Home » Vakantietip
trailrunning

Vier leuke trailruns voor deze zomer

Het is alweer een tijdje geleden dat we schreven over trailrunning, een extreme vorm van hardlopen in de bergen. Hier lees je al onze tips om zeker te zijn dat je klaar bent voor de uitdaging. De perfecte motivatie is natuurlijk toeleven naar en trainen voor een wedstrijd, dus kun je hier kijken voor een volledig overzicht van trailruns van het aankomende seizoen. Wij kozen vier uitleenlopende runs om even aan je voor te stellen; wie weet kun jij er straks wel één op je palmares schrijven. Zorg eerst echter dat je in alle rust kunt hardlopen. Dit wil niet enkel zeggen dat je fysiek voorbereid moet zijn, maar ook dat alles daarnaast goed voorbereid is. Ga je bijvoorbeeld met de camper of caravan naar de trailrun, zorg dan dat je auto goed uitgerust is. Ga het oliepeil en de bandenspanning na, zorg voor reservebanden in geval van nood en ga na wat er verplicht in je voertuig aanwezig moet zijn in het land waar je heen reist. Zorg ook dat je kunt afwisselen van chauffeur, je wilt niet helemaal uitgeput op je bestemming aankomen. En zorg natuurlijk dat je je caravan of vouwwagen onderweg niet kwijtraakt. Schaf dus een goede trekhaak aan, bijvoorbeeld bij rameder.nl.

1. De Oslo Ecotrail in Noorwegen

Oslo is de groene hoofdstad van Europa in 2019, en ter gelegenheid daarvan wordt de Ecotrail Oslo georganiseerd. Dit is een speciale trail, want het combineert hardlopen in de stad naadloos met de prachtige natuur die om Oslo heen ligt. Maar niet getreurd: 93 procent van de route bestaat uit natuur. Er zijn vijf deelnameniveaus: je kan kiezen tussen trails van 10 km, met een hoogteverschil van amper 83 meter, tot tochten van 80 km met een hoogteverschil van 1700 meter. Daarnaast is ook een nordic walk van 21 km mogelijk. Alle routes kun je nu al gedetailleerd op de website ontdekken. De organisatie belooft een prachtige finish, volledig uit hout opgetrokken aankomstplaats, met gratis behandeling door fysiotherapeuten, en sauna’s en douches voor wie dat wil. Als je 50 of 80 km loopt krijg je er ook een ecologische maaltijd aangeboden; wie minder loopt krijgt watermeloen. Op 25 mei is het zo ver!

2. De Buff® Epic Trail in Spanje

In de Catalaanse vallei Vall de Boí in het Pyrenese hooggebergte, zowel bekend om de mooie natuur als de prachtige Romaanse kerkjes, wordt van 12 tot 14 juli de Epic Trail georganiseerd. Hier zijn er vier verschillende moeilijkheidsgraden, van 12 km met een hoogtewinst van 480 meter tot 65 km waarin maar liefst 5000 meter hoogteverschil wordt overbrugd. Een echte uitdaging is het dus, maar wie de regio kent, weet hoe mooi een hardlooptocht door het nationale park Agüestortes-Sant Maurici zal zijn.

3. De Scenic Trail in Zwitserland

Voor wie dus van uitzichten tijdens het hardlopen houdt, is er een maandje eerder, van 14 tot 16 juni de Scenic Trail in Tesserete in het Ticino-kanton in Zwitserland. De naam zegt het natuurlijk zelf, van vergezicht naar vergezicht, is deze trail officieel verkozen tot de beste Zwitserse trailrun. En daar blijft het niet bij; naast de 54 km lange trail of de maar liefst 113 km lange ultrarun – met een hoogstewinst van 7400 km in totaal – kun je ook met de hele familie deelnemen aan een 18 km lange wandeltocht. Er is ook een ‘vertical’ track, waarbij over 4,5 km wel 880 meter gestegen wordt. Voor elk wat wils dus, mits de juiste training. Leuk extraatje, hier worden ook de Nederlandse trailrunning-kampioenschappen georganiseerd.

4. De Gore-Tex Transalpine Run van Duitsland over Oostenrijk en Zwitserland naar Italië

Kijk uit, want deze run doet al de vorige in het niets verbleken. Extreem zwaar is deze, maar het wordt een ervaring die je nooit meer gaat vergeten. Het is immers een acht dagen lange tocht door de Alpen, die vier landen aandoet over een afstand van 275 km. De etappes zijn tussen de 8 en de 46 km lang. In totaal wordt er 16.416 meter gestegen en 14.674 meter gedaald. De tocht is dus één van de zwaarste in zijn soort, maar ook één van de adembenemenste en de bekendste. Bovendien maak je tijdens zo’n extreme inspanning vast vrienden voor het leven. Dit jaar is de Transalpine Run al aan zijn 15de editie toe en loopt van 31 augustus tot 7 september.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.