkel probleem. Er zijn legio campings, hotels en vakantiehuizen in het Zwarte Woud te vinden. Zo heb je voor ieder wat wils.  

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past