Home » Vakantietip
rijden in de bergen

Met de auto naar de bergen: zo ben je goed voorbereid

Door de bergen rijden is voor mensen uit het vlakke Nederland machtig. Haarspeldbochten, oneindige vergezichten en een snel veranderende omgeving, je zou het iedereen aanraden. Als je met de auto richting de bergen gaat, moet je uiteraard goed voorbereid zijn. Je kunt onderweg van alles tegenkomen, zeker als je op grote hoogte bent. In dit artikel staan belangrijke zaken die je maar beter niet kunt vergeten.

De verzekering

Een goede autoverzekering is een must. Er zijn drie standaard verzekeringen. Dit zijn allrisk voor nieuwe auto’s, beperkt casco voor auto’s met een leeftijd van 6 tot 12 jaar en WA voor oude auto’s. Daarnaast zijn er aanvullende verzekeringen. Als je kijkt naar het aanbod van een bekende verzekeraar als Allianz Direct, dan zitten daar interessante opties tussen.

Een voorbeeld is de Vrije Reparatiekeuze. Dit is interessant als je zelf wilt bepalen waar je de schade laat herstellen. Een verzekeraar werkt vaak samen met bepaalde herstelbedrijven. Kies je voor een ander bedrijf, dan wordt er minder vergoed. Dat is niet zo met de Vrije Reparatiekeuze. Ook de Pechhulp Onderweg is interessant, net als de inzittendenverzekering. Het is goed om te weten dat je verzekering in vrijwel alle landen geldig is.

Wees voorbereid op slecht weer

Het weer in de bergen kan snel omslaan. Zelfs midden in de zomer kan je overvallen worden door een heftige sneeuwbui, zeker als je over een hoge bergpas rijdt. Neem daarom altijd sneeuwkettingen mee. En zorg voor voldoende eten, drinken en dekens in de auto. Je weet nooit hoe lang je boven op een berg moet wachten.

Lees over rijden in de bergen

Een berg oprijden is iets anders dan een brug op de snelweg. Het advies is om de auto niet in een te hoge versnelling de berg op te rijden. Je auto moet namelijk makkelijk kunnen versnellen. Daarnaast is het goed om de koppeling zoveel mogelijk te ontzien bij het optrekken.

Zeker in haarspeldbochten kan het gebeuren dat je even stilstaat. Probeer het slipmoment kort te houden. Als je in een automaat rijdt kun je het beste zowel bergop als bergaf voor handmatige bediening kiezen. Zo kan de motor wat meer toeren maken.

Andere weggebruikers

Als je een bergpas op rijdt, heb je vaak minder zicht op ander verkeer. Je ziet bijvoorbeeld pas na het nemen van de haarspeldbocht wat er voor je rijdt. Zomers rijden er veel wielrenners in de bergen. Let vooral tijdens afdalingen op. Een wielrenner kan veel sneller naar beneden en zal je waarschijnlijk inhalen.

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?