Home » Vakantietip
Photographing the dolomites

Photographing the Dolomites

Van de Brit James Rushforth kwam al een klim- en via ferratagids voor de Dolomieten uit, en daarna een toerski- en sneeuwschoenwandelgids, beide bij de Britse uitgever Cicerone.

Photographing the Dolomites, gepubliceerd door Fotovue, is het product van Rushforths derde passie: fotograferen. Het boek geeft een overzicht van de beste fotospots in tien bekende regio’s van de Dolomieten. Een leidraad dus voor elke (wandelende en) fotograferende Dolomietengek.

De inleiding geeft praktische informatie over vervoer ter plaatse, wandelen en accommodaties. Een wandelkaart zul je apart moeten kopen. Een plus vind ik het hoofdstuk over het weer en lokale klimaatverschillen per seizoen en per plek. Ook timing is belangrijk en voor elk gebied geeft hij advies over de beste tijdstippen of de verschillen per seizoen, waarbij avond-, ochtend- en nachtfoto’s zijn voorkeur lijken te hebben, afgaand op de afbeeldingen in het boek. Vooral de detaillering van de fotostandpunten die hij adviseert getuigen van Rushforths veldkennis. Zoals hij bijvoorbeeld tipt dat aan de oever van de Laghi di Piani (om de Paternkofel te fotograferen) “aan de zuidkant van het meertje een paar fotogenieke rotsen bij de oever nét in het water liggen.”

Of het gaat over plekjes met krassen in de kalksteen, bloemen in het voorjaar en andere fotogenieke outcroppings die je plaat net dat allesbepalende extraatje kunnen geven. De windroos en een tabel met de tijdstippen van zonsop- en ondergang op de flap van de kaft hadden voor mij niet gehoeven. Een beetje amateurfotograaf heeft wel een app op zijn mobiel geïnstalleerd die dat veel nauwkeuriger doet. En die twee pagina’s over de beste fotoplekken in de stad Venetië lijken mij pure papierverspilling.

Rushforth gaat bewust niet in op de vormelijke aspecten van het maken van mooie foto’s, zoals compositie of nabewerking. Hij gaat ervan uit dat de koper van zijn boek wel weet hoe een goede foto gemaakt wordt. De auteur blijft daarmee trouw aan zijn missie: exact aangeven waar je moet zijn om de mooiste foto’s in de Dolomieten te kunnen maken. Missie geslaagd. (Jonathan Vandevoorde) Photographing the Dolomites – A Photo-location and Visitor Guidebook

James Rushforth, fotoVUE Limited, ISBN 9780992905163, € 26,–

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!