Home » Vakantietip
eten kamperen

Tips voor makkelijk koken onderweg

Als je tijdens je huttentocht een bivakhut aandoet, of als je ergens gaat wildkamperen, moet je je eigen eten meenemen en maken. Je wil dan natuurlijk niet te veel meenemen, en geen grote gerechten meenemen. Al die ingrediënten en pannen zijn namelijk ook zwaar, maar je wil ook niet alleen maar op instantvoedsel leven. Hoe pak je dat aan?

Plannen

Alles begint met thuis goed plannen. Wat ga je maken? Hoeveel neem je mee? Koop alvast de benodigde ingrediënten en verdeel die thuis in de benodigde porties. Die kun je vaak makkelijk in diepvrieszakken bewaren. 

Het is wel handig om te kiezen voor makkelijke recepten. Makkelijke recepten hebben vaak eenvoudige ingredienten, die dus makkelijk mee te nemen zijn. Ook kun je zo’n makkelijk recept goed op de automatische piloot maken. Fijn als je behoorlijk moe bent na een lange wandeldag, of als je bij het licht van een hoofdlampje je eten moet koken. 

Verse groenten

Je bent al snel geneigd om te zeggen dat verse groenten niet meekunnen. Hoe krijg je die immers mee in je rugzak? Zeker tijdens een korte tocht, of tijdens de eerste dagen van een langere tocht, is het goed mogelijk om wat verse groenten in je gerecht te verwerken. Gecombineerd met droge spullen zoals pasta en rijst, of eten uit blik, zoals bonen of linzen, heb je zo een redelijk voedzame maaltijd die je ook nog eens redelijk compact mee kan nemen. 

Een pastarecept hoeft trouwens niet altijd een bekende variant met tomaten te zijn. Tomaten zijn immers kwetsbaar en daardoor vaak wat lastig mee te nemen. Een blikje gepelde tomaten of gesneden tomaten kan een alternatief zijn, maar die kunnen soms zwaar zijn en het is nóg meer blik dat je als afval mee moet nemen. 

Met bijvoorbeeld broccoli, heb je een makkelijk alternatief voor een ‘groene pasta’ in plaats van een rode pasta. Broccoli is relatief makkelijk mee te nemen. Als je de broccoli goed verpakt, kun je de roosjes thuis al klein snijden, zodat alles compact mee kan. Uiteraard neemt de houdbaarheid van je broccoli dan wel af, dus eet ‘m in de eerste dagen van je toch op! Kook genoeg spaghetti voor het aantal mensen dat mee is, en voeg een aantal minuten voordat de spaghetti gaar is, de broccoliroosjes toe en laat die rustig meekoken. Als alles gaar is, kun je alles afgieten. Daarna kun je allerlei lekkere dingen toevoegen, zoals walnoten, kaas en/of een schepje pesto. Eventueel kan je van tevoren ook nog een uitje of een sjalot en wat knoflook aanfruiten. Als je er echt een eenpansgerecht van wil maken, moet je die wel even in een kommetje apart houden.  

 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.