Home » Vakantietip
Sporten in de sportschool

Trainen voor een bergklim

Sporten in de sportschool

Heb jij er altijd al van gedroomd om een berg te beklimmen? Dan is het natuurlijk allereerst belangrijk te bepalen welke berg dit gaat worden. Ondanks het feit dat het flink wat inspanning en dus ook training behoeft, zijn er toch ieder jaar tienduizenden mensen die de verschillende heuvellandschappen zowel in eigen land, alsook ver buiten onze eigen landsgrenzen trotseren. Wanneer je het ver buiten Nederland zoekt, dan is het natuurlijk van essentieel belang dat je ook de juiste training volgt. Enkel een aantal kilometers in het heuvelachtige landschap van bijvoorbeeld Limburg zal er niet voor zorgen dat jij de top gaat bereiken. Uiteraard is dit wel een goede manier om ervoor te zorgen dat je een gedegen basis legt voor jezelf. Wil jij weten hoe je succesvol kunt trainen, dan is het goed om onderstaande tips aandachtig door te lezen.

Zorg voor een goede conditie

Ondanks het feit dat je qua snelheid natuurlijk niet heel hoog zit, is een bergwandeling ontzettend intensief. Je loopt immers vaak urenlang op een allesbehalve vlakke ondergrond. Vaak klinkt het ontzettend vanzelfsprekend, maar het is één van de meest onderschatte zaken als het gaat om het beklimmen van een berg. Ondanks dat het lastig is om in eigen land te trainen op hoogte, kun je natuurlijk wel op allerlei andere manieren werken aan je conditie. Door het dragen van een sporthorloge heren kun je exact zien hoe hoog je hartslag is en er op deze manier voor zorgen dat je binnen een bepaalde range blijft.

Werk aan je coördinatie

Je kunt je voorstellen, dat wanneer je een berg beklimt, de ondergrond allesbehalve vlak is. Daarnaast heb je natuurlijk ook te maken met allerlei verschillende smalle paden, met aan de zijkant vaak diepe afgronden. Ook zal je met enige regelmaat moeten ‘hiken’ om ervoor te zorgen dat je de overkant kunt bereiken. Kortom, belangrijk om goed je balans en evenwicht te kunnen houden dus. Ondanks dat het misschien in eerste instantie wat lastig lijkt om te trainen, is dit heel goed mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een parcours uitzetten, waarbij je grote gedeelten over smalle balken of boomstammen moet lopen. Ook is het staan op één been een goede manier om ervoor te zorgen dat je evenwicht wordt getraind.

Trainen in de sportschool

Helaas is het klimaat in Nederland niet altijd dusdanig, dat je in de gelegenheid bent om buiten te kunnen trainen. Ondanks het feit dat het ook tijdens een bergbeklimming flink kan regenen, doe je er ook goed aan om binnen te trainen. Niet alleen komt dit je motivatie ten goede, maar zorgt het er ook voor dat je wat afwisseling houdt. Iets wat voor veel sporters vaak belangrijk is. Zo kun je dus een bergklim goed nabootsen door het wandelen op een loopband met helling in een sportschool. Zo kun je zelf bepalen op welk percentage je wilt lopen en kun je dus exact nabootsen op welke hellingsgraad je straks moet zien te trotseren.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.