Home » Vakantietip
roadtrip verenigde staten

Roadtrip door vijf Amerikaanse bergketens

Zeg je reizen door de VS, dan zeg je roadtrippen. Een tocht over het uitgebreide wegennet van de VS is een mooie manier om het land te ontdekken. Maar zeg je ‘VS’, dan zeg je natuurlijk ook beroemde berggebieden als de Rocky Mountains en de Appalachen. Een roadtrip is een mooie manier om een aantal van die berggebieden in één reis te bezoeken.

Wat heb je nodig?

Uiteraard een auto. Het voordeel van de een autominnend land als de Verenigde Staten is dat je makkelijk een auto kan huren. Hou bij het huren van een auto wel rekening met het soort roadtrip dat je gaat maken. Een rondreis, waarbij je op hetzelfde punt eindigt als waar je begint, is lekker makkelijk, maar als je een tocht van A naar B maakt, moet je er wel zeker van zijn dat je de auto bij je eindbestemming kan inleveren.

De VS is natuurlijk geen deel van de EU of van Schengen, dus komen er bij het reizen naar- en door het land wel wat extra regels kijken. De papierwinkels van visa en andere zaken moet je goed én op tijd regelen, want de Amerikaanse immigratiediensten zijn onverbiddelijk. Een [ESTA aanvragen moet dus op tijd. Gelukkig zijn er online makkelijke tools, waardoor een ESTA aanvragen Nederlands een fluitje van een cent is.

Daarbij is het van belang dat je ook weet hoe lang je op pad zal zijn. Gelukkig is het uitzoeken van het antwoord op die vraag het leukst, want dat betekent dat je de ideale route voor je roadtrip kan gaan plannen! Een ding is wel zeker: zet tijd op je lijstje benodigdheden, want de afstanden zijn groot in Amerika.

Iets anders waar je rekening mee moet houden, is dat je voor veel Nationale Parken in de VS wel toegang moet betalen. En sommige populaire parken, zoals Yellowstone of Yosemite, laten niet een oneindig aantal mensen toe. Soms zijn deze parken als het ware ‘uitverkocht’.

Vijf berggebieden voor 1 roadtrip door de VS

De VS zijn groot, dus hou bij het plannen van je route rekening met de afstanden. De Appalachen en de Rocky Mountains combineren in één roadtrip is bijvoorbeeld erg lastig, je rijdt niet ‘even’ van Alabama of Maryland naar Colorado. Maar de Cascade Range en de Rocky’s combineren, is al een stuk makkelijker. Houd je planning dus realistisch, zeker omdat je ook rekening moet houden met onvoorziene omstandigheden. Van files tot afsluitingen – en dus omwegen. En natuurlijk wil je tijdens je roadtrip niet alleen maar de wegen zien, plan dus ook tijd in, om even uit te stappen en van het land te genieten.

Een voorbeeldje van een realistische roadtrip is een rit van Denver, in Colorado, naar San Francisco in Californië.

Door de bergen van Denver naar San Francisco

Denver staat ook bekend als de ‘toegangspoort’ voor de Rocky Mountains. Rij vanuit de stad richting het westen door het imponerende berglandschap en stop onderweg bijvoorbeeld bij het Rocky Mountain National Park of maak een uitstapje richting het bekende wintersportoord Aspen.

Vanaf daar kun je doorrijden naar Salt Lake City, dat bekend is van de hoogvlakte en het grote zoutmeer, maar vanuit de stad zie je ook de toppen van de Wasatch Range liggen. Een prachtig gebied voor een wandeling door canyons en door prachtige alpine valleien. Doordat de Wasatch Range dicht bij Salt Lake City ligt, kan het op sommige plekken druk zijn, maar er zijn genoeg mogelijkheden om echt de wildernis in te gaan.

Iets bekender is de Teton Range, de volgende stop, die iets verder naar het noorden ligt. Een bekend berggebied dat goed te bereizen is. De hoogste toppen liggen allemaal rondom de vierduizend meter, dus liefhebbers van het hooggebergte kunnen hier hun hart ophalen. 

Vanaf Teton kun je redelijk eenvoudig doorrijden naar Yellowstone, maar je kan ook richting het noordwesten, tot je in Bend, Oregon terechtkomt. Dat ligt midden in de Cascade Range. De Cascade Range is een erg langgerekt gebergte, dat zich evenwijdig aan de kust uitstrekt van noord naar zuid. Je kan hier als buitensporter alle kanten op. Dit gebergte heeft trouwens ook een mysterieuze kant, want Big Foot zou hier volgens de legende rondwaren. 

Vanuit de Cascades kun je afzakken richting het zuiden. Sowieso een tocht door prachtige berglandschappen, die eigenlijk al een bestemming op zich kan zijn. Maar voor deze roadtrip rijden we door tot Lake Tahoe in de Sierra Nevada. Dan zijn we inmiddels in het noorden van Californië. Maar waar velen Californië soms associëren met woestijnen of palmbomen, vind je hier mooie alpine landschappen, waar je als bergliefhebber je hart kan ophalen. En rondom het meer kun je ook nog eens lekker ontspannen. Lake Tahoe is een geliefde bestemming voor veel toeristen. Ook hier zijn sommige plekken druk, maar tegelijk heb je ook volop voorzieningen om even bij te komen van de trip en je op te maken voor de laatste etappe.

Citytrip na je bergvakantie

Tijdens de laatste etappe verlaat je de bergen, al blijft het landschap soms bergachtig. De rit van Lake Tahoe naar San Fransico is voor Amerikaanse begrippen vrij kort, maar je rijdt natuurlijk wel een van de bekendste steden van de States in. Dat betekent dat het op de weg flink druk kan zijn. San Francisco is natuurlijk wel een leuke eindbestemming, met toeristische bezienswaardigheden zoals de Golden Gate Bridge en het gevangeniseiland Alcatraz. Ideaal om je roadtrip af te sluiten met een citytrip.

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.