Home » Vakantietip
vpn hotels en berghut

Internetten op publieke hotspots in de bergen: is dat veilig?

Heb je net een mooie foto gemaakt van een prachtig berglandschap? En wil je die meteen delen op sociale media? Dan ben je in de bergen waarschijnlijk aangewezen op publieke hotspots van berghutten, hotels, cafeetjes en restaurantjes. Handig dat je gratis kunt internetten zonder in te loggen, maar hoe veilig is dat eigenlijk?

Publieke hotspots zijn onveilig

Waar ter wereld je ook bent: publieke hotspots zijn altijd onveilig. Dat komt doordat je meestal niet hoeft in te loggen met een wachtwoord. De data die je dan het openbare netwerk opstuurt, is niet versleuteld. Daardoor kan iedereen die ook ingelogd is op het netwerk, zonder veel moeite je data bekijken en meelezen. Je denkt misschien dat je niets te verbergen hebt, maar je zit er niet op te wachten dat een ander je wachtwoord van je sociale media of de bankgegevens van je internetbankieren meeleest.

Daarnaast weet je niet zeker of je wel echt gebruikmaakt van een legitiem netwerk. Op populaire bestemmingen kunnen hackers je vertrouwen misbruiken door een nepnetwerk op te zetten. Dan lijkt het alsof je inlogt op het netwerk van je hotel, terwijl je eigenlijk direct bij cybercriminelen in de fuik loopt.

Jezelf wapenen met een VPN

Wapen jezelf met een VPN op publieke netwerken. Een VPN is een Virtual Private Network. Oftewel, een soort virtuele tunnel tussen jouw apparaat en het publieke internet. Door die tunnel wordt data gestuurd en ontvangen. Alle data die door de tunnel gaat, wordt versleuteld. Zo kunnen anderen niet zien wat je aan het doen bent en welke gegevens je verstuurt.

Daarnaast krijg een leen-IP-adres van de VPN-server waarmee je verbindt. Daardoor lijkt het alsof je je op een andere locatie bevindt. Daardoor wordt het lastiger je te volgen op het internet.

Een ander voordeel is dat je op die manier regionale blokkades kunt opheffen. Zijn bepaalde diensten (zoals Nederlandse TV) geblokkeerd? Dan kun je met een VPN alsnog verbinding maken. Maak dan verbinding met een Nederlandse VPN-server.

3G of 4G + VPN

Wil je optimale beveiliging genieten? Maak dan helemaal geen gebruik van publieke hotspots, maar van een 3G of 4G-verbinding en je eigen VPN. Als je naar de bergen in de Europese Unie gaat, kun je gewoon je eigen internetverbinding van je Nederlandse mobiele provider gebruiken. Vroeger moest je ‘roamen’ (een netwerk lenen in het buitenland), wat veel geld kostte. Dat is tegenwoordig niet meer zo.

Als je dan ook nog eens een VPN aanzet, kunnen derden je locatie niet aan de hand van je IP-adres achterhalen. Het is dus niet duidelijk op welke mast je ingelogd bent, voor pottenkijkers. Zo profiteer je van optimale anonimiteit.

Goed om rekening mee te houden: buiten de Europese Unie moet je wel roamen. Ga je dus naar de Alpen, dan kun je meestal je Nederlandse netwerk gebruiken. Maar pas op in Zwitserland, hoewel veel providers voor Zwitserland dezelfde tarieven rekenen als in de rest van de EU, kan het zijn dat je toch de duurdere roamingkosten betaalt. Dan kun je beter een hotspot met een VPN gebruiken. Dat zal je flink schelen in de kosten en het is veilig genoeg om er mee te kunnen internetten.

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past