Home » Vakantietip
ontspannen bergvakantie

Opladen tijdens een vakantie in de bergen

Wie ooit een vakantie in de bergen heeft doorgebracht zal het gevoel van totale ontspanning hoogstwaarschijnlijk kunnen beamen. Actief bezig zijn in de natuur heeft een positief psychologisch effect. Je kunt je helemaal ontspannen, hebt minder last van stress en voelt je levendiger. Een uitstekende manier dus om je batterij weer op te laden.

Voordelen van bewegen

Bewegen is goed voor je gezondheid. Niet alleen blijf je fit en mobiel door vaak te wandelen, te fietsen, te zwemmen of te sporten, maar het is ook goed voor je conditie. Door voldoende te bewegen kun je verschillende ziekten voorkomen of de kans erop verkleinen. Daarnaast heeft bewegen mentaal diverse voordelen. Je brein raakt beter doorbloed door te bewegen, met name de prefrontale cortex. Deze plek in de hersenen heeft invloed op concentratie en focus en wordt geactiveerd als je beslissingen neemt. Fysieke activiteit lijkt volgens onderzoek ook je geluksgevoel en mentale gezondheid gunstig te beïnvloeden. De betere doorbloeding zorgt tenslotte voor het afvoeren van afvalstoffen. Hierdoor heeft beweging een vergelijkbaar effect als slaap op de focus en concentratie. Het is dus belangrijk om beweging te integreren in je dagelijks leven. Door ook je vakantie door te brengen met wandelen in de natuur, kun je jouw batterij helemaal opladen.

Stress verminderen

Tegenwoordig ervaart haast iedereen (veel) stress. In de bergen laat je de dagelijkse beslommeringen even ver achter je. Daarnaast kun je gewoon met de auto op vakantie, wat al een hoop stress bespaart in vergelijking met een vliegvakantie. Het enige dat je hoeft te doen is de auto verzekeren met een eventuele extra dekking voor in het buitenland, de route bepalen, de auto inpakken en je bent klaar om te vertrekken. Het is juist de combinatie van beweging en een groene, natuurlijke omgeving die stressverminderend werkt. De natuur heeft een rustgevend effect, wat al binnen een paar minuten merkbaar is. Je hartslag en bloeddruk dalen als je in de natuur bent. Niet alleen ontspan je, maar de bergen hebben ook een energiegevend effect. De frisse berglucht heeft een verkwikkend effect. Doordat de lucht in de bergen ijler is, kun je in eerste instantie sneller vermoeid raken tijdens het bergwandelen. Op de langere termijn is ijle lucht goed voor je lichaam. Je gaat meer rode bloedlichaampjes aanmaken ter compensatie van de opname van minder zuurstof.

Inspirerende omgeving

De bergen nodigen uit om lekker in beweging te komen. Zo maak je hier wandelingen door mooie bossen of dalen, maak je een uitdagende tocht op de mountainbike, beklim je de steilste bergwanden, daag je jezelf uit met canyoning en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos! Je verbrandt veel energie, komt helemaal tot rust en je krijgt indrukwekkende panorama’s en vergezichten die je onderweg tegenkomt.

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!