frisse berglucht

Waarom berglucht zo gezond is

Dat frisse tintelende gevoel in je longen als je diep inademt, terwijl je uitkijkt over een dal. Dat de berglucht heerlijk verfrissend is, weten we allemaal. Maar berglucht is ook echt gezond! En wel hierom:

Betere conditie door berglucht

Op in de hoge bergen is de lucht ijler en hoewel je daardoor in eerste instantie last kan krijgen van vermoeidheid, is die ijle lucht op de langere termijn juist goed voor je. Om het zuurstoftekort te compenseren gaat je lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken. Die bloedlichaampjes vervoeren zuurstof van je longen naar je spieren, en voeren afvalstoffen uit je spieren weer af. Hoe meer rode bloedlichaampjes in je bloed, hoe makkelijker dat gaat en hoe meer je lichaam aan kan. Na een paar dagen acclimatiseren zullen die vermoeidheidsverschijnselen verdwenen zijn en als je weer thuis in de Lage Landen bent, zul je merken dat je conditie vooruit is gegaan. Topsporters zoals profwielrenners maken hier handig gebruik van door op hoogtestage te gaan.

Berglucht is schoner

De bergen zijn een stuk minder dichtbevolkt dan de dichtbevolkte steden in Nederland en Vlaanderen. En dat betekent minder uitlaatgassen in de atmosfeer. En als je de hoogte in gaat, zijn er ook minder vocht, stof en pollen. Dan moet je overigens wel echt hoog in de bergen zijn, want diep in de dalen blijft alle narigheid juist hangen. De lucht in de bergen is dus echt schoner en dat zorgt ervoor dat je vrijer kan ademen. Daarom gaan longpatiënten al van oudsher naar kuuroorden hoog in de bergen, zoals Davos. Boven de stad, op de Schatzalp konden een eeuw geleden longpatiënten aansterken in een sanatorium, als ze hier in de Lage Landen geen genezing vonden.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Berglucht te koop

De gezonde berglucht inspireert niet alleen bergwandelaars om erop uit te trekken en te genieten van de frisse natuur. Ook allerlei zakenlui proberen munt te slaan uit de frisse atmosfeer in de bergen. Niet alleen door het aanbieden van mooie vakanties, maar ook door berglucht te ‘verpakken’ en in flessen of blikken elders te verkopen. Zo vonden blikken Canadese berglucht gretig aftrek in China.

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?