Foto: Sebastian Wallroth via Wikipedia

Tips voor trailrunning

Trailrunning wordt steeds populairder in Nederland. Elke week komen er weer meer evenementen bij. Steeds meer renners kiezen voor de zachte paden en allemaal hebben ze hun eigen redenen. Maar wat is trailrunning precies en waar moet je op letten?

Wat is trailrunning?

Trailrunning betekent dat je op een zachte ondergrond loopt. Je loopt niet zoals bij hardlopen op de fiets- en wandelpaden. Bij trailrunning loop je dus off-road, dat wil zeggen door de natuur over zachte paadjes (trail in het engels) terwijl je natuurlijke hindernissen zoals heuvels en rotsen overwint. Je zou trailrunning kunnen zien als de hardloopversie van mountainbiken. Trailrunning vergt een andere stijl qua lopen en daar moet je in het begin goed op letten. Mocht je het onder de knie krijge, kun je altijd een keer een wedstrijd proberen.

Wat zijn de voordelen?

De ondergrond tijdens trailrunning is zacht en dit heeft zowel voordelen als nadelen. Het voordeel is dat je meer spieren opbouwt tijdens het lopen, omdat je lichaam steeds bezig is met het stabiliseren door de wisselende ondergrond. Door deze wisselende ondergrond neem je kleinere stappen om het risico op glippen te verminderen. Ook land je meer op je voorvoet dan op de hiel. Zowel de kleinere passen als de voorvoetlanding zijn minder blessuregevoelig en zorgen ervoor dat je minder energie verbruikt. Bovendien is de impact op je gewrichten lager bij trailrunning, waardoor je langere afstanden kunt lopen.

Wat zijn de nadelen?

Toch zitten er ook een aantal nadelen aan trailrunning. Zo moet je geconcentreerd lopen, zeker in het begin, omdat je door de ongelijke grond sneller verkeerd neer kan komen of door het natte pad kunt uitglijden. Let er dus goed op dat je niet te snel te veel wil en dat je het goed opbouwt. Op een verzwikte enkel zit niemand te wachten. Bovendien ben je tijdens trailrunning vaak verder weg van de bewoonde wereld dan tijdens normaal hardlopen. Mocht er dan wat gebeuren en je hebt geen telefoon bij je, dan zit je in een lastige situatie.

Tips voor trailrunning

  • Begin met een makkelijke ondergrond. Ga niet gelijk voor een gladde rotsen, maar kies voor wat vlakkere opties. Gras, zand of onverharde fietspaden zijn perfect om mee te beginnen
  • Pas je tempo aan op het terrein. Lopen over omgevallen boomstammen of door modder en zand is even wennen. Je kunt beter iets langzamer gaan dan te snel. 
  • Koop goede schoenen. Schoenen voor trailrunning zijn anders dan normale hardloopschoenen. De zool is lager, waardoor je minder kans hebt om te zwikken. Bovendien hebben ze een grovere zool, waardoor je meer grip hebt op de gladde ondergrond.
  • Neem water mee. Bij trailrunning weet je nooit hoe lang je bezig bent. Soms kan het namelijk langer duren als het heeft geregend of gestormd, omdat de paden dan gladder zijn.
  • Kijk waar je loopt. Waar je bij hardlopen vaak ver voor je uitkijkt, doe je dit bij trailrunning juist niet. Houd de grond voor je goed in de gaten, zodat je niet struikelt over losse stenen of wortels van bomen.

Welke kleding draag je tijdens trailrunning?

  • Goede schoenen. Zoals al eerder in het artikel wordt gezegd zijn goede schoenen belangrijk. Schoenen voor trailrunning hebben een grove en lagere zool.
  • Thermoshirt. Niets is vervelender dan met een nat shirt te lopen waardoor je het koud krijgt. Kies voor een stof met goede vochtafvoer (geen katoen) en zorg dat het shirt strak om je lichaam zit zodat het niet gaat klapperen bij wind.
  • Een tight. Een strakke legging is ideaal voor trailrunning. Een tight houdt je benen warm, flappert niet zodat het je snelheid vermindert en het beschermt je beter tegen insecten en prikkende takjes.
  • Een petje of muts. Een petje in de zomer beschermt je tegen de zon en zorgt ervoor dat je wat beter zicht hebt. Een muts in de winter houdt je hoofd lekker warm.
  • Gamaschen. Deze korte beenkappen zorgen ervoor dat er geen steentjes of zand in je schoenen komen tijdens het lopen.

Bron: active.com, mudsweattrails.com, dailyburm.com, running.competitor.com

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling