Home » Vakantietip
campervakantie

Op vakantie met een camper, waar moet je aan denken?

Er zijn vele manieren om op vakantie te gaan. Kamperen met een tent of een all-inclusive vakantie. Je kunt ook vakantie met een camper. Op vakantie gaan met een camper is handig. Je neemt overal waar je naartoe gaat een comfortabel huisje mee. Als je voor de eerste keer op vakantie gaat met een camper is de kans groot dat je dit met een gehuurde camper doet. In dit artikel lees je hoe op vakantie kunt gaan met een camper en wat er allemaal bij komt kijken.

Een camper huren

Een camper kopen is enorm duur. Als je voor de eerste keer op vakantie gaat met een camper weet je bovendien niet of dit type vakantie je wel bevalt. Wil je op vakantie met een camper? Huur er dan één. Zoek bijvoorbeeld op Goboony een camper die past bij je wensen en je reisgezelschap. Je voert je vertrekdatum en terugkeerdatum in en je krijgt een overzicht van alle beschikbare campers. Je reserveert de camper en spreekt af wanneer je deze ophaalt. Dan kan je campervakantie echt beginnen.

Het kiezen van een camper

Campers heb je in vele maten en soorten. Grote campers met binnen veel ruimte en wat kleinere campers voor twee personen. Als je naar een zonnige bestemming gaat met kinderen, kun je ook een bijzettentje meenemen. Grote campers zijn erg comfortabel, maar erg lastig om te parkeren. Dit is wel iets om rekening mee te houden als je steden wilt bezoeken. Daarnaast verbruikt een grotere camper meer diesel. Bij grote afstanden kan dit voor een behoorlijk prijsverschil ten opzichte van een kleine camper zorgen.

Zorg dat alle opties van de camper je goed worden uitgelegd

Als je de perfecte camper hebt uitgekozen zorg er dan voor dat de verhuurder je alles uitlegt over de werking van de camper. Iedere camper heeft namelijk specifieke functies. De eigenaar van camper kent deze het beste. Als je alle opties kent is de kans kleiner dat er iets stuk gaat door verkeerd gebruikt. Daarnaast haal je alles uit de camper wat er in zit. Vraag aan de verhuurder ook of er een handleiding of instructieboekje is dat je kunt meenemen, mocht je een aantal dingen vergeten.

Rijden in een camper is anders dan in een auto

Je kunt in een camper rijden met rijbewijs B. Dat betekent niet dat rijden in een camper hetzelfde is als rijden in een auto. Een camper is groter en zwaarder en een stuk minder wendbaar. Daarnaast is een camper kwetsbaarder dan een personenauto en je kunt er minder hard mee rijden op de snelweg. Daarom is het belangrijk om te oefenen met remmen en wegrijden om uit te vinden hoe de camper reageert. Let ook op de hoogte van de campers. Je kunt niet zomaar iedere tunnel onder door. Ook laaghangende takken en scherpe bochten kunnen risico’s opleveren. Ken de maten van de camper, schrijf deze ergens op en zorg dat deze binnen handbereik is.

Camperstandplaatsen

Met een camper mag je niet zomaar overal staan. Geweldig is het om een mooie locatie, midden in de natuur te overnachten. In een aantal landen is het toegestaan om wild te camperen, in andere landen mag dit niet en zijn er speciale camperstandplaatsen. Dit zijn speciale parkeerplaatsen waar je kunt overnachten. Online kun je veel overzichten vinden van camperstandplaatsen.

De route

Met een camper heb je alle vrijheid. Je kunt overal naartoe en je hebt alles bij de hand wat je nodig hebt. Toch is het handig om van tevorengmail je route uit te stippelen. Let daarbij op dat je de tussenstops goed plant en zorgt dat de afstand haalbaar is. Daarnaast kun je nadenken hoe je naar je bestemming wilt rijden. Wil je over de snelweg of kies je liever voor langzamere maar mooie binnenwegen? Controleer ook of je de route wel kunt doen met een camper. Zijn er onderweg genoeg camperstandplaatsen? Daarnaast kan rijden door de bergen met een camper best een uitdaging zijn.

Neem fietsen mee

Als je op je eindbestemming bent aangekomen is het onhandig om steeds met je camper te moeten rijden om de omgeving te kunnen zien. Neem daarom fietsen mee. Zo ben je altijd mobiel en niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Iedere camper heeft achterop een fietsendrager. Hierop kun je je fiets kwijt. Tijdens het rijden merk je hier niets van en zodra je bent aangekomen op je bestemming kun je gaan en staan waar je wilt.

 

 

 

 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.