Home » Vakantietip
verantwoordelijkheid ongeluk bergwandelen

Hiken in de bergen en er ontstaat letselschade: wat nu en wie is verantwoordelijk?

Hiken in de bergen is een geliefde activiteit, vooral in het voorjaar wanneer de sneeuw smelt en de paden weer begaanbaar zijn. Maar dit seizoen brengt ook extra risico's met zich mee, waardoor ongelukken vaker voorkomen. Als een hiker gewond raakt tijdens een wandeling, is de vraag: wie is er verantwoordelijk en welke juridische stappen kun je dan nemen?

Risico’s van hiken in het voorjaar

In de lente, vooral in mei en juni, gebeuren er veel meer ongelukken tijdens het wandelen in de bergen. Dit komt deels omdat mensen de gevaren van oude sneeuwvelden onderschatten. Sneeuw die in schaduwrijke plekken op de berg, meestal aan de noordkant, blijft liggen, kan verraderlijk zijn. Onder een dunne laag zachte sneeuw kan een harde sneeuw- of ijslaag zitten, die moeilijk te zien is voor minder ervaren wandelaars. Zonder de juiste uitrusting, zoals stijgijzers en stevige bergschoenen, kunnen ze makkelijk uitglijden en ernstig gewond raken. In dat geval kan je letselschade hulp nodig hebben.

De rol van de groepsleider

Veel bergwandelingen worden in groepen gedaan, met een vrijwilliger of professionele gids aan de leiding. In Oostenrijk kan een vrijwillige groepsleider bijvoorbeeld onder bepaalde omstandigheden aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen tijdens de tocht. Dit valt onder het 'Führer aus Gefälligkeit'-principe, waarbij de groepsleider verantwoordelijk kan zijn als hij onzorgvuldig handelt en niet voldoet aan de verwachtingen. Wat van de groepsleider wordt verwacht, hangt af van verschillende factoren: de ervaring van de deelnemers, de gebruikte uitrusting en de specifieke omstandigheden van het ongeval, zoals het terrein en het weer. Als de leider bijvoorbeeld verzuimt om de risico's van een sneeuwveld te bespreken of de groep niet goed beveiligt, kan hij verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele verwondingen. Is jou dit overkomen? Schakel dan letselschade advocaten in, want zij weten de ins en outs en kunnen je ondersteunen in dit proces.

Juridische aansprakelijkheid en verhaalsmogelijkheden

Als er een ongeluk gebeurt tijdens een georganiseerde wandeling, kan de gids of organisator juridisch aansprakelijk worden gesteld. Dit kan leiden tot hoge schadeclaims, vooral bij ernstig letsel of overlijden. In Oostenrijk stelt de rechtbank vaak een bergsportdeskundige aan om te beoordelen of er sprake was van nalatigheid. Voor slachtoffers is het belangrijk te weten dat ze hun schade kunnen verhalen, maar ze moeten wel op tijd juridische stappen ondernemen. In Oostenrijk geldt een verjaringstermijn van drie jaar, binnen welke tijd een dagvaarding moet worden uitgebracht om de verjaring te stoppen. Dit is anders dan in Nederland, waar een simpele stuitingsbrief voldoende is. Slachtoffers kunnen ook deelnemen aan de strafrechtelijke procedure om hun belangen te verdedigen en de uitkomst te beïnvloeden. Dit vereist echter specifieke juridische kennis en een goed begrip van bergsportongevallen.

 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?